Zakelijke kansen in Italië

Italië is een belangrijke handelspartner voor Nederland. In Europa handelen we alleen meer met Duitsland, België, het VK en Frankrijk. Waar liggen de kansen voor u?

De Italiaanse economie is divers en biedt uiteenlopende kansen voor Nederlandse ondernemers. Italië heeft bovendien een 7.600 km lange kustlijn die kansen biedt voor ondernemers met kennis van kustbescherming.

Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Italiaanse markt.

Maritieme sector

Met een kustlijn van bijna 8.000 km is het geen wonder dat de maritieme sector veel kansen biedt in Italië. De afgelopen jaren heeft Italië veel last gehad van hevige neerslag en kusterosie. Er is veel interesse in de Nederlandse wateraanpak en kustbescherming. Tijdens een economische missie in de watersector in 2017 is er al een basis gelegd voor samenwerking.

Italië is ook geïnteresseerd in Nederlandse expertise in de waterzuiveringsindustrie. Daarnaast biedt het verduurzamen van aquacultuur ook kansen.

Italië is bovendien marktleider op het gebied van cruiseschepen. Voor Nederlandse ondernemers liggen er kansen in de ontwikkeling van de bouw van ecologische schepen. Vooral in de bevordering van milieumaterialen en de sloop en recycling van verouderde schepen. Lees voor meer informatie dit rapport over jachtbouw en scheepsbouw in Italië van de Nederlandse ambassade.

Wilt u zakendoen in de maritieme sector in Italië? RVO.nl kan u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van de juiste zakenpartners. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Kastuinbouw

Italiaanse telers zijn geïnteresseerd in Nederlandse producten van gemiddeld technologisch niveau. Het dealernetwerk is dé toegangspoort om met Italiaanse telers in contact te treden. In deze sector draait alles om service en vertrouwen. Lees meer over de kansen in de Italiaanse kastuinbouw in het Factsheet Kansen voor tuinbouw in Italië.

Wilt u kastuinbouwkennis exporteren naar Italië? RVO.nl kan u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van de juiste zakenpartners. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Infrastructuur, logistiek en transport

De typische laarsvorm van Italië geeft al aan dat het land efficiënt moet omgaan met logistiek. Italië heeft een Nationaal Strategisch Plan opgesteld om het logistieke netwerk te verbeteren. Dat moet gebeuren door de diverse vormen van logistiek (spoor, weg, water) meer op elkaar te laten aansluiten. De ontwikkeling van vijftien grote havenautoriteiten én verbetering van watertransport bieden ook mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers met ervaring in deze sector.

Heeft u een bedrijf in de logistiek en wilt u ondernemen in Italië? RVO.nl kan u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van de juiste zakenpartners. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Aanbestedingen internationale organisaties

Verder komen er ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Meer informatie

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in Italië. Deze zijn terug te vinden onder Marktrapporten Italië.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op Italië en de gewenste sector.

Service menu right