Zakenpartners vinden in Indonesië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakenpartners vinden in Indonesië

04-01-2021

Heeft u concrete plannen om internationaal zaken te doen? En zoekt u een zakenpartner? Dan kunt u op verschillende manieren contacten leggen.

Hoe betreed ik de Indonesische markt?

Als Nederlandse ondernemer kunt u de Indonesische markt betreden door:

 • een samenwerking met een lokale distributeur of handelsagent;
 • een Indonesische vestiging van uw bedrijf te openen;
 • een zogeheten PT PMA-onderneming op te richten. Dit is een ondernemingsvorm voor buitenlandse investeerders waarmee u commerciële activiteiten mag ondernemen in Indonesië.

Vind de juiste zakenpartner via ons netwerk

Met onze hulp vindt u snel de juiste, buitenlandse zakenpartner. Dat kunnen agenten of distributeurs zijn, maar ook productiepartners of internationale organisaties zoals de Wereldbank of de Asian Development Bank.

Als u op zoek bent naar een zakenpartner, dan kunt u contact opnemen met het economisch netwerk in Indonesië. Heeft u nog geen concrete vraag over het vinden van zakenpartners, neem dan contact op met RVO en vraag Zakenpartnersupport Op Maat aan.

U kunt ook contact opnemen met een van onze Indonesië-adviseurs. Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) zorgen zij voor een persoonlijke introductie bij geïnteresseerde buitenlandse zakenpartners.

Waarom exporteren naar dit land?

Voordat u gaat exporteren is het belangrijk om uzelf een aantal vragen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Heeft mijn product een kans van slagen in dit land?
 • Wie zijn mijn concurrenten?
 • Hoe regel ik het transport en de verzekering van de goederen?

Een exportplan kan u helpen om uw plannen om te zetten naar concrete én strategische beslissingen. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportplan.

Evenementen

Een andere manier om contacten te leggen is door deel te nemen aan bijvoorbeeld seminars, matchmakingevents of economische missies en handelsreizen. Bekijk de evenementenkalender van RVO.

Handelsbeurzen

Bezoek een (vak)beurs om u te oriënteren en te netwerken. Er zijn verschillende websites die uitgebreide overzichten van internationale beurzen bieden. Bijvoorbeeld:

Kies uit een databank van duizenden zakenpartners

Zoekt u een overzicht van zakenpartners? Kijk dan in de databank met zakenpartners van het Enterprise Europe Network. Hier vindt u profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. Ondernemers in deze databank zoeken naar verschillende soorten partners, zoals:

 • agenten
 • distributeurs
 • productiepartners
 • partners voor technologische ontwikkeling
 • partners voor licentieovereenkomsten
 • partners voor research & development

Vindt u het lastig om een keuze te maken? Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag bij het kiezen van de juiste zakenpartners.

 Of raadpleeg Zakenpartnersupport Op Maat.

ASEAN Business Platform

Wilt u nieuwe contacten opdoen en kansen in de regio ontdekken? Meld u dan aan bij het ASEAN-5 Business Platform. Dit is een evenementen- en matchingsplatform dat Nederlandse ondernemers koppelt aan partijen in Zuidoost-Azië. Het platform focust zich op kansen en evenementen in Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand en Vietnam. Het richt zich hierbij op de sectoren water, agrifood, afvalbeheer, circulaire economie en hernieuwbare energie.

Na aanmelding kunt u zelf doen aan matchmaking, virtuele overleggen inplannen met mogelijke zakenpartners, en uw producten of diensten aanbieden op de marktplaats.

Lokale zakelijke netwerken en partners

Dutch Business Network Indonesia

The Dutch Business Network Indonesia is een netwerk van ondernemers en professionals in Indonesië, die een link met Nederland hebben. Zij komen regelmatig bij elkaar om te leren, te netwerken en ervaringen te delen.

Indonesia Investment Coordinating Board (BKPM)

BKPM of Indonesian Investment Coordinating Board is een met RVO vergelijkbare Indonesische overheidsorganisatie die bedrijven ondersteunt bij internationaal ondernemen en zich inzet om buitenlandse investeerders aan te trekken. Daarnaast kunnen bij BKPM licenties worden aangevraagd voor zakelijke activiteiten in het land. Bezoek hiervoor de BKPM EU-desk of het digitale BKPM-loket (Indonesisch).

EIBN

EU-Indonesia Business Network (EIBN) is een samenwerkingsverband tussen 6 kamers van koophandel uit Europa en Indonesië. EIBN is opgericht in 2013 en ondersteunt bedrijven met marktstudies en bij het opzetten van een vestiging. Het project is opgericht en medegefinancierd door de EU. EIBN publiceert ook marktrapporten over Indonesië.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.