Service menu right

Handel Nederland – Italië

Italië staat steevast in het lijstje van onze belangrijkste handelspartners. Ook in 2019 behoorde het Zuid-Europese land – zowel wat betreft de in- als de uitvoer van producten – weer tot de top 10. De export naar Italië is nog altijd meer dan de export naar Spanje en Polen. In 2019 bedraagt de export naar Italië meer dan € 20 miljard. Ook de invoer blijft stijgen. Meer weten? Op deze pagina vindt u de actuele cijfers over de Nederlands-Italiaanse handel.

Wilt u meer weten over het land Italië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Italië.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Italië? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Italiaanse markt? Of loopt u rond met exportplannen voor Italië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor West-Europa. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Handel Nederland - Italië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Italië

Soort informatieBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Totale uitvoer€ 20,5 miljard2019+ 0,5%
Totale invoer€ 11,8 miljard2019+ 9,2%
Handelsbalans (positief/negatief)€ 8,7 miljard (+)2019- 9,2%


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Italië in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

De coronacrisis en de handel met Italië

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Italië. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Italië.

Economische gevolgen

Over de economische gevolgen van het coronavirus wordt momenteel veel gespeculeerd. Op dit moment valt moeilijk in te schatten wat deze daadwerkelijk zullen zijn. Sinds mei zijn de economische activiteiten weer grotendeels opgestart. Daardoor komen de gevolgen iets beter in beeld.

Rapport van de Europese Commissie met economische voorspellingen

De Economic forecast summer 2020 (pdf) van de Europese Commissie heeft ook economische voorspellingen. Volgens dit rapport brengen de coronapandemie en de gevolgde maatregelen de Italiaanse economie versneld in een recessie. De investeringen en export zijn ook beide gedaald. De Europese Commissie verwacht een daling van het bbp van 11% dit jaar maar ook een gedeeltelijk herstel in 2021.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Via het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van juni 2020 kunt u een eerste indicatie krijgen van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel.

Volgens het rapport is Italië hard getroffen door het coronavirus. Het IMF verwacht in 2020 een krimp van de economie van -12,8% (in het IMF-rapport van april werd nog uitgegaan van -9%). Dat is een stuk hoger dan in landen als Frankrijk en Duitsland.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Meer weten?

Actuele cijfers over de Italiaanse economie kunt u vinden via de website van het Instituto Nazionale di Statistica (Istat), het Italiaanse Centraal Bureau voor de Statistiek.

Belangrijkste exportproducten naar Italië

Top 5 exportproducten naar Italië

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Medicinale en farmaceutische producten€ 1,5 miljard2019+ 11,5%
Elektrische apparaten€ 1,2 miljard2019- 1,8%
Toestellen voor telecommunicatie€ 1,2 miljard2019+ 5,8%
Kantoor- en automatische gegevensverwerkers€ 1,1 miljard2019+ 2,3%
Diverse fabricaten€ 1 miljard2019+ 14,9%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Italië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Italië.

Trends in export naar Italië

Medicinale en farmaceutische producten zijn nog steeds de belangrijkste productgroep voor de Nederlandse export naar Italië. Van de 5e plek in 2016, is het nu al een paar jaar de belangrijkste productgroep voor de export. Aan de toename lijkt nog steeds geen einde te komen met een stijging van opnieuw ruim 11% in 2019.

Uit de top 5 is de export van voertuigen voor wegvervoer weggevallen. Dat komt door de opkomst van de export van diverse fabricaten. Belangrijke oorzaak van deze toename is de subgroep gefabriceerde artikelen (van € 359 miljoen in 2015 naar € 591 miljoen in 2019).

Invloed coronacrisis nog niet te zien

De cijfers in de tabellen op deze pagina zijn van 2019. Op dit moment is de coronacrisis nog te recent om duidelijke, concrete cijfers over de gevolgen voor uw sector te krijgen. Zodra wij meer cijfers hebben die een ontwikkeling duiden, updaten wij onze informatie.

Voorlopige exportcijfers: beeld van de handel van januari tot en met maart 2020

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Italië over 2020. Begin maart begon de lockdown in Italië en in maart begon ook de 'intelligente lockdown' in Nederland. Als de voorlopige exportcijfers van de maanden ná maart bekend worden, geeft dat mogelijk een beter beeld van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de export naar Italië. U kunt onder 'Perioden' de maanden in 2019 aanvinken om de verschillen met 2020 te bekijken.

Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Italië

Top 5 importproducten uit Italië

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Medicinale en farmaceutische producten€ 1 miljard2019+ 10%
Diverse machines€ 953 miljoen2019+ 14,4%
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 767 miljoen2019- 11,7%
Elektrische apparaten€ 628 miljoen2019+ 18,4%
Kleding en toebehoren€ 547 miljoen2019+ 6,2%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Italië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Italië.

Trends in import uit Italië

Nog steeds zijn de medicinale en farmaceutische producten de meest geïmporteerde producten. De stijging is minder in 2019 (10%) dan in 2018 (32,9%), maar nog steeds flink. Het importbedrag komt nu ook boven het miljard uit. Ook de import van de productgroep diverse machines stijgt snel: met bijna 15%. Alleen de import van de productgroep elektrische apparaten kan hieraan tippen in 2019. De ruwe aardolie en aardolieproducten is een van de weinige grote productgroepen waarvan de import is afgenomen, met ruim 11,7% in 2019.

Impact van de coronacrisis op de import uit Italië

Wat de langetermijneffecten van de coronacrisis zijn op de import uit Italië, is nog onduidelijk. Sommige bedrijfstakken kunnen hier wel direct wat van merken. Uit dit artikel van het CBS van maart 2020 blijkt dat producten als olijfolie, wijn, kaas, parfum, schoenen, kleding, zeep en shampoo relatief vaak uit Italië geïmporteerd worden. Het stilleggen van economische activiteiten door corona kan invloed op deze import hebben.

Dat geldt ook voor de Italiaanse producten als grondstoffen, halffabricaten en ondersteunende diensten, die door Nederlandse fabrikanten worden gebruikt. Volgens het CBS kan het stilleggen van economische activiteiten in Italië leiden tot verstoringen in de aanvoerketens van Nederlandse bedrijfstakken. Het CBS geeft ook aan dat het moeilijk is vast te stellen waar deze verstoringen kunnen optreden.

Voorlopige importcijfers van 2020

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de import uit Italië over het lopende jaar. U kunt onder 'Perioden' de maanden in 2019 aanvinken om de verschillen met 2020 te bekijken.

Let op: dit zijn voorlopige cijfers en die kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht heeft in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem bij het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoektocht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de exportcijfers naar Italië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handels- en investeringscijfers Italië

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Italiaanse economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.