Zakelijke kansen in Japan | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Japan

10-11-2020

De Japanse economie is de op 2 na grootste ter wereld. Innovatie speelt een grote rol in de groeistrategie van de Japanse overheid. De thema's gezondheid, groen, landbouw en midden- en kleinbedrijf zijn daarbij belangrijk. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Het land heeft een hoogwaardige maakindustrie. De auto-industrie is sterk ontwikkeld, maar Japan blinkt ook uit in onder meer biotechnologie, farmaceutische industrie, voeding en dranken, energie, nanotechnologie en ICT.

Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Japanse markt. Voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er vooral innovatieve mogelijkheden in verschillende sectoren.

Wist u dat onze regio-adviseurs gratis voor u een buitenlandse markt kunnen verkennen? En dat zij u ook in contact kunnen brengen met potentiële zakenpartners? Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken met Japan en zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in Japan, vindt u hier.

Hoewel het momenteel nog lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn per sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij. Zodra wij nieuwe informatie hebben, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten.

Meer weten over de actuele situatie en de maatregelen die Japan heeft genomen? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronavirus in Japan.

Gevolgen voor handel

Japan bevindt zich momenteel in een recessie als gevolg van de getroffen maatregelen en van de gedaalde handel. De OESO verwacht dat het BNP van Japan in 2020 daalt met 6%. Zowel import als export krijgen klappen door de crisis. Het stapsgewijs openen van de Japanse grenzen zal de economische krimp deels omkeren. Lees meer over de economische gevolgen op onze pagina Handel Nederland - Japan.

Olympische Spelen Tokio 2021

In de zomer van 2021 (van 23 juli tot 8 augustus) vinden de Olympische Spelen in Tokio plaats. Dit evenement biedt doorgaans volop kansen voor Nederlandse bedrijven.

De coronacrisis heeft wel impact op deze editie van de Olympische Spelen. De Nederlandse ambassade in Tokio en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houden de situatie in de gaten. Wilt u advies over zakelijke kansen rond de Olympische Spelen in Tokio? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

High tech en innovatie

De Japanse regering zet sterk in op HTSM, ofwel hightechsystemen en -materialen. Innovatie speelt namelijk een centrale rol in de groeistrategie. Deze hoogwaardige technologie uit zich in heel wat verschillende vormen. Denk hierbij aan:

  • Robotica
  • Halfgeleiders
  • Nanotechnologie
  • Kunstmatige intelligentie (AI)
  • 5G
  • Cybersecurity
  • Big data
  • Fotonica
  • Kwantummechanica

Kansen in de energiesector in Japan

Japan zoekt net als Nederland naar duurzame oplossingen als het gaat om energie. Uitwisseling van kennis en andere vormen van samenwerking tussen Japanse en Nederlandse specialisten kunnen dus veel opleveren. Deze uitwisseling vindt nu al plaats op het gebied van bijvoorbeeld waterstof, biomassa en windenergie.

Kansen in de gezondheidssector in Japan

Geen land ter wereld vergrijst zo snel als Japan. In 2020 is de gemiddelde leeftijd in Japan 48 jaar. De problemen die dit oplevert, bieden kansen. Life Sciences & Health (LSH) is een grote sector in Japan. Voor Nederlandse specialisten liggen extra kansen op het gebied van medische apparatuur, regeneratieve geneeskunde, verzorgingsproducten, software en sensortechnologie.

Kansen voor land- en tuinbouw in Japan

De Japanse supermarkten liggen vol met voedsel van hoge kwaliteit. De Japanse consument is bereid te betalen voor deze kwaliteit. Het land heeft een groot aantal forensen die voornamelijk in 1- of 2-persoonshuishoudens wonen. Omdat zij weinig tijd hebben om te koken, kiezen ze als het om eten gaat vooral voor gemak. Japan importeert veel voedsel en daar liggen kansen voor u als Nederlandse ondernemer.

Daarnaast is er ook vraag naar Nederlandse bloemen en bloembollen. Tegelijk wordt Nederlandse specialistische kennis en materialen gevraagd voor het vernieuwen van de Japanse land- en tuinbouw.

Corona-ontwikkelingen in de landbouwsector

De uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor de land- en tuinbouwsector in Japan. Het Landbouwbureau van de Nederlandse Ambassade in Tokio geeft wekelijks een update van de stand van zaken in deze sector onder de naam Coronavirus Japan - Weekoverzicht.

Innovatie en het IA-Netwerk

Wetenschap en techniek hebben veel aanzien in Japan, zowel bij de bevolking als bij regering en ondernemers. De overheid besteedt ieder jaar tussen de 3 en 3,5% van het bbp aan wetenschap en innovatie. De overheid, universiteiten en het bedrijfsleven verrichten toonaangevend onderzoek. De hightechindustrie draagt veel bij aan de toekomstige economische groei van Japan.

De vestiging van het Innovatie Attaché-netwerk in Tokio volgt de technologische ontwikkelingen in Japan. Zij signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met het IA-kantoor in Japan.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Overige marktrapporten Japan

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Japan.

Hieronder vindt u meer rapporten over kansrijke sectoren in Japan.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Downloads

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.