Do's-and-don'ts in Egypte | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Do's-and-don'ts in Egypte

Bij het zakendoen in Egypte moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Caïro draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Egypte? Samen met de Nederlandse ambassade in Egypte helpen we u verder.

Ik wil gratis advies

Tips over de zakencultuur in Egypte

Leer een beetje Arabisch

Veel Egyptenaren spreken Engels of Frans, maar stellen het op prijs als er wat woorden Arabisch gesproken kan worden. Gebruik daarnaast visitekaartjes met twee zijden, met aan de ene kant Engelse en aan de andere kant Arabische tekst. Gebruik ook titels in een gesprek. Egyptenaren zijn gevoelig voor titels.

Wees kalm bij ondervragingen

Blijf rustig als gesprekken worden onderbroken. Gesprekken verlopen regelmatig in een onrustige sfeer, bijvoorbeeld door binnenkomende telefoontjes.

Ga regelmatig langs

Direct contact is onmisbaar voor het zakendoen in Egypte. Bezoek het land regelmatig. Worden er alleen zaken gedaan via telefoon, fax of e-mail, dan wekt dit irritatie op. Er is een aantal bezoeken nodig om een persoonlijke band op te bouwen. Hanteer bij zulke bezoeken een flexibele planning om tijdnood te voorkomen. Maak voor vertrek een afspraak voor een volgend gesprek.

Houd rekening met hiërarchie

Houd er rekening mee dat hiërarchie een grote rol speelt in Egyptische bedrijven. Er wordt nauwelijks gedelegeerd. Er wordt bijna altijd zaken gedaan met de hoogste bevoegdheid binnen een organisatie.

Houd relatiegeschenken simpel

Geef relatiegeschenken met een bedrijfslogo of typisch Nederlandse geschenken.

Draag moderne zakenkleding

In de grote steden dragen mensen relatief modernere kleding dan op het platteland. Zakelijke kleding bestaat uit een pak en das. Vrouwen doen er goed aan hun schouders en knieën te bedekken.

Wees niet te direct

Vermijd Nederlandse directheid. Begin ook niet over gevoelige zaken als religie en politiek. Besprekingen zijn strikt zakelijk. Wissel wel aan het begin van het gesprek wat algemeenheden uit.

Bied geen alcohol aan

Is een gesprekspartner moslim, bied dan geen alcoholische dranken aan of varkensvlees. Wees tijdens de ramadan terughoudend met eten, drinken en roken in het bijzijn van uw gesprekspartner.

Weiger geen koffie of thee

Egyptenaren bieden gasten graag koffie of thee aan. Dit laat hun gastvrijheid zien. Weigeren kan gezien worden als het afwijzen van de gastheer of gastvrouw.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.