Veelgestelde vragen over het coronavirus in Italië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Italië

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Italië. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 2 september 2021, 11:30 uur - Coronabewijs nodig bij lange afstanden in openbaar vervoer

 • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Italië.
 • Bent u van plan om zaken te doen in Italië en wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.
 • Wilt u meer weten over de gevolgen van de coronacrisis op de Italiaanse economie? Bekijk dan onze pagina Handel Nederland - Italië.

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Actuele coronamaatregelen in Italië

Welke maatregelen zijn er genomen in Italië?

Bekijk voor de meest actuele informatie altijd het reisadvies op de website Nederland Wereldwijd.

Let op het feit dat de regels kunnen verschillen per regio. De Italiaanse regio's zijn onderverdeeld in 4 kleuren: wit, geel, oranje en rood. Deze kleurindeling is anders dan de kleurcodering van het reisadvies. Voor de oranje en rode zones gelden speciale beperkingen. Meer informatie over de kleuren van de regio's vindt u op de website van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid (Engelstalig).

Gemeenten kunnen besluiten om straten of pleinen in stadscentra af te sluiten, om samenscholingen tegen te gaan.

Sinds 6 augustus 2021 moet iedereen in Italië die ouder dan 12 jaar is een Digitaal Corona Certificaat (DCC) laten zien om toegang te krijgen tot diverse overdekte gelegenheden. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om horeca (binnen), concerten, musea, zwembaden en beurzen.

Sinds 1 september 2021 geldt dit ook voor reizigers die in Italië lange afstanden met het openbaar vervoer (per vliegtuig, trein, bus of boot) afleggen. Ook zij moeten dan de DCC tonen. Hiervoor kunt u in Italië ook de Coronacheck-app uit Nederland gebruiken.

Wilt u specifiekere informatie over de situatie in bepaalde regio's? Kijk dan hieronder bij 'Waar vind ik informatie over corona in de Italiaanse regio's?'

Waar kan ik de maatregelen van de Italiaanse overheid terugvinden?

Bekijk de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor een overzicht van de landelijke coronamaatregelen. Daar vindt u de Italiaanse wetsdecreten. Sommigen zijn vertaald in het Engels.

Op de Italiaanse overheidswebsite governo.it vindt u ook een overzicht van alle landelijke coronamaatregelen (Italiaanstalig) met iets meer toelichting.

Is een mondkapje dragen verplicht in Italië?

Het dragen van een mondkapje is alleen verplicht in openbare binnenruimtes in de witte zones (zie hierboven voor toelichting over de zones). Het is wel verplicht om een mondkapje te dragen als 1 meter afstand houden niet mogelijk is. Daarom is het ook verplicht om altijd een mondkapje bij je te hebben.

Lees de meest recente instructies en adviezen op de website van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute). U kunt ook bellen met telefoonnummer 1500 van dit ministerie. Verdere informatie kunt u vinden op het Engelstalige deel van de website Protezione Civile van de Italiaanse overheid. De Italiaanse overheid heeft ook een noodnummer voor Engelstaligen: 800 840840.

De Italiaanse corona-app Immuni kunt u downloaden via de Play Store en de App Store.

Verschillen de maatregelen per regio?

Het toepassen van maatregelen kan verschillen per regio. Sommige regio's hebben bovenop de landelijke regels nog aanvullende maatregelen genomen.

Raadpleeg voordat u afreist de regels van de verschillende regio's. Dat kunt u doen via onderstaande websites of via dit overzicht. En win alvast informatie in over regionale maatregelen bij uw bezoekadres.

Voor Sardinië moet u zich registreren via de website van de Sardijnse autoriteiten of via de SardegnaSicura app (te downloaden via de App Store).

Waar vind ik informatie over corona in de Italiaanse regio's?

Voor data over het coronavirus in de verschillende regio's kunt u terecht op de website van het Ministero della Salute. Op dezelfde website vindt u regionale hulpnummers die u kunt bellen als u vragen heeft over corona in een regio. U vindt er ook informatie over de kleuren van de verschillende regio's.

Italiaanse regio's hebben eigen websites met informatie over corona. Vrijwel al deze websites zijn in het Italiaans:

Daarnaast geeft het coronadashboard van de Italiaanse overheid een actuele weergave van het aantal coronagevallen per regio:

Reizen, handelsmissies en zakelijke afspraken

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar Italië?

Reist u vanuit Nederland naar Italië? Raadpleeg het reisadvies op Nederland Wereldwijd voor meer informatie. Lees daar over de inreisbeperkingen voor Italië.

Daarnaast kunnen bronnen van de Italiaanse overheid u helpen:

Actueel reisadvies

Het actuele reisadvies vindt u op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, evenals de uitleg over de door Nederlandse gebruikte kleurcodes. Als u op het blok 'Coronavirus' klikt, krijgt u alle details over het reisadvies naar Italië te zien.

Kan ik nog naar afspraken/bijeenkomsten in Italië gaan?

Ja, maar reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is. Informeer voor u vertrekt of u fysiek een bijeenkomst mag bijwonen. Bij afspraken/bijeenkomsten is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook is bij overdekte gelegenheden sinds 6 augustus 2021 een coronabewijs nodig.

Sinds 1 september 2021 moeten reizigers die in Italië lange afstanden met het openbaar vervoer (per vliegtuig, trein, bus of boot) afleggen een Digitaal Corona Certificaat (DCC) tonen. Hiervoor kunt u in Italië ook de Coronacheck-app gebruiken.

Check altijd de actuele eisen in het reisadvies voor Italië.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis vanuit Italië?

Voor reizen van Italië naar Nederland moet u vanaf 8 augustus, vanaf 12 jaar en ouder, een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) laten zien.

Meer weten? Bekijk dan de checklist van de Rijksoverheid. Bekijk ook altijd de laatste informatie over dit onderwerp op het Reisadvies van Italië van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kan ik internationale economische evenementen en beurzen bezoeken in Italië?

Diverse internationale economische evenementen en beurzen in Italië hebben een nieuwe startdatum. Denkt u erover om deel te nemen? Informeer dan van tevoren of deelname aan een evenement of beurs fysiek, online of in een hybride vorm is.

 • Salone del Mobile (designbeurs) in Milaan: 5 - 10 september 2021
 • Cibus (levensmiddelenbeurs) in Verona: 31 augustus - 3 september 2021
 • Macfrut (groente- en fruitbeurs) in Rimini: 7 - 9 september 2021
 • MyPlant & Garden (sierteeltbeurs) in Milaan: 23 - 25 februari 2022
 • Cosmofarma (farmabeurs) in Bologna: 9 - 12 september 2021
 • Exposanità (gezondheidzorgbeurs) in Bologna: 4 - 7 mei 2022

Zijn er (virtuele) handelsmissies voor Italië en zo ja: waar kan ik me inschrijven?

De meest recente informatie over handelsmissies, die door onze overheid zijn georganiseerd, vindt u op de website van RVO.

Waar vind ik meer informatie over reizen?

 • De Europese Commissie heeft ook een speciale site in het leven geroepen over coronamaatregelen per EU-land: Re-Open Europe. Hier kunt u onder meer informatie vinden over reisbeperkingen en regels rond restaurants en toerisme. Voor Italië maar ook voor andere landen in de EU.
 • De ANWB Reiswijzer voor Italië biedt ook actuele informatie over de coronaregels in Italië. Deze reiswijzer geeft onder andere de algemene richtlijnen van de overheid, informatie over reisbeperkingen en coronamaatregelen in bijvoorbeeld supermarkten, hotels en benzinestations.
 • U kunt via de website Reizen tijdens corona zien waar u aan moet voldoen voordat u terugreist naar Nederland.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik overheidssteun krijgen als mijn bedrijf in problemen komt door de gevolgen van het coronavirus?

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Italië

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en Italië?

Op dit moment valt moeilijk in te schatten wat de economische gevolgen van het coronavirus daadwerkelijk zullen zijn.

Meer informatie over de gevolgen voor de handel vindt u op onze pagina handel Nederland - Italië. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in Italië, zoals zakencultuur, exportregels en handelscijfers. Bekijk hiervoor de Italië-pagina.

Invoer en uitvoer producten en situatie aan de grens

Wat gebeurt er met verzendingen vanuit Italië? Zijn er strengere douaneprocedures?

Er gelden geen beperkingen voor het goederenvervoer binnen Italië, en van en naar Italië.

Volg de actuele ontwikkelingen via de volgende 4 bronnen:

Hoe zit het met goederenvervoer tussen Italië en Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland?

Het wegtransport met Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en Slovenië gaat gewoon door.

Gelden voor dieren/dierlijke en planten/plantaardige producten strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen?

Nee, er zijn geen extra veterinaire of fytosanitaire controles of aanvullende veterinaire of fytosanitaire certificaten nodig. Ten eerste omdat hier EU-regelgeving van toepassing blijft. Ten tweede omdat er geen restricties gelden voor de agrofoodsector. Productie en levering van levensmiddelen kunnen gewoon doorgaan. Wel kunnen er extra algemene controles bij het transport plaatsvinden. Voor vertrek moet u een verklaring invullen en meenemen.

Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor meer informatie van exporteren tijdens het coronavirus.

Uw bedrijf en personeel in Italië

Wat kan ik doen voor mijn personeel in Italië?

De Italiaanse overheid raadt bedrijven aan om hun personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken. Lees de veelgestelde vragen van de Italiaanse overheid over het coronavirus voor meer adviezen.

Hoe kan mijn personeel in Italië terugkeren naar Nederland?

Reizigers in Italië wordt aangeraden te reizen met de bestaande mogelijkheden en de aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten op te volgen. Verkeer krijgt mogelijk te maken met oponthoud. Bekijk het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wanneer mensen terugkomen naar Nederland, moeten ze de reguliere adviezen volgen tegen verspreiding van het coronavirus in Nederland.

Meer weten?

 • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus, dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK. Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl. En voor medisch advies en corona-informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.
 • Via de RVO-pagina's over Italië vindt u meer informatie over bijvoorbeeld de zakencultuur, subsidies en sectorinformatie.
 • Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in Italië aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via klantcontact@rvo.nl of telefonisch: 088 042 42 42.
 • Vragen voor de ambassade in Rome en het consulaat in Milaan? Kijk op onze website om te zien hoe zij u kunnen helpen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.