Zakelijke kansen in Italië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Italië

16-02-2021

Italië staat op de 6e plaats van Nederlandse exportbestemmingen. Kenmerkend is de maakindustrie, die de op één na grootste van Europa is. Het land is een belangrijke markt van 60 miljoen consumenten waar veel in ontwikkeling is. Waar liggen de kansen voor u?

Klimaatverandering was al een belangrijk thema voor Italië, maar door de coronacrisis is er nog meer aandacht voor digitalisering en groene investeringen. Daarnaast ontvangt het land het grooste deel van de Next Generation EU-fondsen, waarmee het de komende jaren belangrijke investeringen wil doen.

Hieronder staan enkele belangrijkste sectoren uitgelicht. Wilt u zakendoen in een van deze sectoren? Of staat uw sector er niet bij? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO kunnen u helpen bij de markt verkennen en kansen en zakenpartners vinden. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Italiaanse markt.

Impact coronacrisis op sectoren

De coronamaatregelen die Italië heeft getroffen - zoals de lockdown en reisbeperkingen - hebben gevolgen voor het zakendoen met Italië. We hebben voor u informatie verzameld over maatregelen, zakendoen en handel. We hebben nog geen informatie over de gevolgen per sector van de coronacrisis in Italië. Zodra wij die informatie hebben, delen wij die met u.

Lees meer over:

Circulaire economie

Italië zet sterk in op ‘cleantech’. Met cleantech worden operationele prestaties van producten, processen en diensten geoptimaliseerd waardoor prestaties verbeteren en de productiviteit vergroot. Ook het besparen van kosten en energieverbruik, het tegengaan van vervuiling en het recyclen van afval is hier onderdeel van. Mede door het toepassen van duurzame energie en het inzetten van grondstoffen op een duurzame manier ontstaat er een minimale impact op het milieu. Italië wil dit met name toepassen in afvalverwerking, waterzuivering, duurzame energie en smart cities. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Green Technology Expo

Ecomondo is 1 van de belangrijkste internationale cleantechbeurzen in Europa. Tijdens de Ecomondo beurs in Rimini gaan 15 Nederlandse bedrijven via de Netherlands Lounge op zoek naar zakenpartners. Deze bedrijven zijn actief op het gebied van duurzame energie, duurzame waterzuivering, afvalwaterzuivering, energiebesparende technieken en duurzame sanering.  

In bijgaande Engelstalige pdf komt u meer te weten over de 15 Nederlandse bedrijven die deelnemen aan de Ecomondo beurs. En hoe Nederland zich in Italië inzet voor circulaire economie.

Wilt u hier meer over weten en/of uw mogelijkheden bespreken? Neem dan contact met de Nederlandse ambassade in Rome.

Water en bio-economie

Italië zet al een lange tijd sterk in op duurzaamheid. Het land is bovendien geïnteresseerd in Nederlandse expertise in de waterzuiveringsindustrie. Hierdoor liggen er veel kansen op het gebied van:

 • behandeling van afvalwater;
 • hergebruik van water;
 • water en landbouw;
 • terugwinning van voedingsstoffen;
 • biogas;
 • verduurzamen van aquacultuur.

Meer informatie over uw kansen in deze sector leest u in de Engelstalige markstudie hieronder.

Duurzame mobiliteit

De komende jaren groeit de Italiaanse duurzame mobiliteitssector ('green mobility') naar verwachting sterk. Italiaanse steden hebben namelijk steeds meer behoefte aan duurzaam transport, vooral op het gebied van elektrisch openbaar vervoer, laadpuntentechnologie en regulering hiervan. Ook elektrisch fietsen belooft de komende jaren een vlucht te nemen in Italië.

Er liggen concrete kansen voor Nederlandse ondernemers in de volgende deelgebieden:

Active mobility

Vervoer te voet en op de fiets. Dit wordt ook wel de 'bike economy' genoemd. Deze subsector bestaat uit onder meer fietsinfrastructuur, consultancy, fietstoerisme en aansluitingsvervoer ('last mile solutions'). Maar ook uit producten zoals fietsenrekken, fietspadmateriaal en innovatieve fietspadverlichting.

E-mobility

De overgang van voertuigen op benzine, diesel en gas naar e-voertuigen. Denk ook aan laadinfrastructuur, diensten en batterijen. Andere aandachtsgebieden zijn de overgang naar rijden op waterstof en railverkeer.

Sharing mobility

Vooral fiets- en autodeelsystemen of speciale abonnementsformules. In Engelstalige marktstudie hieronder vindt u meer informatie over uw kansen in deze sector.

  Duurzame mode

  Nederland en Italië zijn goede partners als het gaat om duurzame mode. In Italië zijn veel duurzame producenten, labels en Italiaanse modebeurzen die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan.

  De marktstudie hieronder geeft u meer informatie over uw kansen in deze sector.

  E-commerce

  De Italiaanse online markt is één van de snelst groeiende in Europa, met een waarde van € 27 miljard in 2019. Tijdens de coronapandemie groeide deze markt explosief, mede door de stimuleringsmaatregelen van de Italiaanse regering. Nederland is langer actief in de e-commerce dan Italië. Door deze ontwikkelingen biedt de Italiaanse e-commercemarkt interessante kansen voor Nederlandse ondernemers.

  Lees meer over uw kansen in deze sector in het Engelstalige rapport hieronder.

  Healthy ageing

  Gezond ouder worden ('healthy ageing') is in Italië een belangrijk thema. De gemiddelde leeftijd van de bevolking in Italië is relatief hoog in vergelijking met andere Europese landen. Dit brengt uitdagingen voor de gezondheidszorg met zich mee en biedt daardoor kansen voor Nederlandse ondernemers bijvoorbeeld op het gebied van:

  • e-health
  • thuiszorg
  • smart homes
  • infrastructuur
  • bouw
  • consumentenproducten

  Wilt u meer weten over uw kansen in Italiaanse gezondheiszorg? Download dan onderstaand rapport.

  Business Day Italy

  Op 12 mei vond online de Business Day Italy plaats. Er werd gefocused op kansen voor Nederlandse ondernemers in de sectoren circular cities, e-commerce, healthy ageing en water & bioeconomy.

  Heeft u ook ambities op deze markt en heeft u dit evenement gemist? Lees het verslag en kijk de online sessies terug (Engelstalig).

  Marktrapporten

  Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in Italië. In onze bibliotheek vindt u een volledige lijst van marktrapporten over Italië. Hieronder vindt u een selectie.

  Op internationaalondernemen.nl vindt u soms ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Selecteer hiervoor het land Italië en eventueel uw sector. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.

  Aanbestedingen internationale organisaties

  Verder komen er ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

  Meer weten?

  Vanwege corona worden er meer webinars georganiseerd dan fysieke evenementen. In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren.

  Persoonlijk advies

  Wilt u zakendoen in Italië? Wij kunnen u helpen met marktinformatie gericht op uw situatie, en met het vinden van zakenpartners. Neem voor vrijblijvend advies contact op met ons.

  Bent u tevreden over deze pagina?

  Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
  Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
  Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.