Handel Nederland - Griekenland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Griekenland

03-02-2021

De Griekse economie is zich na de zware crisisjaren langzaam aan het herstellen. Ook de handel met Griekenland trekt weer aan. Dit geldt voor zowel de uitvoer als de invoer. De export lag in 2019 bijna 7% hoger dan het jaar ervoor, de import bijna 1,7%. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Griekenland.

Wilt u meer weten over het land Griekenland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Griekenland.

Ziet u zakelijke kansen op de Griekse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Griekenland

Totale in en uitvoer tussen Nederland en Griekenland

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 2,45 miljard2019
Totale invoer€ 5,51 miljoen2019
Handelsbalans€ 1,90 miljard2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Griekenland in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Griekenland

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Griekenland. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Griekenland.

Economische gevolgen

De maatregelen die de Griekse overheid nam ter bestrijding van het coronavirus, hebben de Griekse economie hard getroffen. Zo daalde het bbp in het tweede kwartaal van 2020 met 14%, na een relatief kleine daling van 0,7% in het eerste kwartaal. De werkloosheid bereikte in juni 2020 een piek van 18%, waarna die daalde tot 16,8% in juli.

De verwachting is dat het bbp over heel 2020 met 9% afneemt, gevolgd door een gedeeltelijk herstel van zo'n 5% in 2021 en 3,5% in 2022. De onzekerheid blijft echter groot in Griekenland, met name in de toeristische sector. Financiering uit het Europese steunfonds zou de gevolgen wat kunnen verzachten.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Griekenland

Export vanuit Nederland naar Griekenland

ProductgroepBedragJaartal
Vlees en vleesproducten€ 202 miljoen2019
Medicinale en farmaceutische producten€ 202 miljoen2019
Zuivelproducten en eieren€ 164 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Griekenland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Griekenland.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Griekenland over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Griekenland

Invoer vanuit Griekenland naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Groenten en fruit€ 84 miljoen2019
Medicinale en farmaceutische producten€ 69 miljoen2019
Non-ferrometalen€ 62 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Griekenland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Griekenland door Nederland.

Voorlopige invoercijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Griekenland over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

LET OP: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Griekenland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Bekijk ook onderstaand rapport, met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.