Exportregels Egypte

Gaat u goederen exporteren naar Egypte? Hou dan rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.

Voor een overzicht van documenten, procedures en formaliteiten bij export, kunt u terecht bij de Market Access Database ('Procedures and formalities').

Bent u nog niet bekend met de Market Access Database en HS-codes? Lees dan eerst onze gids over Exporteren buiten de EU: de Market Access Database.

U vindt hier onder andere informatie over:

De juiste productcode vinden, is niet eenvoudig. U kunt de HS-code ook vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Neem bij twijfel contact op met de Nederlandse douane (BelastingTelefoon Douane: 0800 0143).

Meer informatie over exportdocumenten

Ook op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 15 85.

  • Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer praktische informatie over diverse soorten exportdocumenten, zoals T2F, T2L, T2LF, T2, T1, carnet TIR, NCTS, Enig Document, UGD en ATA-carnet.
  • incoterms®
  • certificaten, zoals CITES-certificaat, gezondheidscertificaat, veterinair certificaat, fytosanitair certificaat, inspectiecertificaat en analysecertificaat.

Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex en de Kamer van Koophandel hebben meer informatie over het maken van een exportplan.

Invoervergunning

Importeurs moeten zich inschrijven bij de General Organization for Export and Import Control (GOEIC). Deze organisatie geeft een importeurskaart af, die recht geeft op inklaring van de goederen. Om de vijf jaar moet de registratie vernieuwd worden.

Importregime

Consumptiegoederen moeten rechtstreeks vanuit het land van oorsprong ingevoerd worden. Alleen voor medicijnen en auto's geldt een uitzondering. Multinationals kunnen deze goederen onafhankelijk van de plaats van productie naar Egypte exporteren. Nederlandse exporteurs kunnen het best contact opnemen met een inklaringsagent. Deze agenten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ze vergemakkelijken de import.

Bij het inpakken van goederen moet u rekening houden met het land van oorsprong. In dozen mogen alleen producten uit hetzelfde land van oorsprong zitten.

Als in Egypte gelijkwaardige producten te krijgen zijn, mag de Egyptische overheid (inclusief agentschappen, instituten en autoriteiten) geen buitenlandse producten afnemen. Het gaat onder andere om banden, lampen, printpapier, buizen, kabels, spoorwegmateriaal, kantoorinrichting, personenauto's, meubilair, ziekenhuisinrichting, typemachines, fotokopieerapparatuur, gereedschappen en machines die lokaal geproduceerd worden.

Preshipment inspectie

Voor bepaalde goederen heeft Egypte voor de preshipment inspectie op kwaliteit, producteisen en etikettering een contract met Bureau Veritas en SGS Nederland afgesloten. De General Organization for Export and Import Control (GOEIC) aanvaardt bij inklaring de door deze bureaus uitgegeven 'certificates of conformity'.

Douaneopslag

In alle havens van Egypte mag u goederen acht dagen gratis (laten) opslaan. Na deze termijn betaalt u opslagkosten. Geïmporteerde goederen mogen zes maanden in een douaneloods worden opgeslagen, met een mogelijke éénmalige verlenging van drie maanden. Na een opslagtermijn van een jaar worden de goederen in het openbaar door de douane verkocht. Niet geclaimde goederen verkoopt de douane al na drie maanden.

Tijdelijke invoer

Egypte is niet aangesloten bij de ATA-conventie. Tijdelijke invoer moet u dan ook ter plaatse regelen. Hiervoor heeft u een borgstelling of bankgarantie (ten minste 6 maanden geldig) nodig. Een van de geaccrediteerde Egyptische banken moet de bankgarantie goedkeuren. Agenten van Nederlandse expediteurs in Egypte kunnen u hierbij helpen.

U moet uw goederen in principe binnen een jaar weer uitvoeren. Deze periode kunt u verlengen, mits u daar goede redenen voor heeft en het niet gaat om tabak of beperkt houdbare producten. Voert u de tijdelijk ingevoerde goederen niet meer uit? Dan worden de invoerrechten verhoogd met 10% en moet u de gederfde rente betalen.

Handelsbelemmeringen

Als u gaat exporteren naar Egypte kunt u te maken krijgen met handelsbelemmeringen, waaronder fytosanitaire maatregelen. In de Market Access Database vindt u informatie over handelsbelemmeringen in Egypte.

Service menu right