Service menu right

Exporteren buiten de EU: de Market Access Database

Exporteren buiten de EU kan een hele uitdaging zijn. Hoe blijft u bijvoorbeeld op de hoogte van alle exportregels? En waar controleert u de producteisen van een niet-EU-land? Gelukkig is er een handige database waar deze informatie in te vinden is.

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie is dé bron voor informatie over exportregels, tarieven en eisen naar landen buiten de EU. Ook als u ervoor kiest om de exportformaliteiten uit te besteden, is het goed om op de hoogte te zijn van de exporteisen en -verplichtingen.

Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Dan helpt deze pagina u verder op weg. Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar een buitenlandse markt? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Exportregels in 3 stappen

Als u op de hoogte wilt blijven van producteisen, importtarieven en andere exportverplichtingen, dan is de MADB een haast onmisbare bron van informatie. Toch is het vinden van de exportinformatie niet altijd even eenvoudig. De onderstaande stappen helpen u op weg.

Stap 1 Ken uw HS-code

Harmonised System (HS) Code

Het Harmonised System is de basis van het internationale goederenverkeer. Het wordt gebruikt om alle geïmporteerde en geëxporteerde goederen te classificeren. Handig voor de statistieken, maar ook belangrijk voor u. Met de HS-code kunt u er namelijk achter komen welke eisen en tarieven er voor uw product gelden wanneer u deze wilt exporteren. Ook voor de administratieve afhandeling van een exporttransactie is de juiste HS-code onmisbaar.

De eerste zes cijfers van een HS-code vallen onder het geharmoniseerde systeem. Deze zijn universeel en gelijk voor 180 landen. De cijfers die daarna komen, zijn specifieke onderverdelingen van producten die per land kunnen verschillen. De World Customs Organisation houdt toezicht op de HS-codes.

Achter de HS-code voor uw product komen, is vaak niet eenvoudig. Het handboek douane kan helpen. Komt u er niet uit? Bel dan met de Douane op 0800-0143. Zij kunnen u adviseren over de code. Het vinden van de juiste HS-code blijft echter uw eigen verantwoordelijkheid.

Wat als u de verkeerde HS-code gebruikt?

De verkeerde HS-code kan bij aankomst in het bestemmingsland vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er vertragingen optreden bij douane. Als er sprake is van bewuste misclassificatie zijn juridische gevolgen mogelijk.

Stap 2 Ga naar de Market Access Database

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie is dé bron voor informatie over exportregels naar landen buiten de EU. De MADB wordt actief bijgewerkt door het Directoraat-generaal Handel (TRADE).

De informatie is van toepassing voor alle ondernemers met een EU-basis. Dus ook voor u. Let op: de MADB biedt informatie over de exportregels voor het bestemmingsland. Het geeft u geen informatie over de verplichtingen die u heeft in het herkomstland, bijvoorbeeld Nederland. Zo is het belangrijk dat u bij export uw goederen aangeeft bij de douane.

Naast exportregels biedt de MADB ook informatie over producteisen. Kijk voor meer informatie hierover op onze pagina over producteisen. Bent u op zoek naar statistieken over een product en de export naar het bestemmingsland. Kijk dan op de MADB Statistics-pagina. Hier kunt alle of één van de EU-lidstaten en een bestemmingsland selecteren.

Stap 3 Vul de HS-code en het bestemmingsland in

Na het invoeren van de productcode en het land van bestemming in de MADB krijgt u 3 soorten informatie. 'Country overview' en 'General requirements' zijn algemene voorwaarden voor export naar het door u gekozen land. Deze informatie is gelijk voor alle productcodes. De informatie onder 'Specific requirements' zijn (product)voorwaarden die gelden voor de door u ingevoerde HS-code.

MADB: Country overview

De 'Country overview'-sectie heeft naast informatie over handelsverdragen, invoerverplichtingen en registratie-eisen ook algemene informatie over bepaalde productgroepen. Voorbeelden hiervan zijn planten, (gevaarlijke) chemicaliën en tweedehandsgoederen. Waar mogelijk worden hierbij de verantwoordelijke instanties of regelgeving genoemd.

MADB: General requirements

Hier vindt u informatie over de benodigde formulieren bij export naar het door u gekozen land. Als u een formulier - bijvoorbeeld 'bill of entry' - opent, krijgt u meer informatie over wanneer en voor welke goederen dit formulier van toepassing is. Daarnaast is er vaak een voorbeeld beschikbaar.

MADB: Specific requirements

In deze sectie vindt u voorwaarden die specifiek gelden voor de HS-code die u heeft ingevoerd. Het kan hier bijvoorbeeld gaan over bepaalde certificaten voor machines, quarantaineverplichtingen bij voedsel of vergunning voor de invoer van een product. Staan hier geen verwijzingen? Dan heeft de MADB geen specifieke voorwaarden die gelinkt zijn aan de door u ingevoerde HS-code.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.