Handel Nederland - Indonesië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Indonesië

07-01-2021

Met 264 miljoen inwoners en een bloeiende economie is Indonesië is een interessante exportmarkt voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Indonesië.

Wilt u meer weten over het land Indonesië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Indonesië.

Ziet u zakelijke kansen op de Indonesische markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Indonesië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Indonesië

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 815 miljoen2019
Totale invoer€ 2,7 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 1,9 miljard (-)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Indonesië in de databank Statline van het CBS.

Het effect van de coronacrisis op de handel met Indonesië

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Indonesië. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Indonesië.

Economische gevolgen en verwachtingen

Na decennialang economische groei in Indonesië wordt 2020 een jaar van economische krimp. De OESO voorspelt dat de Indonesische economie in 2020 door COVID-19 is gekrompen met 2,4%. Dat is de eerste krimp sinds de Aziatische financiële crisis in 1997 toesloeg. Het is nog een vraagteken hoe lang het herstel zal duren. De verwachting is dat de Indonesische economie in 2021 zal groeien met 4%, maar er zijn veel onbekende factoren die daar invloed op hebben. Zo is de vraag hoe snel de arbeidsmarkt herstelt en de toeristische sector weer op het oude niveau is post-corona. Ook is een 2e golf niet uitgesloten.

Export vanuit Indonesië naar andere landen is volgens voorspellingen van de OESO in 2020 gedaald met 5,9%. Import naar Indonesië vanuit andere landen is nog iets zwaarder getroffen: -7,8%. De verwachting is dat zowel import als export in 2021 weer opkrabbelen en positieve cijfers laten zien.

Belangrijkste exportproducten naar Indonesië

Top 3 uitvoerproducten naar Indonesië

ProductgroepBedragJaartal
Gespecialiseerde machines€ 118 miljoen2019
Zuivelproducten en eieren€ 59 miljoen2019
Diverse machines€ 58 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Indonesië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Indonesië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Indonesië over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een schatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Indonesië

Top 3 invoerproducten uit Indonesië

ProductgroepBedragJaartal
Organische en chemische producten€ 464 miljoen2019
Plantaardige oliën en vetten€ 425 miljoen2019
Andere chemische producten€ 189 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Indonesië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Indonesië door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Indonesië over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een schatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handels- en investeringscijfers Indonesië

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Indonesië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.