Do's-and-don'ts in Frankrijk

Het imago van de Nederlandse zakenman is redelijk tot goed te noemen in Frankrijk. De Nederlandse handelspartner wordt als betrouwbaar, punctueel, deskundig en (te) recht op zijn doel afgaand gezien.

Fransen vinden ook dat Nederlanders zich minder gemakkelijk kunnen verplaatsen in de Franse handelspartner. Denk aan gedachtegang, levensstijl en gewoonten.

Taal

De jongere generaties spreken steeds meer Engels. Toch is het nog steeds absoluut een pre om het Frans te beheersen. Dit geldt vooral voor sectoren waarvoor een grote binnenlandse markt bestaat. In sterk internationale of moderne sectoren bijvoorbeeld ICT bedrijven wordt ook Engels gesproken.

Zakelijke bijeenkomsten

Vergaderingen in een Frans bedrijf kunnen lang duren. Een agenda is er alleen voor de hoofdpunten. Medewerkers proberen tijdens de vergadering gesprekspunten onder de aandacht te brengen. Pas je als buitenlandse partner aan.

Communicatie

Fransen zijn gevoelig voor persoonlijk contact en onderhouden dit goed. Het is niet gebruikelijk om een zakenrelatie te tutoyeren. Alleen binnen de familie en vriendenkring spreekt men elkaar op deze manier aan.

Hiërarchie

In Franse bedrijven is er verschil tussen het management (cadre) en de werkvloer (non-cadre). Vooral in traditionele sectoren is het onderscheid tussen management en de rest van het bedrijf duidelijk aanwezig.

Eten en drinken

Frankrijk staat bekend om lekker eten en drinken. Kaas, stokbrood en wijn is het eerste waar aan wordt gedacht. Het ontbijt is simpel, de lunch is uitgebreid duurt lang en een glas wijn erbij is normaal.

Relatiegeschenken

Het geven van een relatiegeschenk is, zeker bij de eerste ontmoeting, niet gebruikelijk. Wil je toch iets meebrengen geef dan een geschenk van goede kwaliteit zonder bedrijfslogo.

Zakelijke gebruiken

Tussen 12.00 en 14.00 is de Fransman niet op kantoor. De lunch vindt buiten kantoor plaats. Leg afspraken schriftelijk vast. Fransen plannen zorgvuldig. Daardoor lijkt uw handelspartner misschien soms inflexibel maar Fransen nemen niet graag een risico. De Fransman is een betrouwbare zakenpartner en is het vertrouwen eenmaal gewonnen dan is de kans op langdurige samenwerking groot.

Service menu right