Handel Nederland - Finland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Finland

09-12-2020

Nederland en Finland kennen een lange handelsgeschiedenis. Ook vandaag de dag wordt er voor miljarden euro's aan goederen tussen de landen verhandeld. Deze pagina geeft u meer informatie over deze handelsrelatie tussen Nederland en Finland.

Wilt u meer weten over het land Finland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Finland.

Of ziet u zakelijke kansen op de Finse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Finland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Finland

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 4,6 miljard2019
Totale invoer€ 4,2 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 398 miljoen (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Finland in de databank Statline van het CBS.

De coronacrisis en de handel met Finland

Wilt u weten wat de gevolgen van de coronacrisis zijn op de handel met Finland? De rapporten hieronder geven u een beeld van de ontwikkelingen en voorspellingen.

Rapport van de Europese Commissie met economische voorspellingen

De Economic Forecast - Winter 2021 (pdf) van de Europese Commissie (EC) geeft ook economische voorspellingen voor Finland. Volgens voorlopige berekeningen kromp de Finse economie in 2020 met ruim 3%. Dit kwam vooral door lagere particuliere consumptie; in plaats van hun geld uit te geven zetten veel Finnen hun inkomsten opzij. Voor 2021 verwacht de EC een economische groei van bijna 3%, vooral door meer binnenlandse consumptie en meer investeringen. Voor 2022 verwacht de EC een groei van 2%.

Bekijk het hele rapport EC Economic Forecast - Winter 2021 (pdf).

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit januari 2021 geeft u een indruk van de gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Meer weten?

Bij het Finse statistiekenbureau vindt u de meest actuele cijfers over de Finse economie en de invloed van de coronacrisis hierop.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Finland

Export van Nederland naar Finland

ProductgroepBedragJaartal
Metaalertsen en metaalafvallen€ 508 miljoen2019
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 385 miljoen2019
Automatische gegevensverwerkers€ 330 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Finland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Finland.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar (2020). Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Finland

Invoer van Finland naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
IJzer en staal€ 1,2 miljard2019
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 603 miljoen2019
Diverse machines€ 375 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Finland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Finland naar Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar (2020). Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Finland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Overzicht handels- en investeringscijfers

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.