Handel Nederland - India | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - India

03-08-2020

De Europese Unie is de grootste handelspartner van India. Ook voor Nederland is India een belangrijke markt. Het is een van de weinige landen waaruit we meer invoeren, dan waarnaar we uitvoeren. In 2019 groeide het handelstekort voor het vijfde jaar op rij; dit keer met maar liefst € 900 miljoen. Maar welke producten voeren wij in? En wat kopen Indiërs van onze ondernemers? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Wilt u meer weten over het land India, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet India.

Wilt u weten of de Indiase markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor India? Neem dan contact op met onze India-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Handel Nederland – India

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en India

Soort informatieBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Totale uitvoer€ 2,2 miljard2019+ 0,4%
Totale invoer€ 4,3 miljard2019+ 27,1%
Handelsbalans€ -2,1 miljard2019- 42,7%


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en India in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

India komt ook naar voren in het jaarlijkse onderzoek Trends in Export van evofenedex en Atradius. In dit rapport staan de trends, knelpunten en verwachtingen van Nederlandse exporteurs.

Het effect van de coronacrisis op de handel met India

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met India. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met India.

Economische gevolgen

Wat het precieze effect is van de coronacrisis op de handel met India, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat de maatregelen die India heeft getroffen – zoals quarantaine en reisbeperkingen – effect hebben op de Indiase handel. Kijk voor actuele informatie over het coronavirus in India op de website van het Indiase Ministry of Health and Family Welfare en het Business Immunity Platform.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van juni 2020 om een indicatie te krijgen over de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Hierin vindt u ook informatie over India. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Belangrijkste exportproducten naar India

Top 5 exportproducten naar India

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Metaalertsen en metaalafvallen€ 250 miljoen2019- 9,7%
Organische chemische producten€ 207 miljoen2019+ 46,8%
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap€ 159 miljoen2019- 8,6%
Diverse fabricaten€ 157 miljoen2019+ 25,6%
Kunststof in primaire vormen€ 156 miljoen2019- 22%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar India bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar India.

Trends in export naar India

Metaalertsen en -afvallen vormen al voor het 6e jaar op rij het belangrijkste exportproduct van Nederland naar India. Wel is de exportwaarde van deze productgroep na jarenlange stijging, in 2019 gedaald met 9%. In 2018 was er nog een groei van 18% te zien. Tussen 2013 en 2018 is de groei van deze productgroep met maar liefst € 111 miljoen toegenomen.

Nieuw in de top 5 is de groep diverse fabricaten. De uitvoer hiervan is met een kwart gestegen: van € 125 miljoen naar € 157 miljoen. Hiervan is € 130 miljoen (83%) te danken aan de export van Diverse fabricaten. Nog eens € 17 miljoen (11%) komt van producten van kunstmatige plastische stoffen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar India over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit India

Top 5 importproducten uit India

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 1,2 miljard2019+ 182,8%
Kleding en toebehoren€ 397 miljoen2019- 0,3%
Organische chemische producten€ 307 miljoen2019- 10,8%
Groenten en fruit€ 222 miljoen2019+ 8,8%
Medicinale en farmaceutische producten€ 164 miljoen2019+ 88,5%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit India bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit India door Nederland.

Trends in import uit India

De groep ruwe aardolie en aardolieproducten is – net als de afgelopen 3 jaar – voor Nederland weer het belangrijkste invoerproduct uit India. De stijging van maar liefst 183% van € 429 miljoen in 2018 naar € 1,2 miljard in 2019 is zeer opvallend. De handel in ruwe aardolie en -producten wordt door veel factoren beïnvloed en kent door de jaren heen een grillig verloop.

De importwaarde van Medicinale en farmaceutische producten is ook flink gestegen. De invoer van deze groep is in 2019 toegenomen met € 77 miljoen ten opzichte van 2018. Kleding en toebehoren laat voor het eerst in 5 jaar geen stijging zien. De import van deze productgroep nam de afgelopen jaren toe met € 100 miljoen, maar lijkt nu te stabiliseren.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers uit India over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar India. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handels- en investeringscijfers

Bekijk hieronder ook het rapport Handels- en investeringscijfers India - Nederland (mei 2019), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Indiase economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.