Zakelijke kansen in Hongarije | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Hongarije

13-04-2021

De economie van Hongarije biedt kansen in verschillende sectoren, waaronder landbouw, transport en de auto-industrie. Waar liggen de beste kansen voor u?

Op deze pagina vindt u enkele kansrijke sectoren in Hongarije. Staat uw sector er niet bij, of wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen gratis voor u de Hongaarse markt verkennen. Ook kunnen zij u in contact brengen met mogelijke zakenpartners.

Transport en logistiek

Door zijn centrale ligging geeft Hongarije toegang tot alle delen van Europa. Ook wereldwijd wordt Hongarije een steeds belangrijker distributiepunt. Transport en logistiek zijn er goed ontwikkeld en de kosten liggen laag. Dit geldt bijvoorbeeld voor de huur van logistieke panden en geavanceerde logistieke diensten. Bovendien heeft Hongarije een hoge wegendichtheid en een goede infrastructuur voor lucht- en treinverkeer.

Er liggen kansen voor Nederlandse ondernemers op het vlak van:

 • bouw van havens aan rivieren;
 • investeren in het spoornetwerk;
 • (gezamenlijk) onderzoek, onderwijs en training;
 • innovatieve IT-systemen en -technologieën;
 • intermodaal vervoer;
 • duurzaam aansluitingsvervoer ('last mile') in steden, waaronder bouw van logistieke centra.
Meer weten over de kansen in het verduurzamen van transport en logistiek? Download ons marktrapport Smart and sustainable mobility in Hungary (pdf). Verder is het netwerk Lean & Green (pdf) interessant. Dit netwerk ondersteunt duurzame en innovatieve logistiek en is ook actief in Hongarije.

Invloed corona

In 2020 was er minder wegtransport en juist meer transport per trein. Volgens de Hongaarse Vereniging van Logistieke Dienstverleningscentra (MLSZKSZ) versterkte de coronapandemie de behoefte aan intermodaal vervoer. Dit vervoer is sneller en duurzamer dan alleen wegtransport, dat voor de coronapandemie toonaangevend was in de Hongaarse transportsector.

Circulaire landbouw

De landbouw is een belangrijke sector voor de Hongaarse economie met veel ruimte om te groeien. Deze sector past het circulaire concept nog maar weinig toe. Nederlandse kennis en ervaring kunnen de Hongaarse landbouw helpen te ontwikkelen. Er liggen bijvoorbeeld kansen op het gebied van:

 • verwerking van agrarisch afval;
 • productie van biologische kunstmest;
 • ontwikkeling van producten die aangetaste landbouwgrond herstellen;
 • kastechnologie, vooral in combinatie met geothermische verwarming;
 • vergroting van capaciteit in de tuinbouw.

Verder lezen? De Nederlandse landbouwraad publiceerde artikelen over circulaire landbouw en kansen voor geothermische energie in glastuinbouw in Hongarije.

Invloed corona

Over het algemeen valt de invloed van de coronapandemie op de landbouw mee, maar bij de subsectoren verschilt die sterk. Zo werd de bloemenhandel hard geraakt, maar had de groente- en fruitsector vooral last van kortetermijneffecten.

Het jaaroverzicht 2020 van de Hongaarse landbouw op de website Agroberichten Buitenland, geeft u een beeld van de invloed van corona. Uit dit overzicht blijkt ook dat klimaatverandering een grotere invloed had op de sector dan corona. Hierdoor is er ook meer interesse gekomen in innovatieve en circulaire technieken, die de Hongaarse landbouw klimaatbestendiger moeten maken.

Auto-industrie en elektrisch vervoer

In de Hongaarse auto-industrie zijn veel grote batterij- en autofabrikanten en hun toeleveranciers actief. Bijvoorbeeld Audi, Mercedes, Opel, SK Innovation en Samsung SDI. Ook zijn er meerdere centra voor Research & Development (R&D).

De Hongaarse overheid stimuleert elektrisch vervoer met verschillende stimuleringsmaatregelen. Daarnaast is er vanuit de EU de komende 10 jaar € 4,5 miljard beschikbaar voor transportontwikkeling, waaronder elektrisch vervoer. Al deze aspecten maken de Hongaarse auto-industrie een aantrekkelijke markt. Elektrisch vervoer is hierbij een interessante niche voor Nederlandse ondernemers.

Meer weten? Download het marktrapport 'Smart and sustainable mobility in Hungary' onderaan deze paragraaf. Hierin leest u meer over de zakelijke kansen in deze sector.

Invloed corona

Door de coronapandemie moesten 4 autofabrieken in Hongarije tijdelijk sluiten. Behalve een lagere productie, daalde ook de vraag naar auto's en onderdelen in 2020. Dit gold voor zowel Hongarije als de internationale markt. In de 2e helft van 2020 herstelde de auto-industrie langzaam, maar nog niet naar het niveau van voor de crisis.

Opvallend was dat op de Hongaarse en de Europese markt het aantal verkochte elektrische voertuigen in 2020 steeg. Geplande nieuwe fabrieken voor elektrische voertuigen in Hongarije liepen in 2020 vertraging op, maar staan nog steeds op de planning.

Andere kansrijke sectoren in Hongarije

Behalve in bovengenoemde sectoren, liggen er in Hongarije nog meer kansen. Bijvoorbeeld in life sciences & health en watermanagement. Benieuwd of er kansen zijn voor uw sector? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Marktrapporten over Hongarije

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Op internationaalondernemen.nl plaatsen het buitenlandnetwerk en particuliere partijen relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. De beschikbaarheid hiervan wisselt.

Ook wij publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Hongarije. Indien beschikbaar, vindt u ze onder de sectorinformatie op deze pagina.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.