Handel Nederland - Estland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Estland

16-02-2021

De handel tussen Nederland en Estland tekent zich sinds 2018 door een positieve, maar langzaam lager wordende handelsbalans. Tussen 2018 en 2020 voerden we elk jaar steeds meer in en steeds minder uit. Op deze pagina vindt u een overzicht van de handelscijfers.

Wilt u meer weten over het land Estland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Estland.

Ziet u zakelijke kansen op de Estse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Estland

In de databank Statline van het CBS vindt u de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Estland. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Estland

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 854 miljoen2019
Totale invoer€ 363 miljoen2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 491 miljoen (+)2019

Effect coronacrisis op handel met Estland

Bent u benieuwd naar de invloed van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Estland? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 met die van 2019 in Statline van het CBS. Selecteer de perioden die u wilt zien. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Estse economie

Verschillende organisaties publiceren rapporten over de invloed van de coronacrisis op de economie, waaronder die van Estland. Zij actualiseren deze regelmatig. Bekijk de ontwikkelingen en vooruitzichten:

Belangrijkste uitvoerproducten naar Estland

Export vanuit Nederland naar Estland

ProductgroepBedragJaartal
Machines en vervoermaterieel€ 418 miljoen2019
Elektrische apparaten€ 254 miljoen2019
Chemische producten€ 111 miljoen2019


De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Estland bekijken? Bekijk in de Statline-databank van het CBS alle exportproducten naar Estland.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers voor Estland. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS heeft deze gegevens ingeschat. Het bureau kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Estland

Invoer vanuit Estland naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Minerale brandstoffen, smeermiddelen, e.d.€ 79 miljoen2019
Grondstoffen, niet eetbaar, behalve brandstoffen€ 73 miljoen2019
Diverse gefabriceerde goederen€ 57 miljoen2019


De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Estland bekijken? Kijk in de Statline-databank van het CBS alle invoerproducten uit Estland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers voor Estland. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS heeft deze gegevens ingeschat. Het bureau kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Estland en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handel- en investeringscijfers

Het rapport hieronder geeft u een overzicht van de import en export tussen Nederland en Estland. Ook vindt u in het rapport cijfers over de directe buitenlandse investeringen in Estland.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het SOLVIT.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.