Service menu right

Handel Nederland - Frankrijk

Frankrijk behoort al jarenlang tot onze belangrijkste handelspartners. In handelsvolume staat het land nog voor economische grootmachten als de Verenigde Staten en China. We doen ook steeds meer zaken met de Fransen. De totale waarde van in- en uitvoer lag in 2018 met € 55,6 miljard zo'n 3,7% hoger dan het jaar ervoor. Meer weten? Op deze pagina vindt u de belangrijkste cijfers over de Nederlands-Franse handel.

Wilt u meer weten over het land Frankrijk, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Frankrijk

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Franse markt? Of loopt u rond met exportplannen voor Frankrijk? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor West-Europa. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

  Handel Nederland - Frankrijk

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Frankrijk

  Soort informatieBedragJaartalVerschil met vorig jaar
  Totale uitvoer€ 39,1 miljard2018+ 3,7%
  Totale invoer€ 16,5 miljard2018+ 3,8%
  Handelsbalans€ 22,5 miljard2018+ 3,6%


  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Frankrijk in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

   Belangrijkste exportproducten naar Frankrijk

   Top 5 exportproducten naar Frankrijk

   ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
   Diverse fabricaten€ 2,3 miljard2018+ 7,1%
   Kantoor- en automatische gegevensverwerkers€ 2,2 miljard2018- 13,1%
   Toestellen voor telecommunicatie€ 2,1 miljard2018- 0,6%
   Medicinale en farmaceutische producten€ 1,9 miljard2018+ 8,5%
   Voertuigen voor wegvervoer€ 1,9 miljard2018+ 23,5%


   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Frankrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Frankrijk.

   Trends in export naar Frankrijk

   De productgroep diverse fabricaten heeft in 2018 de groep kantoor- en automatische gegevensverwerkers voorbijgestreeft als het belangrijkste exportproduct van Nederland naar Frankrijk. Deze verschuiving zit er al een tijdje aan te komen. De groep diverse fabricaten stijgt al 4 jaar op rij, terwijl de export van kantoor- en automatische gegevensverwerkers al jaren daalt. Onder diverse fabricaten vallen onder meer producten als speelgoed, muziekinstrumenten en verschillende plasticproducten.

   Een andere opvallende ontwikkeling is de sterk groeiende export van voertuigen voor wegvervoer. Hieronder vallen onder meer personenauto's en motoren. In 2014 exporteerde Nederland nog voor minder dan € 1 miljard van deze productgroep naar Frankrijk. 4 jaar later is dat bijna het dubbele.

   Voorlopige exportcijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Frankrijk over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Belangrijkste importproducten uit Frankrijk

    Top 5 importproducten uit Frankrijk

    ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
    Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 1,6 miljard2018+ 1,4%
    Elektrische apparaten€ 1,3 miljard2018+ 8,5%
    Voertuigen voor wegvervoer€ 1,2 miljard2018+ 7,2%
    Granen en graanproducten€ 1,0 miljard2018+ 35,5%
    Diverse fabricaten€ 933 miljoen2018- 2,2%


    De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Frankrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Frankrijk.

    Trends in import uit Frankrijk

    Ruwe aardolie en aardolieproducten zijn voor Nederland al jarenlang de belangrijkste importproducten uit Frankrijk. Na een aantal jaren van daling (in 2014 was de invoer nog € 2,3 miljard) is er sinds 2016 weer sprake van een stijging in de invoer van deze productgroep. De groei is wel afgevlakt. In 2017 importeerden we nog ruim 30% meer dan het jaar ervoor. In 2018 was de groei maar 1,4%.

    Een opvallende stijger in de top 5 is de invoer van granen en graanproducten. Na een daling van 21% tussen 2014 en 2017 (van € 924 miljoen naar € 746 miljoen) heeft deze productgroep zich het afgelopen jaar hersteld. Voor het eerst in 5 jaar komt de import weer boven de € 1 miljard uit. Onder granen en graanproducten vallen onder meer tarwe, gerst en maïs.

    Voorlopige importcijfers 

    Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers uit Frankrijk over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

     Handelscijfers via TradeMap

     Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

     Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht. 

     TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Frankrijk. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

      Overzicht handel- en investeringscijfers

      Bekijk ook het rapport Handelscijfers Frankrijk-Nederland (pdf) (maart 2020), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

      Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

       Meer informatie