Zakelijke kansen in Frankrijk | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Frankrijk

16-02-2021

Frankrijk is een van de grootste Nederlandse afzetmarkten voor producten en diensten voor consumenten en de industrie. De verwachting is dat dit potentieel alleen nog maar zal toenemen. Waar liggen de kansen voor u?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van RVO kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van potentiële zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Franse markt.

Gevolgen van de coronacrisis

De coronamaatregelen die Frankrijk heeft getroffen - zoals de lockdown en reisbeperkingen - hebben effect op het zakendoen met Frankrijk. We hebben voor u informatie verzameld over maatregelen, zakendoen en handel. We hebben nog geen informatie over de gevolgen per sector van de coronacrisis in Frankrijk. Zodra wij meer informatie hebben over de economische gevolgen, delen wij dat met u.

Lees meer over:

Olympische spelen 2024

Frankrijk zal in 2024 gastland zijn voor de Olympische Spelen & Paralympische Spelen. Om deze Spelen te realiseren kijken de organiserende instanties naar duurzame, inclusieve en circulaire oplossingen. Samen met diverse omvangrijke infrastructuurprojecten, biedt dit kansen voor Nederlandse bedrijven. Daarom organiseren wij (RVO) verschillende activiteiten rondom dit thema. (Digitale) bijeenkomsten vindt u terug op onze evenementenpagina.

Bidbook

Een bidbook geeft het Nederlandse bedrijfsleven de mogelijkheid zich te presenteren aan Franse partijen, die verantwoordelijk zijn voor het realiseren van de Olympische spelen in 2024. Hiermee geeft u op inspirerende wijze aan, wat uw innovatieve en duurzame bijdrage kan zijn aan de realisatie van de Olympische Spelen. Dat kan op allerlei uiteenlopende gebieden. Enkele voorbeelden:

 • Infrastructuur
 • Bouw
 • Sportinnovatie
 • Verlichting
 • Crowd control
 • Luchtkwaliteit

Inschrijven

Wilt u zich met uw bedrijf profileren in dit bidbook? Mede namens het ministerie van Buitenlandse Zaken, nodigen wij u van harte uit om u in te schrijven. Op de informatiepagina Bidbook Olympische Spelen 2024 kunt u zich inschrijven en leest u meer over het hoe, waarom en de contactpersonen rondom dit traject.

Buitenlandnetwerk

Het buitenlandnetwerk van de Nederlandse ambassade in Parijs helpt Nederlandse ondernemers op verschillende manieren bij de aanbestedingen van de Spelen in 2024. Michael Pistecky vertelt in een gesprek met Globe over de kansen voor Nederlandse ondernemers (pdf). De ambassade organiseerde al een webinar (beschikbaar op YouTube) dat inzicht geeft in de mogelijkheden en werkwijze.

Wilt u meer lezen over de kansen die dit prestigieuze evenement biedt? Bekijk dan onderstaand kansenrapport.

Modesector

De Franse modesector heeft op jaarbasis een omzet van € 154 miljard. Hiervan wordt € 35,7 miljard geëxporteerd. De meeste omzet (66,3%) komt voort uit textiel en kleding. Meer dan 1 miljoen mensen werken in de mode-industrie. In 2017 werd in Frankrijk voor € 13,4 miljard aan kleding en textiel geproduceerd.

De sector zoekt naar innovatie en duurzaamheid. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, start-ups en onderzoeksinstellingen. In het onderstaande kansenrapport leest u over de mogelijkheden.

Health & Life sciences

De Franse markt voor medische hulpmiddelen is de op één na grootste markt in Europa en de op 3 na grootste in de wereld. Een groot deel van de medische hulpmiddelen in Frankrijk wordt geïmporteerd. Kortom, veel kansen voor u als Nederlandse ondernemer in deze sector.

E-Health

Toenemende digitalisering in de gezondheidszorg kan zowel de kwaliteit als de veiligheid binnen onze zorgstelsels verder verbeteren. Frankrijk en Nederland werken al intensief samen op het gebied van ICT en gezondheid. In bijgevoegde opeenvolgende marktrapporten over healthcare in Frankrijk (Engelstalig) leest u waarom Frankrijk interessant is voor de Nederlandse gezondheidssector.

Digitale samenleving

In Frankrijk staan digitale toepassingen hoog op de agenda en ook hier liggen kansen voor u. Er is vooral aandacht voor de thema's cybersecurity, artificial intelligence en virtual reality.

Voor cybersecurity gaan we het komend jaar de kansen voor u beter in kaart brengen en deze aan u presenteren. Op het gebied van Artifical Intelligence zetten we ons in om innovatie, kennis en handel met elkaar te verbinden. De jaarlijkse beurs Erasmus Decartes conferentie is hiervoor het startsein en daarna zullen we dit thema verder invullen al naar gelang de behoefte. Ook de kleinschalige jaarlijkse beurs Laval Virtual biedt informatie en aanknopingspunten.

Meer over digitaal zakendoen in Grenoble is te lezen in bijgevoegd rapport.

Innovatie

Frankrijk beschikt over een goed ontwikkelde industrie in verschillende regio's. Het IA-netwerk (Innovatie Attachés) Parijs volgt de technologische ontwikkelingen en het innovatiebeleid in Frankrijk en richt zich daarbij vooral op:

 • Smart & Green Mobility
 • Life Sciences & Health
 • Aerospace
 • Sustainable Energy
 • Digitalization (AI, Blockchain)

Dit netwerk helpt u bij het signaleren van zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Publicaties over innovatie in Frankrijk vindt u op onze website. In het blog van het IA-netwerk schrijven trendwatchers over allerlei innovatieve ontwikkelingen in Frankrijk.

In bijgaande rapporten leest u meer over Franse innovaties.

Websites en rapporten over zakenkansen

Aanbestedingen

Verder komen er ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering in Europa.

Zakelijke ondersteuning voor u

Wij kunnen u ondersteunen om de markt in Frankrijk te verkennen en te betreden. Hierbij werken wij nauw samen met het Economisch Netwerk Frankrijk (ENF). Het ENF bestaat uit de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Parijs en de Netherlands Business Support Offices (NBSO's) die gevestigd zijn in Lyon en Nantes.

Gezamenlijk ondersteunen wij bedrijven, kennisinstellingen en overheden bij hun ambities op de Franse markt. Als onafhankelijke partners staan wij voor u klaar met onze expertise en ons netwerk.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.