Do's-and-don'ts in Jordanië

Wilt u zakendoen in Jordanië? Zorg dat u op de hoogte bent van de zakelijke etiquette en de zakelijke gebruiken.

Afspraken

  • Controleer een dag van tevoren of de afspraak doorgaat. Kom bij een afspraak altijd op tijd. Houd er rekening mee dat u vaak lang moet wachten.
  • Gebruik bij de eerste afspraak de aanspreekvormen Mr, Mrs of Miss. Het is normaal om de Engelse aanspreekvorm te gebruiken gevolgd door de voornaam van uw zakenpartner.
  • Voor Jordaniërs is het belangrijk om de zakenpartner te leren kennen voordat er zaken gedaan worden. Het is aan te raden om het dan niet over godsdienst en politiek te hebben.

Visitekaartjes

Bij een gesprek zijn vaak meerdere mensen aanwezig. Neem daarom genoeg visitekaartjes mee. Er is geen speciale manier om visitekaartjes te geven. Het is altijd goed om een kaartje met respect aan te nemen.

Kleding

De dresscode is net. Mannen dragen een zakelijk kostuum en stropdas. Vrouwen kunnen zich het beste geschikt kleden. Denk aan bedekte schouders en een rok tot over de knie. Jordaniërs zijn meestal westers georiënteerd.

Relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn normaal en worden gewaardeerd. Nodigt uw zakenpartner u voor een diner bij hem thuis uit? Dan is snoep of een plant een geschikt geschenk.

Alcoholgebruik

Het drinken van alcohol is meestal geaccepteerd zolang u niet teveel drinkt. Het is wel afhankelijk van de achtergrond van uw zakenrelatie.

Taal

Arabisch is de officiële taal in Jordanië. Engels wordt op veel plaatsen gesproken. Het wordt op prijs gesteld als u een paar Arabische uitdrukkingen kent:

  • 'Assalaam alaykum' is een traditionele islamitische begroeting en betekent vrede zij met u. Antwoord met 'wa alaykum assalaam'. Dat betekent vrede zij ook met u.
  • 'Shukran' betekent dank u wel en wordt meestal beantwoord met 'afwan' of 'ahlen'.
  • Als algemene begroeting kan 'saabah al-gair' (goedemorgen) of 'masa al-gair' (goedemiddag/goedenavond) gebruikt worden. Daarop antwoordt u met 'sabah al-noer' of 'masa al-noer'.

Service menu right