Bedrijf starten in Italië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Bedrijf starten in Italië

28-07-2020

Wilt u een bedrijf starten in Italië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Italiaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen die gelden in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-experts kunnen u ook helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in Italië. Onze regio-experts geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Italië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • beschermen van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken ('figures'). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Italië staat
58e (ranking 2020). Het land scoort goed als het gaat om het regelen van elektriciteit en registreren van bezit. Italië scoort minder goed als het gaat om belastingen betalen en verstrekken van krediet.

Rapport Doing Business in Italy

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business in Italy 2019 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees op onze informatiepagina meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De meest voorkomende rechtsvormen voor buitenlandse investeerders in Italië zijn:

  • Società per Azioni (vergelijkbaar met de Nederlandse N.V.)
  • Società di Responsabilità Limitata (vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.)
  • Stabile Organizzazione (zonder een specifieke bedrijfsvorm te kiezen, bijvoorbeeld als je een filiaal in Italië wilt starten).

Dutch Business Lawyers Abroad (DBLA) geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Italië heeft twee speciale economische zones: Punto franco di Trieste en Punto franco di Venezia. Triëst is de belangrijkste van de twee. Hier kunnen goederen 180 dagen zonder douanerechten blijven. De haven van Triëst heeft meer informatie over zijn economische zone.

Andere belastingvoordelen

De Budget Law van 2017 is onder andere ontworpen om investeren in Italië aantrekkelijker te maken. Lees een toelichting op de Budget Law op de website van het Italiaanse ministerie van Economische Zaken en Financiën.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Italië. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Het Italiaanse agentschap Invitalia ondersteunt buitenlandse ondernemingen bij hun investeringen in Italië.

Investeringsgidsen consultancy’s

Online ook diverse investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Italië zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op onze site hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.