Service menu right

Handel Nederland - India

De Europese Unie is de grootste handelspartner van India. Ook voor Nederland is India een belangrijke markt. Het is een van de weinige landen waaruit we meer invoeren, dan waarnaar we uitvoeren. In 2018 groeide het handelstekort voor het vierde jaar op rij; deze keer met € 138 miljoen. Maar welke producten voeren wij in? En wat kopen Indiërs van onze ondernemers? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over het land India, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet India.

Wilt u weten of de Indiase markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor India? Neem dan contact op met onze India-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Handel Nederland – India

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en India

Soort informatieBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Totale uitvoer€ 2,1 miljard2018+ 6,5%
Totale invoer€ 3,4 miljard2018+ 3,2%
Handelsbalans€ -1,2 miljard2018+ 12%


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en India in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

India komt ook naar voren in het jaarlijkse Trends in Export onderzoek van evofenedex en Atradius. Hierin zijn de trends, knelpunten en verwachtingen die Nederlandse exporteurs zien, onderzocht. Zo staat India in de top 10 van landen waar exporteurs de meeste omzetstijging hebben behaald in 2017. Dit geldt ook voor de groeiverwachting in 2018 en vooral op de lange termijn.

Belangrijkste exportproducten naar India

Top 5 exportproducten naar India

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Metaalertsen en metaalafvallen€ 277 miljoen2018+ 18,4%
Kunststof in primaire vormen€ 200 miljoen2018+ 15%
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap€ 174 miljoen2018+ 6,1%
Andere chemische producten€ 144 miljoen2018+ 0%
Organische chemische producten€ 141 miljoen2018+ 2,2%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar India bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar India.

Trends in export naar India

Metaalertsen en -afvallen vormen al voor het vijfde jaar op rij het belangrijkste exportproduct van Nederland naar India. De groei is in 2018 met ruim 18% wel een stuk lager dan in 2017 (34%), maar dat valt vooral te verklaren door de dip in de handelsrelaties in 2016. Over een periode van 5 jaar is de groei van deze productgroep met maar liefst € 111 miljoen toegenomen.

Nog geen onderdeel van de top 5, maar wel een opvallende groeier binnen de export, is de groep medicinale en farmaceutische producten. De uitvoer hiervan is bijna verdubbeld: van € 71 miljoen naar maar liefst € 136 miljoen. Dit heeft mogelijk te maken met de versoepelde Europese regelgeving rondom de export van generieke medicijnen. Door deze stijging is Nederland van netto-importeur een netto-exporteur van medicijnen geworden.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar India over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit India

Top 5 importproducten uit India

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 435 miljoen2018- 16,7%
Kleding en toebehoren€ 398 miljoen2018+ 11,8%
Organische chemische producten€ 344 miljoen2018+ 41,0%
Groenten en fruit€ 204 miljoen2018+ 4,6%
IJzer en staal€ 174 miljoen2018+ 20,8%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit India bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit India door Nederland.

Trends in import uit India

De groep ruwe aardolie en aardolieproducten is – net als de afgelopen 3 jaar – voor Nederland weer het belangrijkste invoerproduct uit India. De daling van bijna 17% is opvallend, maar niet schokkend. De handel in ruwe aardolie en -producten wordt door veel factoren beïnvloed en kent door de jaren heen een grillig verloop.

Kleding en toebehoren daarentegen, zijn een stabiele stijger door de jaren heen. De invoer van deze groep is in de afgelopen 5 jaar met zo'n € 100 miljoen toegenomen. Het meest opvallende importproduct in 2018 is echter organische chemische producten. De invoer hiervan is in een jaar tijd met € 100 miljoen gestegen, een verdubbeling van de groei in 2017.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers uit India over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar India. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handels- en investeringscijfers

Bekijk ook het rapport Handels- en investeringscijfers India - Nederland (pdf) (mei 2019), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Indiase economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen: