Zakelijke kansen in Duitsland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Duitsland

04-01-2021

Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Duitse markt. Waar liggen de kansen voor u?

De Duitse economie de grootste van Europa. De hoge welvaart en geografische nabijheid bieden uiteenlopende kansen voor Nederlandse ondernemers. Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van RVO kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Duitse markt.

Duurzame mobilliteit

Ook tijdens de coronacrisis zijn er in Duitsland nog genoeg zakelijke kansen te vinden. Duurzame mobiltieit is daar een goed voorbeeld van. Als onderdeel van het economisch stimuleringspakket van de Duitse overheid, wordt er bij onze oosterburen sterk ingezet op dit onderwerp. Om de ontwikkelingen in kaart te brengen, heeft het Nederlands consulaat-generaal in München in opdracht van RVO een sectorstudie laten uitvoeren. De studie kunt u onderaan deze paragraaf gratis downloaden.

Deze sectorstudie is uitgebreid besproken tijdens het webinar duurzame mobiliteit Duitsland (video) van 22 juni 2020. U kunt dit webinar op elk gewenst moment terugkijken. Het webinar gaat in op ontwikkelingen in de Duitse markt en mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers en organisaties die werken aan schone en slimme mobiliteit en laadinfrastructuur. Zie ook de bijbehorende presentatie over duurzame mobiliteit.

Bent u actief in de duurzame mobiltieit en wilt u meer weten over de kansen in Duitsland? Neem dan contact op met een van onze regio-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het betreden van de Duitse markt.

Gezondheid- en zorgsector

De Duitse markt voor medische producten is de grootste van Europa. De verwachting is dat deze markt zowel in omvang als omzet blijft groeien. Daarnaast wordt er ook stevig geïnvesteerd in de doorontwikkeling van medische technologie. Ook Nederland is sterk vertegenwoordigd in de gezondheidssector. Maar hoe verzilvert u uw kansen in de Duitse medische sector?

Wij kunnen u hierbij op weg helpen. Bijvoorbeeld door een gratis marktverkenning. Of door middel van Zakenpartnersupport Op Maat lokale partners te zoeken. Hierbij werken we samen met het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Stuttgart. Zij volgen de ontwikkelingen in de Duitse gezondheidssector op de voet en kennen de plaatselijke markt en spelers.

Uitgelicht: factsheet Chemisch-farmaceutische industrie Duitsland

De chemisch-farmaceutische industrie is qua omzet de op 2 na belangrijkste industrie van Duitsland. Met een jaaromzet van € 200 miljard is het Duitse deel van de sector goed voor 25% van de omzet van de Europese chemisch-farmaceutische industrie. Dat maakt haar tot nummer 1 in Europa en nummer 4 wereldwijd (na China, de VS en Japan). Ook voor de handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland is de chemisch-farmaceutische industrie belangrijk. Dit geldt voor zowel de import als de export.

In de eerste helft van 2020 exporteerde Nederland voor 4,7 miljard euro aan chemische producten naar Duitsland. Voor farmaceutische producten kwam het exportcijfer op 4,4 miljard euro uit. De chemische en de farmaceutische industrie zijn tot nu toe – verhoudingsgewijs – goed door de coronacrisis gekomen.

Meer weten over deze kansrijke sector? U kunt de factsheet 'Chemische industrie in Duitsland' aanvragen bij de NBSO Frankfurt.

ICT-sector

De ICT-sector in Duitsland groeit sterk. De omzet stijgt jaar op jaar en ook de verwachtingen voor de toekomst zijn positief. Volgens de laatste metingen werken meer dan een miljoen mensen in de Duitse ICT-branche. Hiermee is deze sector de op één na grootste industriële werkgever (na de machinebouw). U kunt hier als ondernemer van meeprofiteren.

Heeft u plannen om in de Duitse ICT-sector actief te worden? Dan kan RVO u helpen. Wij geven u persoonlijk advies over de marktkansen en het vinden van zakenpartners. Hierbij werken we samen met onze collega's van het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Frankfurt. Zij specialiseren zich in de sectoren ICT, games en elektronica en volgen de lokale ontwikkelingen.

Uitgelicht: rapport kansen in kunstmatige intelligentie in Zuid-Duitsland

Kunstmatige intelligentie (AI) is wereldwijd aan een opmars bezig. Ook in (Zuid-)Duitsland. Maar waar liggen de kansen voor u als ondernemer? En met welke regels moet u rekening houden? Het onderstaande rapport helpt u op weg op de Duitse AI-markt.

Luchtvaart, transport en maritieme sector

De transportsectoren luchtvaart en maritiem zijn historisch belangrijke sectoren in Duitsland. De luchthaven van Frankfurt Am Main en de haven van Hamburg behoren tot de belangrijkste infrastructurele knooppunten van Europa. Ook op lange termijn hebben de maritieme- en luchtvaartsector een hoog groeipotentieel. Voor Nederlandse ondernemers biedt dit kansen.

Onze Duitsland-adviseurs kennen de Duitse luchtvaart en maritieme sectoren. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van lokale partners. Onze adviseurs werken hiervoor samen met onze collega's van het Netherlands Business Support Offices (NBSO) in Hamburg.

Uitgelicht: rapport logistieke sector in Duitsland

Het NBSO in Frankfurt heeft in september 2019 onderstaand rapport opgesteld over de stand van zaken in de Duitse transportsector. Hierin vindt u meer informatie over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van transport, interessante beurzen en hoe het buitenlandnetwerk u kan ondersteunen bij het zakendoen in Duitsland.

Windenergie

Net als in Nederland staat duurzame energie in Duitsland hoog op de agenda. De Duitse regering voert een politiek van 'Energiewende' Vervuilende kolencentrales worden uitgefaseerd en ook kernenergie verdwijnt per 2022 uit de Duitse energievoorziening. Stroom uit hernieuwbare bronnen moet deze ruimte gaan opvullen. Windenergie speelt daar een belangrijke rol in.

Nederland heeft een uitstekende reputatie op het gebied van windenergie. Ook in Duitsland. Wilt u weten hoe RVO u kan helpen uw kansen op het gebied van windenergie te verzilveren? Kijk dan op onze dienstverleningspagina. Of kom naar een van onze evenementen.

Machinebouw

Duitsland staat bekend als een industrieland. Vooral op het gebied van de machinebouw behoren onze oosterburen tot de toonaangevende landen. Voor de Duitse economie is het dan ook een van de belangrijkste sectoren. Ook Nederland importeert veel machines uit Duitsland. Tegelijkertijd maken Duitse ondernemingen graag gebruik van de Nederlandse kennis en kunde voor onderdelen en systemen.

Bent u een actief in de machinebouw en geïnteresseerd om de stap naar Duitsland te maken? RVO kan u helpen de markt te verkennen en zakenpartners te vinden. Kijk op onze dienstverleningspagina voor meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen.

Agro- en voedselsector

Met bijna 83 miljoen inwoners is Duitsland de grootste consumentenmarkt van Europa. Zoveel potentiële klanten en de relatieve nabijheid van Duitsland maakt de Duitse markt een aantrekkelijke markt voor Nederlandse agro-ondernemers. Vooral de vraag naar nieuwe, kwalitatief hoogwaardige en duurzaam geproduceerde levensmiddelen biedt kansen voor de Nederlandse agro-business.

Bent u actief in de agro of voedselsector en wilt u exporteren naar Duitsland? Dan kan RVO u helpen. Kijk voor meer informatie op onze dienstverleningspagina. Wij werken samen met de Nederlandse Landbouwraden in Duitsland. Deze bevinden zich in Berlijn en München. Zij richten zich op de Nederlands-Duitse samenwerking in de agrosector en ondersteunen het Nederlandse agrobedrijfsleven in Duitsland.

Innovatie en het IA-Netwerk

Wetenschap en techniek genieten een hoog aanzien in Duitsland, zowel bij de bevolking als bij beleidsmakers en ondernemers. De overheid besteedt veel aandacht en geld aan wetenschap en innovatie. De hightechindustrie draagt in belangrijke mate bij aan de toekomstige economische groei van Duitsland.

De vestigingen van het Innovatie Attaché-netwerk in Berlijn en München volgen de technologische ontwikkelingen in Duitsland. Zij signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met de de IA-kantoren in Duitsland. RVO heeft ook publicaties over innovatie in Duitsland.

Openbare aanbestedingen in Duitsland

Staat uw bedrijf ingeschreven in de EU? Dan mag u meedingen naar openbare aanbestedingen in andere EU-landen. Dus ook in Duitsland. Welke regels er gelden is afhankelijk van de grootte van een aanbesteding.

Voor aanbestedingen boven het zogenaamde 'drempelbedrag' gelden een aantal Europese minimumeisen. Voor aanbestedingen onder het drempelbedrag, gelden alleen nationale regels. Aanbestedingen waarvoor alleen nationale regels gelden, kunnen uiteenlopen per project en per deelstaat. Heeft u interesse om mee te dingen naar aanbestedingen in Duitsland? Dan kunnen onze adviseurs u helpen. Neem hiervoor contact met ons op.

Meer informatie over de drempelbedragen en Europese regels is te vinden op de webpagina van Uw Europa over Europese aanbestedingsregels en -procedures.

Aanbestedingen internationale organisaties

Ook komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Meer weten?

De RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in Duitsland. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.