Zakelijke kansen in Indonesië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Indonesië

01-02-2021

Indonesië is een land dat Nederlandse ondernemers veel te bieden heeft. Zo maakt Indonesië deel uit van ASEAN, een regio met een van de grootste markten ter wereld. Kansrijke sectoren in Indonesië zijn onder andere de maritieme sector en land- en tuinbouw.

Wist u dat onze regio-adviseurs gratis voor u een buitenlandse markt kunnen verkennen? Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken met Indonesië in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in Indonesië, vindt u hier.

Alhoewel het momenteel nog lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn per sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij. Zodra wij nieuwe informatie hebben, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten.

Gevolgen voor handel

De pandemie heeft gezorgd voor de eerste Indonesische recessie in 22 jaar. Hoewel de OESO voorspelt dat de Indonesische economie in 2020 is gekrompen met 2,4%, is de verwachting dat het BNP in 2021 weer groeit met 4%. Lees meer over de economische effecten van de pandemie op onze pagina Handel Nederland - Indonesië.

Wilt u meer weten over de actuele situatie en de maatregelen die momenteel gelden in de regio? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronavirus in Azië en Oceanië.

Kansen in de land- en tuinbouw

Landbouw is een belangrijke sector voor de Indonesische economie. Het land heeft veel vruchtbare grond en produceert een grote verscheidenheid aan landbouwproducten. De productie en export van landbouwproducten levert een belangrijke bijdrage aan het BNP van Indonesië. Deze sector biedt kansen voor Nederlandse ondernemers met kennis van oplossingen voor landbouwvraagstukken.

Kijk voor meer informatie op de website van de Landbouwraad Indonesië.

Kansen in watermanagement

Indonesië kent uitdagingen op het gebied van waterbeheer. Daarom investeert de overheid in het verbeteren van de infrastructuur rond waterbeheer. Nederland en Indonesië werken samen aan het versterken van hun positie op het gebied van waterbeheer en klimaat.

In 2020 tekenden Nederland en Indonesië een Memorandum of Understanding (MoU). Hierin zijn enkele focusgebieden opgenomen: stedelijke veerkracht, watermanagement en waterbestuur. Tegelijk is er een overeenkomst getekend rond het terugdringen van afval, meer recycling en betere waterkwaliteit. Nederlandse bedrijven met kennis van watermanagement kunnen hier een bijdrage aan leveren. Onderdeel van het MOU is het Joint Cooperation Programme (JCP). Hierin lopen verschillende programma's die kansen bieden aan Nederlandse bedrijven met kennis van waterbeheer.

Kansen in de maritieme sector

Indonesië streeft ernaar om een wereldspeler te zijn op maritiem gebied. Er zijn veel kansen om samen te werken met Indonesië op het gebied van slimme oplossingen voor maritieme connectiviteit. Nederland en Indonesië hebben namelijk een Memorandum of Understanding (MoU) voor Maritieme samenwerking getekend. Er vindt jaarlijks een Bilateral Maritime Forum plaats.

Scheepsbouw

Voor Nederlandse scheepsbouwers liggen er kansen in de Indonesische markt. Het land streeft naar hoogwaardige scheepsbouw, waarbij Nederlandse kennis van pas kan komen. De grootste en meest geavanceerde haven is Tanjung Priok in Jakarta. Tanjung Priok verwerkt het grootste deel van het Indonesische scheepsverkeer. Oplossingen voor het optimaliseren van logistiek en infrastructuur rond de haven kunnen bijdragen aan de wereldwijde positie van de Indonesische maritieme sector.

Partnerschap Indonesische scheepsbouw

In december 2018 hebben een aantal bedrijven, RVO en Netherlands Maritime Technology (NMT) hun handtekening gezet onder het convenant Partners for International Business: Shipbuilding Cluster Indonesia. Hiermee verbinden de partijen zich aan een driejarig samenwerkingsverband, met als doel de marktkansen in de Indonesische scheepsbouwsector te verkennen en marktaandeel in het land te veroveren of te vergroten. Lees meer over het Shipbuilding Cluster Indonesia.

Life Sciences & Health

De relatie tussen Indonesië en Nederland op het gebied van Life Sciences & Health is zeer sterk. In november 2018 ondertekenden het Indonesische Ministry of Health en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een Memorandum of Understanding (MoU) om meer samen te werken. Naast samenwerking wordt ook gekeken naar kennisuitwisseling en implementatie van slimme oplossingen vanuit het bedrijfsleven.

Het platform Task Force Health Care is in samenwerking met RVO en het economisch netwerk in Indonesië al jaren actief. Er is een sterk netwerk opgebouwd, waar organisaties en bedrijven met ambities in Indonesië op kunnen voortborduren.

Waste management

Indonesië genereert dagelijks 105.000 ton stedelijk afval. Hiervan wordt slechts 5% gerecycled. Bovendien naderen veel stortplaatsen hun maximumcapaciteit. Indonesië streeft ernaar om in 2025 de hoeveelheid afval met 30% te hebben verminderd. De overige 70% wil het land op een duurzame manier verwerken.

Nederland heeft veel kennis van het duurzaam verwerken van afval. Het afval wordt verwerkt in grote volumes en met snelle doorvoertijden, maar ook kostenefficiënt. Nederland recyclet 80% van het afval, waarbij 17% word omgezet naar energie. Slechts 3% is niet herbruikbaar.

Het NL-Indonesia Ecoparks is een samenwerking tussen Nederland en Indonesië. Het doel is om een duurzaam en solide afvalverwerkingssysteem te realiseren in Indonesië. Hierbij wordt ook gebruikgemaakt van kennis van Nederlandse bedrijven uit de sector.

Kansen in de transportsector

De Indonesische transportsector is in beweging. Tijdens een economische missie naar Indonesië in 2020 tekenden minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de Indonesische minister van Transport, een overeenkomst voor een smart en duurzame transportsector. De samenwerking omvat onderwerpen als transport over land, binnenlandse waterwegen, transport over zee, luchtvaart voor burgers, spoorwegen, R&D, human resource development in de transportsector en de ontwikkeling van een smart transportsysteem.

Zakelijke ondersteuning via NBSO Surabaya

Een NBSO kan u helpen met het vinden van vertegenwoordigers, samenwerkingspartners, marktinformatie en informatie over lokale wet- en regelgeving. NBSO's hebben een uitgebreid netwerk opgebouwd van relaties met de lokale overheden relevante organisaties en het bedrijfsleven ter plaatse. In Indonesië is een NBSO in Surabaya gevestigd.

Concrete zakelijke kansen publiceren NBSO's op internationaalondernemen.nl.

Kansrijke aanbestedingen, subsidies en financieringen

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten over kansrijke sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, landbouwraden, NBSO's en het IA-netwerk publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren. Hieronder vindt u de huidige rapporten over de belangrijkste ontwikkelingen in Indonesië.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Downloads

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.