Handel Nederland - Irak | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Irak

08-12-2020

De handel tussen Nederland en Irak bestaat vooral uit olie. De import van ruwe aardolie en aardolieproducten overtreft alle andere import- en exportproducten in waarde. Onze export bestaat uit machines en vervoermaterieel en veevoeder, maar dat zijn nog relatief kleine exportcategorieën.

Wilt u meer weten over het land Irak, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Irak.

Ziet u zakelijke kansen op de Iraakse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Houd bij handel met Irak rekening met de sancties die er gelden.

Handelscijfers Nederland - Irak

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Irak

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 521 miljoen2019
Totale invoer€ 2,1 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 1,6 miljard (-)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Irak in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Irak

Hoewel het duidelijk is dat de coronacrisis effect heeft op de handel tussen Nederland en Irak, is nog lastig te zeggen hoe groot dit effect uiteindelijk is. Nog niet alle cijfers over 2020 zijn bekend. U kunt daarvoor de website de website van het CBS in de gaten houden. Als u de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 vergelijkt met die van 2019 krijgt u een idee van de impact van corona op de handel. 

Effect op de Iraakse economie

Ook in Irak heeft het coronavirus grote gevolgen voor de economie. Vooral de verminderde vraag naar olie zorgt er voor dat de economie in Irak krimpt. De wereldwijde export van producten uit Irak is met 40,5% afgenomen. De Wereldbank verwacht dat de economie van Irak in 2020 ongeveer 5% krimpt. Voor 2021 en 2022 voorspellen ze dat de groei van het bruto nationaal product (bnp) met 1,9-2,7% weer toeneemt, maar in vergelijking met de groei die Irak in 2019 doormaakte (4,4%) blijft het slechts mondjesmaat. 

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Iraq's Economic Update - April 2020.
 

Belangrijkste uitvoerproducten naar Irak

Export vanuit Nederland naar Irak

ProductgroepBedragJaartal
Medicinale en farmaceutische producten€ 68 miljoen2019
Generatoren en motoren€ 52 miljoen2019
Diverse gefabriceerde goederen€ 43 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Irak bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Irak.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Irak

  Invoer vanuit Irak naar Nederland

  ProductgroepBedragJaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 2,1 miljard2019
  Toestellen voor telecommunicatie€ 1 miljoen2019


  Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Irak bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Irak.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Irak. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

   Overzicht handelscijfers

   Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

   Handelsbelemmeringen

   Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

   Meer informatie

   Bent u tevreden over deze pagina?

   Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
   Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
   Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.