Service menu right

Exportregels Filipijnen

Gaat u goederen exporteren naar de Filipijnen? Hou dan rekening met invoerrechten en de regels voor tijdelijke invoer. Stuur ook de juiste documenten mee.

Hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan men moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-experts. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten op de Filipijnen helpen we u om van uw export naar de Filipijnen een succes te maken.

Voor een overzicht van documenten, procedures en formaliteiten bij export, kunt u terecht bij de Market Access Database ('Procedures and formalities').

Bent u nog niet bekend met de Market Access Database en HS-codes? Lees dan eerst onze gids over Exporteren buiten de EU: de Market Access Database.

U vindt hier onder andere informatie over:

De juiste productcode vinden, is niet eenvoudig. U kunt de HS-code ook vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Neem bij twijfel contact op met de Nederlandse douane (BelastingTelefoon Douane: 0800 0143).

Meer informatie over exportdocumenten

Ook op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 15 85.

  • Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer praktische informatie over diverse soorten exportdocumenten, zoals T2F, T2L, T2LF, T2, T1, carnet TIR, NCTS, Enig Document, UGD en ATA-carnet.
  • incotermsĀ®
  • certificaten, zoals CITES-certificaat, gezondheidscertificaat, veterinair certificaat, fytosanitair certificaat, inspectiecertificaat en analysecertificaat.

Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex en de Kamer van Koophandel hebben meer informatie over het maken van een exportplan.

Invoerstatus

De invoerstatus van ieder goed (hetzij verboden, gereglementeerd of vrij in te voeren) kunt u controleren bij het:

Het Department of Agriculture (DA) kan nagaan wat de invoerstatus van landbouwproducten is en kan aangeven of een 'Minimum Access Volum Import Certificate' vereist is, zoals bijvoorbeeld bij de invoer van varkens en kippen.

Tijdelijke invoer

Het is mogelijk om goederen tijdelijk in te voeren in de Filipijnen. U kunt hiervoor geen ATA-carnet gebruiken. De goederen moeten binnen 6 maanden na import het land weer hebben verlaten. U mag de volgende goederen tijdelijk invoeren in de Filipijnen:

  • tentoonstellingsmateriaal;
  • muziekinstrumenten en theaterattributen;
  • machines en materieel die nodig zijn voor het uitvoeren van werkzaamheden;
  • goederen die een reparatie of bewerking moeten ondergaan;
  • handelsmonsters en reclamemateriaal zonder of met een geringe handelswaarde.

U moet een borgsom betalen ter hoogte van anderhalf maal de verschuldigde invoerrechten. Ook moet u een verklaring afgeven waaruit blijkt dat u de goederen binnen 6 maanden weer zult uitvoeren. Verlenging van deze periode met nog eens 6 maanden is in sommige gevallen mogelijk. Na wederuitvoer krijgt u de betaalde borgsom terug.

Handelsbelemmeringen

Als u gaat exporteren naar de Filipijnen kunt u te maken krijgen met handelsbelemmeringen. In de Market Access Database vindt u informatie over handelsbelemmeringen in de Filipijnen.

Contracten

Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Ieder land steltĀ eisen waar een contract aan moet voldoen. Lees meer over de contractwetgeving van de Filipijnen.