Verantwoord ondernemen in Ghana | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Verantwoord ondernemen in Ghana

13-11-2019

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is voor iedere ondernemer die een positieve bijdrage wil leveren aan de omgeving. Wilt u (financiële) overheidssteun? Dan is MVO een voorwaarde. Maar waar moet u als ondernemer op letten en wat kan MVO voor u betekenen?

MVO in Ghana

Vakbonden zijn goed georganiseerd en bedrijven worden regelmatig gecontroleerd. Op het gebied van corruptiebestrijding doet Ghana het goed in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Ook vrouwen integreren in Ghana redelijk tot goed op de arbeidsmarkt. Toch is er nog winst te behalen op MVO-gebied.

Nederland werkt samen met Ghana aan duurzame economische ontwikkeling. Lees hier meer over in de factsheet ‘Nederland en Ghana’ op Rijksoverheid.nl. Nederlandse Bedrijven werken al samen in Ghana. Lees in de factsheet Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in Ghana hieronder onder het kopje ‘MVO-praktijk’ hoe bedrijven als Form Internatonal, Albert Heijn en MDK Flowers and Greens al samenwerken in Ghana.

Belangrijke MVO-thema's van de overheid

Belangrijke MVO-thema's voor de Ghanese overheid zijn:

  • verbeteren arbeidsomstandigheden
  • betere milieubescherming
  • verbetering van de corruptiebestrijding

Milieubescherming

Nieuwe ondernemingen en activiteiten in Ghana moeten zich melden bij het Environmental Protection Agency (EPA). Deze instantie controleert de bedrijfsplannen en verstrekt milieuvergunningen. Ook zijn ondernemers verplicht om maandelijks milieugegevens en jaarlijks een milieuverslag bij het EPA aan te leveren. Het EPA gebruikt deze gegevens voor monitoring en controle. In het milieuverslag moet staan:

  • Hoe het bedrijf op het gebied van milieu heeft gepresteerd.
  • Wat de onderneming heeft bereikt.
  • Wat er (eventueel) is misgegaan.
  • Wat er nog moet worden gerealiseerd.

Corruptiebestrijding

Hoewel corruptie in Ghana een probleem is, doet het land het vergeleken met andere West-Afrikaanse landen goed met corruptiebestrijding. De Ghanese overheid heeft op veel gebieden vooruitgang geboekt. Corruptie bij de douane en verkeerspolitie is bijvoorbeeld sterk afgenomen.

Corruption Perception Index

Op de Corruption Perception Index 2018 van Transparency International staat Ghana 78e van de 180 landen in de Corruption Perceptions Index lijst van Transparency International. Ter vergelijking: Nederland staat op de 8e plaats met een score van 82.

Meer informatie

  • De OESO-richtlijnen maken duidelijk wat de Nederlandse overheid van alle bedrijven die internationaal ondernemen in het buitenland verwacht op het gebied van MVO. Ze bieden een handvat voor gedragscodes van ondernemingen om met maatschappelijke kwesties als kinderarbeid, milieu en corruptie om te gaan.
  • MVO Nederland biedt uitgebreide informatie en bewegwijzert ondernemers over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • Bekijk Nederland Wereldwijd voor algemene informatie over MVO in Ghana.

Downloads

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.