Service menu right

Zakelijke kansen in Israël

Israël is een van de belangrijkste handelspartners in het Midden-Oosten. Veel Nederlandse ondernemers zijn al actief op de Israëlische markt, met succes. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Wist u dat onze regio-experts gratis een buitenlandse markt kunnen verkennen voor u? En dat zij u ook in contact kunnen brengen met potentiële zakenpartners? Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Zakelijke cultuur in Israël

Israël is dé Start-Up Nation. Het land is befaamd om zijn startersecosysteem en de sterke ondernemerschaps- en zakencultuur. In Israël is veel durfkapitaal beschikbaar voor innovatieve ondernemers en een bedrijf starten is eenvoudig. Falen is geen taboe, maar wordt gezien als een nuttige ervaring.

Israël kampt wel met een oplopend tekort aan hoogopgeleid, technisch personeel. Om hier wat aan te doen, heeft de overheid speciale werkvergunningen voor technisch geschoold personeel uit het buitenland. Daarnaast stimuleert de overheid met diverse regelingen de deelname van vrouwen en minderheden op de arbeidsmarkt.

Nederland en Israël handelen vooral in chemicaliën, machines, landbouwproducten en zakelijke en technische diensten. Ook komen er kansen voor u in nieuwe sectoren, zoals cyberveiligheid en kunstmatige intelligentie.

Energietransitie, duurzaamheid en circulaire economie

Israël heeft in 2016 het Klimaatakkoord van Parijs geratificeerd en het land wil de CO2-uitstoot verminderen. Nederland is op duurzaam gebied verder ontwikkeld dan Israël. Dat biedt ook kansen op de volgende markten:

  • hernieuwbare energie
  • bodemsanering
  • afvalverwerking
  • recycling
  • circulaire economie

Kunstmatige intelligentie en cyberveiligheid

Kunstmatige intelligentie

Heeft u een bedrijf in de ICT, landbouw, mobiliteit, financiën en gezondheidszorg? Dan liggen er kansen voor u op het gebied van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). Israël is een van de grootste spelers op het gebied van AI met zo'n 350 start-ups (evenveel als China en een kwart van het aantal in de VS). Israëlische bedrijven doen veel hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. En veel toonaangevende multinationals hebben centra voor onderzoek en ontwikkeling geopend in het land. AI wordt in steeds meer sectoren toegepast.

Cyberveiligheid

Israël is ook sterk in cyberveiligheid. Voor Israëlische bedrijven biedt Nederland een interessante testomgeving om nieuwe technologieën toe te passen. In Israël maakt u ook kennis met nieuwe technologieën, tijdens bijvoorbeeld CyberTech en de Cyber Week. Die conferenties worden jaarlijks in Tel Aviv gehouden.

Regeneratieve geneeskunde en medische technologie

Regeneratieve geneeskunde

Met regeneratieve geneeskunde (ook wel: ‘RegMed’) herstellen artsen zieke of niet-werkende lichaamsdelen met het eigen weefsel van patiënten. Israël is een leidende speler op dit gebied.

Daarnaast ontwikkelt Israël hoogwaardige medische technologie, bijvoorbeeld op het gebied van lichaamsscans. Met nationale initiatieven op het gebied van stamcelonderzoek loopt Israël loopt voorop. Datzelfde geldt voor het onderzoek naar medicinale cannabis. Voor u liggen er dus kansen op het gebied van academische en zakelijke samenwerking.

Innovatie en zakelijke kansen

Israël staat internationaal bekend om zijn innovatiekracht. Beperkingen hebben geleid tot een maatschappij waarin innovatie en ondernemerschap een belangrijke plek innemen. Denk daarbij aan het droge klimaat, gebrek aan natuurlijke bronnen en de gespannen veiligheidssituatie.

IA-netwerk

De vestiging van het IA-netwerk in Tel Aviv volgt de innovatie en technologische ontwikkelingen in Israël. Het IA-netwerk signaleert zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met het IA-kantoor in Israël. RVO.nl heeft ook publicaties over innovatie in Israël.

De Nederlandse ambassade in Tel Aviv

Het economisch cluster van de Nederlandse ambassade houdt zich bezig met economie, handel, investeringen en innovatie en wijst op kansen, trends en behoeften bij lokale partijen en overheden. Lees relevante artikelen over economisch nieuws in Israël op Nederland Wereldwijd.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten Israël

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Israël.

Hieronder vindt u rapporten over de belangrijkste sectoren in Israël.

Downloads

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.