Bedrijf starten in Hongarije | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Bedrijf starten in Hongarije

27-10-2020

Wilt u een bedrijf starten in Hongarije? Of misschien een partnerschap aangaan met een Hongaars bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Gelukkig is veel informatie online te vinden. Vindt u niet wat u zoekt? Dan kunnen onze regio-adviseurs u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of ze helpen u bij het vinden van zakenpartners in Hongarije. Neem vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Eigen bedrijf beginnen in Hongarije

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website Ease of Doing Business van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Hongarije staat 52e (ranking 2020).

In Hongarije is het bijvoorbeeld qua transport en documenten relatief gemakkelijk om goederen over de grens te krijgen. Aan de andere kant kan het bijvoorbeeld lastig zijn in Hongarije om elektriciteit te regelen als u een nieuw gebouw laat bouwen.

Rapport Doing Business in Hungary

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Hungary 2020 (pdf).

Hongaarse Kamer van Koophandel

Op de website van de Hongaarse Kamer van Koophandel (MKIK) vindt u veel nuttige (Engelstalige) informatie over het starten van een bedrijf in Hongarije. Informatie over onder meer douaneregels, infrastructuur en transport, en over de voordelen van Hongarije als handelsland. Bovendien vindt u er economische data en het laatste nieuws op economisch gebied.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u een bedrijf gaat starten in Hongarije. De meeste buitenlandse ondernemers kiezen voor een van de onderstaande vormen:

  • Algemeen Partnerschap (Közkereseti társaság – Kkt)
  • Commanditaire Vennootschap (betéti társaság - bt)
  • Besloten vennootschap (Korlátolt felelősségű társaság – Kft)
  • Naamloze vennootschap (Részvénytársaság – rt)
  • Branche (fióktelep)

U leest meer over deze en andere Hongaarse ondernemingsvormen in de verschillende investeringsgidsen over Hongarije.

Gidsen over een bedrijf starten in Hongarije

Investeringsgidsen Hongaarse overheid

Het Hongaarse investeringsagentschap HIPA geeft veel informatie over investeren in Hongarije. Denk aan concrete projecten en marktrapporten over specifieke sectoren.

Zo vindt u in de investeringsgids Invest in Hungary (pdf) uitgebreide informatie over een bedrijf beginnen in Hongarije. De gids bespreekt onder meer de Hongaarse infrastructuur en beroepsbevolking. Interessant zijn ook de zakelijke stimuleringsmaatregelen. Zo zijn er subsidies beschikbaar en kunt u vrijstelling krijgen voor een groot deel van de vennootschapsbelasting. Lees het hoofdstuk 'Incentives' om te ontdekken of u hiervoor in aanmerking komt.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak relevante informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Hongarije zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.