Bedrijf starten in Frankrijk

Wilt u een bedrijf starten in Frankrijk? Of een partnerschap aangaan met een Frans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is er online veel informatie te vinden.

Onze regio-experts kunnen u ook helpen. Door onderzoek te doen naar de markt of sector waarin u wilt investeren, bijvoorbeeld. Of bij het vinden van zakenpartners in Frankrijk. Onze regio-experts geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Ondernemen in Frankrijk

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u dient te voldoen. Maar u moet ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website ‘Ease of Doing Business’ van de Wereldbank geeft handvaten bij een aantal zaken die u tegenkomt als u een eigen bedrijf begint. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Als u klikt op de woorden in het overzicht of de icoontjes eronder, dan komt u bij de betreffende informatie. Klik op 'figures' voor uitleg in de vorm van een grafiek. Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Frankrijk staat 32e (ranking 2019). Frankrijk scoort goed op de punten handhaving van contracten en elektriciteit verkrijgen, maar minder goed als het gaat om registratie van bezit.

Rapport Doing Business in France

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing business in France 2019 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag om te stellen bij investeren in een ander land. De meest voorkomende ondernemingsvormen in Frankrijk voor buitenlandse ondernemers zijn:

  • Société Anonyme (S.A.)
  • Société à la Responsabilité Limitée (S.A.R.L.)
  • Société par Actions Simplifiée (S.A.S.)

Dutch Business Lawyers Abroad (DBLA) geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Wilt u weten welke ondernemingsvormen er in Frankrijk zijn? Onze adviseurs geven u graag informatie over de verschillende ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Frankrijk heeft 1 free zone: de Zone Franche du Verdon in de haven van Bordeaux. De website van de haven zelf biedt hier meer informatie over.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Frankrijk. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Franse overheid

bij Agence France Entrepreneur: Les aides à la création d'entreprise vindt u meer informatie over zakendoen in Frankrijk. France Diplomatie legt de voordelen van investeren in Frankrijk uit.

Investeringsgidsen consultancy’s

Er staan ook diverse investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren online. Hieronder vindt u enkele voorbeelden voor Frankrijk.

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) beschikt over rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Service menu right