Handel Nederland - Japan | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Japan

10-11-2020

Japan heeft een van de grootste economieën ter wereld. Dat biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Japan.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Wilt u meer weten over het land Japan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Japan.

Ziet u zakelijke kansen op de Japan markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Japan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Japan

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 4,5 miljard2019
Totale invoer€ 8,1 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 3,6 miljard (-)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Japan in de databank Statline van het CBS.

Het effect van de coronacrisis op de handel met Japan

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Japan. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Japan.

Economische gevolgen

De economie van Japan is hard geraakt door de coronacrisis. De OESO verwacht dat de Japanse economie in 2020 krimpt met 6%. Als er een tweede golf volgt, is de verwachte krimp zelfs ruim 7%. Voor 2021 voorspelt de OESO een voorzichtig herstel met een groei van 2%. De OESO heeft berekend dat de wereldwijde export van goederen en diensten naar Japan in 2020 daalt met 8,4%. De export naar Japan zou dan in 2021 weer een groei kennen van 4,7%. De wereldwijde import van goederen uit Japan daalt naar verwachting in 2020 met 10,5% en stijgt in 2021 weer met 4,8%.

Belangrijkste exportproducten naar Japan

Top 3 uitvoerproducten naar Japan

ProductgroepBedragJaartal
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening€ 540 miljoen2019
Gespecialiseerde machines€ 525 miljoen2019
Medicinale en farmaceutische producten€ 487 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Japan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Japan.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Japan over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Japan

Top 3 invoerproducten uit Japan

ProductgroepBedragJaartal
Kantoor- en automatisch gegevensverwerkende machines€ 1,5 miljard2019
Gespecialiseerde machines€ 984 miljoen2019
Elektrische apparaten€ 916 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten naar Japan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Japan naar Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers naar Japan over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van HS-codes voor het indelen van de in- en uitvoer van goederen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Japan. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.