Do's-and-don'ts in Frankrijk | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Do's-and-don'ts in Frankrijk

Bij het zakendoen in Frankrijk kunt u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Parijs draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Frankrijk

Spreek goed Frans

Wilt u volledig geaccepteerd worden door uw Franse zakenpartner? Dan is het goed als u meer dan alleen camping-Frans spreekt. Ook een Franse versie van uw website maakt indruk.

Investeer in relaties

Investeer in uw zakelijke relaties, bijvoorbeeld door regelmatig met hen te gaan lunchen. Neem niet gelijk dossiers mee naar het eerste gesprek. Praat over algemene onderwerpen en toon interesse in het land. Zakendoen komt hierna. In Frankrijk is het opbouwen van vertrouwensrelaties essentieel.

Respecteer hiërarchie

Respecteer de hiërarchie in het bedrijf. De baas is de baas. Zorg dat u in contact staat met de juiste persoon: degene die besluiten mag nemen of degene die zo hoog mogelijk in de hiërarchie staat.

Wees niet te direct

Ga niet rechtstreeks en te direct van toon op uw doel af. Directheid wordt niet altijd gewaardeerd. Fransen kunnen uw directheid als onbeleefd en grof ervaren.

Tutoyeer niet te snel

Blijf aan het begin van uw relatie formeel, tutoyeer niet te snel. Houd het in eerste instantie op ‘vous’, ook al worden er voornamen gebruikt.

Doe zaken niet per e-mail

Fransen doen geen zaken per e-mail. Ze willen hun zakenrelatie eerst beter leren kennen. Fransen doen zaken het liefst face-à-face.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.