Service menu right

Handel Nederland - Japan

Japan heeft een van de grootste economieën ter wereld. Dat biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Japan.

Wilt u meer weten over het land Japan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Japan.

Ziet u zakelijke kansen op de Japan markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Japan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Japan

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 4,4 miljard2018
Totale invoer€ 7,8 miljard2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 3,4 miljard (-)2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Japan in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste exportproducten naar Japan

Top 3 uitvoerproducten naar Japan

ProductgroepBedragJaartal
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening€ 521 miljoen2018
Medicinale en farmaceutische producten€ 419 miljoen2018
Diverse fabricaten€ 313 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Vietnam bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Japan.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Japan over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Japan

Top 3 invoerproducten uit Japan

ProductgroepBedragJaartal
Kantoor- en automatisch gegevensverwerkende machines€ 1,6 miljard2018
Elektrische apparaten€ 915 miljoen2018
Gespecialiseerde machines€ 871 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten naar Japan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Japan naar Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers naar Japan over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van HS-codes voor het indelen van de in- en uitvoer van goederen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Japan. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Meer informatie