Zakelijke kansen in India | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in India

12-02-2021

India heeft een van de snelstgroeiende economieën ter wereld. Door de grootte van het land is het niet gek dat de markt sterk varieert in de verschillende staten, waarvan India er 29 telt.

Ondanks de diverse markt is er een aantal sectoren aan te wijzen waarin de meeste kansen liggen voor Nederlandse ondernemers. Deze kansrijke sectoren lichten we uit op deze pagina.

Staat de sector waarin u actief bent er niet bij? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij marktverkenning en het vinden van kansen en de juiste zakenpartners. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u graag op weg op de Indiase markt.

Impact coronacrisis op Indiase sectoren

Doet u zaken met India in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in India, vindt u hier.

Alhoewel het momenteel nog lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn per sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij. Zodra wij nieuwe informatie hebben, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten. Bekijk ook de Veelgestelde vragen over het coronavirus in Azië en Oceanië.

Effect op pluimvee- en aquacultuursector

De pluimvee- en aquacultuursector hebben klappen geïncasseerd tijdens de coronapandemie. Vooral de pluimveesector voelt de effecten, nadat kippen op basis van onjuiste informatie werden aangewezen als bron van besmetting. De Indiase overheid heeft plannen voor de ontwikkeling van beide sectoren, wat mogelijkheden biedt voor Nederlandse bedrijven. In de onderstaande rapporten leest u meer over de gevolgen van corona op deze sectoren.

Kansen in de land- en tuinbouwsector

De land- en tuinbouw speelt een belangrijke rol in de Indiase economie. Het land heeft op het moment dringend behoefte aan hervormingen en nieuwe technologieën voor meer efficiëntie en een hogere productiviteit. Dit biedt kansen aan Nederlandse ondernemers. Deze kansen liggen vooral op het gebied van materialen, technologieën en kennis.

Marktrapport e-commerce Indiase voedselproducten

In november 2020 vond de Fresh 4 E-commerce India-workshop plaats. Tijdens deze workshop was er aandacht voor onderwerpen rond online marketing van verse voedselproducten in India. Onder andere logistiek, business modellen, verpakking en duurzaamheid kwamen aan bod. U vindt de samenvatting en de uitkomsten van dit onderzoek in het onderstaande rapport 'Study and workshop Fresh 4 E-commerce in India'.

Lees ook het nieuwsbericht over het onderzoek op Agroberichten Buitenland.

Kansen in watermanagement

India is een land met relatief weinig water. Daarom richt de Indiase overheid zich op waterbesparing en het eerlijk verdelen van deze grondstof. Nederlandse bedrijven in de watersector hebben een grote afzetmarkt in India.

Ook maatregelen om de vervuiling van water tegen te gaan, zijn hard nodig. Denk aan het voorkomen van watervervuiling door chemicaliën of het schoonmaken van de belangrijkste rivier in India, de Ganges. Ook hier liggen kansen voor Nederlandse bedrijven. U leest hier meer over op blz. 10 van de brochure The Netherlands & India (pdf).

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die de Indiase watersector biedt? RVO.nl kan u op weg helpen met marktinformatie en het vinden van zakenpartners. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Kansen in de energiesector

India haalt zijn energie vooral uit fossiele brandstoffen. Daarvan wordt het meeste geïmporteerd. Toch groeit het aandeel van duurzame energie snel, net als het energieverbruik in huishoudens. Energieveiligheid is cruciaal voor de toekomst van India en het land is bereid om in energieoplossingen te investeren.

Samenwerking rond hernieuwbare energie

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het Indiase Ministry of New and Renewable Energy (MNRE). De samenwerking richt zich voornamelijk op de productie van zonnepanelen. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven met technische expertise om de efficiëntie van solar-apparatuur te verbeteren.

Marktrapport hernieuwbare energie

Ons marktrapport 'Renewable Energy India' gaat in op kansen voor Nederlandse ondernemers op het gebied van energieproductie uit hernieuwbare bronnen in India: zonne-energie, biomassa en waterstof. Download hieronder de samenvatting. Het hele rapport kunt u per e-mail opvragen: ahmedabad@nbso.info.

Kansen in Life Sciences & Health-sector

De Indiase zorgsector is in de loop van de jaren gegroeid tot een van de grootste industrieën in het land. Hierdoor zijn er veel kansen voor Nederlandse ondernemers die werken in deze topsector. Zo zijn er mogelijkheden voor de export van medische hulpmiddelen én zijn er kansen voor het ontwikkelen van medische apparaten. Daarnaast liggen er kansen op het gebied van onderwijs in de gezondheidszorg. Lees verder over deze sector op blz. 9 van de brochure The Netherlands & India.

Meer kansrijke sectoren & zakelijke ondersteuning

In India zijn Netherlands Business Support Offices (NBSO's) gevestigd. Het NBSO-netwerk signaleert zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers en helpt bij het zoeken naar zakenpartners. De NBSO's zijn in de volgende Indiase steden gevestigd:

  • NBSO Ahmedabad richt zich op de sectoren agrifood, tuinbouw, duurzame energie, healthcare & life sciences, water, havens & logistiek, textiel (mode), scheepsbouw, ICT, stedenbouw & infrastructuur, hightech en automotive.
  • NBSO Hyderabad richt zich op ICT, life sciences en healthcare, agrifood, voedselverwerkende industrie, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, havens, logistiek en tuinbouw.

Concrete zakelijke kansen publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl.

Innovatie & het IA-netwerk

De Indiase overheid investeert in de ontwikkeling van meerdere sectoren. Belangrijke punten van het Indiase Science and Technology-beleid (S&T-beleid) liggen op het gebied van: ICT, farmaceutica, biotechnologie, de medische sector, duurzame energie en water(technologie). Het IA-netwerk in India volgt innovatie en technologische ontwikkelingen vanuit 2 vestigingen: Mumbai en New Delhi. Daarbij signaleren zij zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers.

Aanbestedingen van internationale organisaties

Verder komen er ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Marktrapporten

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés (IA) en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in India.

Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van rapporten over de belangrijkste sectoren in India. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Downloads

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.