Do's-and-don'ts in Finland

Bij het zakendoen in Finland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Voorkom missers en maak een goede indruk met de onderstaande do's-and-don'ts.

Zakelijke omgangsvormen in Finland

Finnen zijn punctueel en gaan ervan uit dat een bespreking precies op tijd begint. Dit geldt ook voor andere zaken zoals levertijden. Annuleringen of wijzigingen in het tijdschema moet u gelijk doorgeven. Ook bij privéafspraken komen Finnen altijd op tijd.
Finnen hechten veel belang aan mondelinge overeenkomsten. Er wordt van u dan ook verwacht dat u zich daaraan houdt. Het kan helpen om na het gesprek, de eventuele mondelinge afspraken via een mail te bevestigen. Herhaal hierin wat er is afgesproken.
De communicatiestijl van de Finnen vindt zijn basis in stilte, luisteren, bescheidenheid en feitelijkheid. Finnen gebruiken weinig lichaamstaal. Sterker nog, te veel lichaamsbewegingen duiden volgens hen op onrust en onzekerheid. Begroetingen gaan wel gewoon gepaard met een handdruk, zowel bij het begin als het eind van een bespreking of ontmoeting.
Finnen zijn over het algemeen vriendelijk en bescheiden. Tegelijk zijn ze ook vaak gereserveerd en weinig spraakzaam. Er is geen behoefte aan 'smalltalk' of persoonlijke gesprekken. Finnen willen snel ter zake komen.
In Finland 'dekt de natuur de tafel'. Denk aan bessen, paddenstoelen, wild (rendier, eland, sneeuwhoen) en vis. Visspecialiteiten zijn: 'graavi kirjolohi' (gemarineerde regenboogforel) en 'graavi lohi' (gemarineerde zalm). Finnen drinken graag. Uiteraard bier maar ook 'Koskenkorva (Viini)', een soort wodka.
Wees goed voorbereid bij onderhandelingen. Finnen zijn serieus, hard en efficiënt. Degene in leidinggevende functies zijn vaak experts op een vakgebied. Deze mensen zijn doorgaans bekend met alle technische details van hun product.
Bent u van plan om een relatiegeschenk te geven aan uw Finse zakenpartner? Hou het dan klein en bescheiden. Met te grote of dure geschenken kunt u arrogant of als een uitslover overkomen.
Gelijkwaardigheid is belangrijk in Finland, zowel tussen mannen en vrouwen, als tussen managers en ondergeschikten. De hiërarchie in de meeste bedrijven is dan ook minimaal. De manager heeft echter wel het laatste woord. Hij/zij overlegt met zijn collega’s, maar ook als niet iedereen het ermee eens is, zal de manager doen wat hem/haar het beste lijkt.
De Finnen staan bekend als stevige drinkers. Dit geldt echter niet tijdens zakelijke afspraken. Tijdens zakelijke aangelegenheden drinkt men meestal water, soms ook een glas bier of wijn. Het beste is het echter om altijd met mate te drinken.

Service menu right