Zakelijke kansen in de Golfstaten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in de Golfstaten

15-02-2021

De laatste jaren ontwikkelen zich veel nieuwe, veelbelovende sectoren in de Golfstaten. Benieuwd waar uw zakelijke kansen liggen in de Golfstaten? Deze pagina helpt u op weg.

Hieronder staan een paar kansrijke sectoren en een project uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs ondersteunen u graag bij het vinden van kansen en de juiste zakenpartners. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u op weg op de Arabische markt.

Technologieën hergebruik water

De Golfstaten behoren tot de grootste watergebruikers ter wereld. De regio wil zich daarom meer richten op verduurzaming van energie/water en het duurzaam verbouwen van eigen voedsel. Verwacht wordt dat er overheden de komende jaren zo'n €25 miljard zullen investeren in water infrastructuurprojecten zoals betere waterzuivering. Nederland is een van de koplopers op het gebied van waterzuivering. Bovendien beschikt Nederlandse kende en kunde in de regio over een zeer goede reputatie.

Smart Cities

In de Golfstaten is er veel aandacht voor zogenaamde 'smart cities'. Dit zijn steden met vergevorderde technologische netwerken. De ontwikkeling van deze steden biedt kansen voor innovatieve technologische bedrijven uit Nederland. Enkele hotspots zijn:

  • King Abdullah Economic City, een nieuwe stad in Saoedi-Arabië
  • Dubai (Design District & Silicon Oasis)
  • Lusail City, een geplande stad in Qatar

Een relevant evenement is de GCC Smart Government and Smart Cities Conference in Dubai. Hier ontdekt u welke behoeften de plaatselijke overheid heeft. Ook hoort u over de laatste ontwikkelingen.

Wilt u uw kansen in de smart cities van de Golfstaten verder onderzoeken? RVO.nl kan u helpen met het vinden van nuttige sectorinformatie en de juiste zakenpartners. Neem contact op met ons, voor persoonlijk advies.

Landbouw

Heeft u veel expertise in de landbouw? Ook in deze sector liggen er kansen in de Golfstaten. Zo moedigen de overheden slimme teeltmethoden aan die weinig water verbruiken. Belangrijke thema’s zijn voedselveiligheid en ketenbeheer. U kunt hierop inspelen. 

RVO.nl helpt u graag uw specifieke kansen in deze sector en regio te onderzoeken. Onze adviseurs kunnen u ondersteunen in het vinden van de juiste markt en zakenpartners. Neem contact op met ons, voor persoonlijk advies.

Ook de Landbouwraad Golfstaten kan u meer informatie bieden over actuele ontwikkelingen en kansen. U vindt op hun website artikelen over bijvoorbeeld logistiek, innovatie en waterbesparing. Daar leest u ook hoe andere Nederlandse ondernemers met succes zakendoen in de agrarische sector van de Golfstaten.

Duurzame energie

De Golfstaten lenen zich goed voor duurzame energiebronnen. Natuurlijk biedt het woestijnrijke gebied veel mogelijkheden voor zonne-energie. Ook wind is een belangrijke energiebron voor landen als Koeweit, Oman en Saoedi-Arabië. Andere technologieën zoals biomassa, geothermische energie en waste-to-energy zijn nog relatief onderontwikkeld. Er liggen dus genoeg kansen voor Nederlandse ondernemers.

Als u zich wilt verdiepen in deze sector kan het rapport Renewable Energy Market Analysis: The GCC Region - 2016 (pdf) van het International Renewable Energy Agency (IRENA) van pas komen. Dit rapport biedt uitgebreid inzicht in de mogelijkheden van duurzame energie in de GCC-landen.

Wilt u uw kansen op het gebied van duurzame energie in de Golfstaten verkennen? Of u nu zakenpartners zoekt of landeninformatie op maat, onze adviseurs staan voor u klaar. Neem contact op met ons, voor persoonlijk advies.

Gulf Rail Project

De GCC-landen werken ook onderling samen aan projecten. Een bijvoorbeeld is het grote 'Gulf Rail Project'. Deze hypermoderne spoorlijn is bedoeld om alle 6 leden van de GCC aan elkaar te verbinden. Van deze landen hebben Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten het grootste aandeel, zowel financieel als in kilometers spoor.

Elk land zal zijn eigen spoorlijnen, stations en vrachtterminals bouwen. Deze grote projecten bieden kansen aan Nederlandse ondernemers. Op de website van de Saudi Railway Organization vindt u meer informatie over het Gulf Rail Project.

Marktrapporten

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Hieronder vindt u een interessant rapport over de tuinbouwsector. Kijk voor meer marktrapporten over de Golfstaten op RVO.nl en op het platform Dutch Golf:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.