Zakelijke kansen in Italië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Italië

16-02-2021

Italië is een belangrijke handelspartner voor Nederland. In Europa handelen we alleen meer met Duitsland, België, het VK en Frankrijk. Waar liggen de kansen voor u?

De Italiaanse economie is divers en biedt uiteenlopende kansen voor Nederlandse ondernemers. Italië heeft bovendien een 7.600 km lange kustlijn die kansen biedt voor ondernemers met kennis van kustbescherming.

Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht. Wilt u zakendoen in een van deze sectoren? Of staat uw sector er niet bij? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Italiaanse markt.

Impact coronacrisis op sectoren

De coronamaatregelen die Italië heeft getroffen - zoals de lockdown en reisbeperkingen - hebben gevolgen voor het zakendoen met Italië. We hebben voor u informatie verzameld over maatregelen, zakendoen en handel. We hebben nog geen informatie over de gevolgen per sector van de coronacrisis in Italië. Zodra wij die informatie hebben, delen wij die met u.

Lees meer over:

Infrastructuur, logistiek en transport

De typische laarsvorm van Italië zorgt ervoor dat het land efficiënt moet omgaan met logistiek. Italië heeft een Nationaal Strategisch Plan opgesteld om het logistieke netwerk te verbeteren.

Dat moet gebeuren door de diverse vormen van logistiek (spoor, weg, water) meer op elkaar te laten aansluiten. Ook de verduurzaming van de Italiaanse infrastructuur staat hoog op de agenda van de regering (zie het kopje 'Green mobility').

De ontwikkeling van vijftien grote havenautoriteiten én verbetering van het watertransport bieden ook mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers met ervaring in deze sector.

Kansen in de fietseconomie

Mede door corona zijn binnen de fietseconomie in Italië grote kansen voor Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met fietsen of fietsinfrastructuur. Tjerk Opmeer van RVO praat hierover tijdens de BNR uitzending Zakendoen.

Bent u werkzaam in deze sector en denkt u aan export? Dan is de webinar CoVivere - ontwikkelingen in de fietseconomie in Italië iets voor u.

Maritieme sector

Met een kustlijn van bijna 8.000 km is het geen wonder dat de maritieme sector veel kansen biedt in Italië. De afgelopen jaren heeft Italië veel last gehad van hevige neerslag en kusterosie. Waterveiligheid, klimaatverandering, bevaar­baarheid en waterkwaliteit: het zijn allemaal uitdagingen waar Italië mee kampt.

Er is veel interesse in de Nederlandse wateraanpak en kustbescherming. Tijdens een economische missie in de watersector in 2017 is er al een basis gelegd voor samenwerking.

Italië is ook geïnteresseerd in Nederlandse expertise in de waterzuiveringsindustrie. Daarnaast biedt het verduurzamen van aquacultuur ook kansen.  Italië is bovendien marktleider op het gebied van cruiseschepen. Voor Nederlandse ondernemers liggen er kansen in de ontwikkeling van de bouw van ecologische schepen. Vooral in de bevordering van milieumaterialen en de sloop en recycling van verouderde schepen.

Lees voor meer informatie het rapport over jachtbouw en scheepsbouw in Italië van de Nederlandse ambassade.

Green mobility

De Italiaanse duurzame mobiliteitssector ('green mobility') staat nu nog in de kinderschoenen. De komende jaren wordt er echter grote groei in deze sector verwacht. Italiaanse steden hebben namelijk een groeiende behoefte aan duurzaam transport, met name op het gebied van elektrisch openbaar vervoer, laadpuntentechnologie en regulering hiervan. Ook elektrisch fietsen belooft de komende jaren een vlucht te nemen in Italië.

De Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan zetten al jaren in op duurzame mobiliteit. Hierdoor is niet alleen veel kennis opgebouwd, maar zijn er ook veel nuttige contacten gelegd. RVO kan u helpen om hier gebruik van te maken.

Deelgebieden van de Green Mobility

 • 'Active mobility': vervoer te voet en op de fiets. Dit wordt ook wel de 'bike economy' genoemd. Deze subsector bestaat uit onder meer fietsinfrastructuur, consultancy, fietstoerisme en last mile solutions. Maar ook uit producten zoals fietsenrekken, fietspadmateriaal en innovatieve fietspadverlichting.
 • 'E-mobility': overgang van voertuigen op benzine, diesel en gas naar e-voertuigen. Denk ook aan laadinfrastructuur, diensten en batterijen. Dit geldt ook voor de overgang naar rijden op waterstof en voor railverkeer.
 • 'Sharing Mobility': vooral fiets- en autodeelsystemen of speciale abonnementsformules.

Rapporten over Green Mobility

Bekijk onderstaand marktrapport over e-mobility voor meer informatie over deze sector.

Het tweede rapport ('Social costs and benefits of post COVID-19 lockdown mobility scenario's in Italy') vergelijkt de groene mobiliteit van de pre-corona-situatie met een post-corona-situatie. Daarbij gaat het om 2 keuzen: actief iets ondernemen of alles op zijn beloop laten. Dit rapport schetst de gevolgen van beide scenario's, op basis van de kennis die we in Nederland al hebben opgedaan. Het document is bestemd voor alle Italiaanse overheden, zowel gemeentelijk, regionaal als landelijk. Het doel ervan is ook om de samenwerking te versterken tussen Italië en Nederland. Het kwam tot stand met hulp van Italiaanse gemeenten en Nederlandse bedrijven.

  Kastuinbouw

  Met een omzet van € 3 miljard per jaar en 37.000 hectare aan kassen, biedt de tuinbouwsector mogelijkheden voor Nederlandse toeleveranciers. Italiaanse telers zijn geïnteresseerd in Nederlandse producten van gemiddeld technologisch niveau. De Nederlandse toeleveranciers staan in Italië bekend als innovatief en kwalitatief sterk en hebben een hoog aanzien.

  Wilt u meer weten over uw landbouwexportkansen in Italië? Neem dan contact op met de Landbouwadviseur in Rome.

  Het dealernetwerk is dé toegangspoort om met Italiaanse telers in contact te treden. In deze sector draait alles om service en vertrouwen. In de Factsheet Kansen voor tuinbouw in Italië (pdf) vindt u de volgende informatie:

  • de Italiaanse regio’s waar de meeste beschermde teelt plaatsvindt;
  • het type constructies en systemen;
  • de mate van investeringen;
  • de sterke en zwakke punten voor de toeleverende industrie.

  Lucht- en ruimtevaartindustrie

  De Italiaanse lucht- en ruimtevaartindustrie is de vierde grootste in Europa. Deze sector is vooral in de regio’s Piëmonte, Lombardije, Lazio, Campanië en Apulië van groot strategisch belang. De sector biedt interessante mogelijkheden tot samenwerking voor Nederlandse bedrijven op de volgende punten:

  • toelevering betreft voor nano- en microsatellieten;
  • elektrische aandrijvingen voor geostationaire satellieten;
  • onboard activering in vliegtuigen (van hydraulische tot elektromechanische of elektro-hydrostatische technologie);
  • elektrische vliegtuigen;
  • lichtgewicht materialen;
  • meer efficiënte en minder vervuilende motoren;
  • militaire toepassingen van UAV's (Unmanned Aerial Vehicles).
  Bekijk onderstaand (Engelstalige) rapport voor meer informatie over deze sector:

  Marktrapporten

  Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Italië.

  Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van rapporten over de belangrijkste sectoren in Italië. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek.

  Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.

  Aanbestedingen internationale organisaties

  Verder komen er ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

  Meer weten?

  Vanwege corona worden er meer webinars georganiseerd dan fysieke evenementen. In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren.

  Persoonlijk advies

  Wilt u zakendoen in Italië? Wij kunnen u helpen met marktinformatie gericht op uw situatie, en met het vinden van zakenpartners. Neem voor vrijblijvend advies contact op met ons.

  Bent u tevreden over deze pagina?

  Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
  Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
  De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.