Tabel bij handelsakkoorden | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Tabel bij handelsakkoorden

14-01-2021

Onderstaande tabel is een hulpmiddel voor u. U kunt ermee uitzoeken welke bewijsstukken voor u handig kunnen zijn om te kunnen profiteren van handelsakkoorden.

De bewijsstukken kunnen van akkoord tot akkoord verschillen. Bekijk in deze tabel welke bewijsstukken u mag gebruiken bij het handelsakkoord waar u van wilt profiteren. Lees hiervoor onze informatie op Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Hoe werkt de tabel?

Kolom 1: Hierin vindt u EU-akkoorden. Waar mogelijk hebben we aangegeven over welke landen deze akkoorden gaan. Soms heeft een akkoord een bekende naam (CETA) en soms staat alleen het land vermeld.

Kolom 2: Hierin staat welke bewijsstukken u mag meesturen. Dat is niet altijd hetzelfde. Denk aan oorsprongsverklaringen, EUR1-certificaten of andere, aanvullende documenten.

Kolom 3: Deze kolom laat zien hoe lang de geldigheidsduur is van de bewijsstukken. Die is namelijk beperkt.

Kolom 4: Tot slot vindt u in de laatste kolom links naar documenten van de Douane over verschillende handelsakkoorden. Daarin staat of er aanvullende voorwaarden zijn, zoals over het vervoer van goederen.

Tip: wilt u snel zoeken op een land? Zoek dan met ctrl+F. Let op: niet alle landen staan in deze tabel vermeld.

Bewijsstukken die nodig zijn bij handelsakkoorden

 

EU-akkoord met:

Welke bewijsstukken mag ik gebruiken?*

Hoe lang is de verklaring geldig?

Waar vind ik extra informatie?

APS-landen
(70 ontwikkelingslanden, klik op 'please select')
Een oorsprongsverklaring die is opgesteld door een geregistreerde exporteur (REX) in het begunstigde land. En in sommige gevallen nog een Form A document.12 maanden

Het REX-systeem vervangt geleidelijk de Form A-certificaten voor alle APS-landen. Informatie over welk bewijsstuk u voor elk APS-land kunt gebruiken is te vinden op de website van de Europese Commissie.

Canada (CETA)Een oorsprongsverklaring door een exporteur met een verwijzing naar zijn of haar 'Business Number' (Canada). Of door een geregistreerde exporteur (REX) (EU) op een verkoopfactuur of ander handelsdocument.12 maandenLees het Handboek Douane no.6 (pdf) van de Douane over het akkoord.
Cariforum (pdf) met 14 Caribische landen:
Antigua en Barbuda, Bahama's, Barbados, Belize, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Saint Kitts en Nevis, Suriname, Trinidad en Tobago

Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.

10 maanden 
Chili

Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.

10 maanden 
Colombia, Ecuador, Peru

Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur

12 maandenLees de Mededeling nr.23 (pdf) van de Douane over het akkoord.
Georgië

Een EUR.1 certificaat of EUR-MED certificaat. Of een factuurverklaring of factuurverklaring EUR-MED door een Toegelaten Exporteur.

4 maandenLees Mededeling no. 28 (pdf) van de Douane over het akkoord.
Ghana

Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.

10 maanden 
Ivoorkust

Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.

10 maanden 
Japan

Een beroep op importer's knowledge. In geval van importer's knowledge kunt u op basis van eigen kennis over de oorsprong van de goederen een verzoek doen tot preferentiële tariefbehandeling. Let op: hiervoor gelden voorwaarden. Lees hiervoor de mededeling van de douane.

Een oorsprongsverklaring door een exporteur die beschikt over een 'Japan Corporate Number' (import uit Japan) of een geregistreerde exporteur (REX) (export uit de EU) op een verkoopfactuur of ander handelsdocument.

12 maandenLees de Mededeling nr. 8 (pdf) van de Douane over het akkoord.
Kameroen (pdf)

Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.

10 maanden 
Mexico

Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.

10 maanden 
Pan-Euromed landen:
Albanië, Algerije, Bosnië en Herzegovina, Egypte, Faeröer Eilanden, IJsland, Israël, Jordanië, Kosovo, Liechtenstein, Libanon, Marokko, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Palestijnse Gebieden, Servië, Tunesië, Zwitserland

Een EUR.1 certificaat of EUR-MED certificaat. Of een factuurverklaring of factuurverklaring EUR-MED door een Toegelaten Exporteur.

4 maanden

Algerije heft op verschillende producten extra invoerrechten. Zie Access2Markets voor meer informatie over handelsbelemmeringen.

Lees Mededeling no.29 (pdf) van de Douane over over het akkoord met Oekraïne.

SingaporeEen factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.12 maandenLees Mededeling no.10 (pdf) van de Douane over het akkoord.
Southern African Development Community (SADC):
Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, eSwatini
Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.10 maandenLees Mededeling no.5 (pdf) van de Douane over het akkoord.
Staten in Oostelijk en Zuidelijk Afrika:
Comoren, Madagaskar, Mauritius, Seychellen en Zimbabwe
Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.10 maanden 
Stille-Oceaanstaten:
Fiji, Papoea-Nieuw-Guinea en Samoa
Een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring door een Toegelaten Exporteur.10 maanden 
Turkije

Producten die onder de douane-unie vallen: Een ATR-certificaat voor sommige producten van herkomst uit de EU of producten die eerder vanuit een derde land zijn ingevoerd in de EU. Deze producten moeten onder de douane-unie vallen.

Overige producten (de meeste landbouwgoederen en sommige staalproducten): Een EUR.1 certificaat of EUR-MED certificaat. Een factuurverklaring of factuurverklaring EUR-MED door een Toegelaten Exporteur.

4 maandenTurkije heft op sommige producten van oorsprong buiten de EU toch invoerrechten wanneer deze eerder al in het vrije verkeer waren gebracht. Ook vraagt Turkije in sommige gevallen om een Certificaat van Oorsprong naast het ATR-certificaat. Bekijk de Access2Markets voor informatie over handelsbelemmeringen met Turkije. Of bekijk ECHO-bericht no. 22.
VietnamEen EUR.1 certificaat bij invoer of een oorsprongsverklaring (ook wel attest van oorsprong) door een geregistreerde exporteur (REX) op een verkoopfactuur of ander handelsdocument bij uitvoer.12 maandenBekijk ECHO-bericht no. 35.
Verenigd KoninkrijkEen beroep op importer's knowledge. In geval van importer's knowledge kunt u op basis van eigen kennis over de oorsprong van de goederen een verzoek doen tot preferentiële tariefbehandeling. Let op: hiervoor gelden voorwaarden. Lees hiervoor de mededeling van de douane.

Een attest van oorsprong door een exporteur die beschikt over een EORI-nummer (import uit VK) of een geregistreerde exporteur (REX) (export uit de EU) op een verkoopfactuur of ander handelsdocument.
12 maanden (2 jaar bij export naar VK)

Lees de Mededeling nr. 12 (pdf) van de Douane over het akkoord.

Lees de informatie van Brexitloket.nl over preferentiële oorsprong en het akkoord.

Zuid-KoreaEen factuurverklaring opgesteld door een Toegelaten Exporteur.12 maandenLees Mededeling no. 22 (pdf) van de Douane over het akkoord.


* Is de totale waarde van alle producten van oorsprong van de zending niet hoger dan € 6.000? Dan hoeft u als exporteur niet te beschikken over een REX-registratie of vergunning Toegelaten Exporteur (TE). U mag dan gewoon een factuurverklaring/oorsprongsverklaring opstellen volgens de voorgeschreven tekst in het akkoord.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.