Bedrijf starten in Kenia | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Bedrijf starten in Kenia

24-07-2020

Wilt u een bedrijf starten in Kenia? Of misschien een partnerschap aangaan met een Keniaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-experts kunnen u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in Kenia. Onze regio-experts geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Kenia

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website ‘Ease of Doing Business’ van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken ('figures'). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Kenia staat 56e (ranking 2020).

Rapport Doing Business in Kenya

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business 2020 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Op de website KenInvest van de Keniaanse overheid vindt u een overzicht van de belangrijkste ondernemingsvormen in Kenia. U vindt er een compleet overzicht van de stappen die u moet doorlopen en de documenten die u moet aanvragen, om als buitenlander een eigen bedrijf te beginnen in Kenia.

Speciale Economische Zones

De vrijhandelszones in Kenia worden aangeduid als Export Processing Zones (EPZ). In deze zones gelden belastingvoordelen. Kijk op de website van de Export Processing Zones Authority voor meer informatie over de zones.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Kenia. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringswebsites Keniaanse overheid

De website KenInvest is opgezet door de overheidsinstantie die investeringen in Kenia promoot. In samenwerking met UNCTAD en ICC is ook de website iGuide Kenya opgezet. De website biedt (potentiële) investeerders informatie over het opzetten van een bedrijf in Kenia, wetgeving, procedures, vergunningen, arbeid, belastingen, sectoren en kansen.

Info Trade Kenya is een andere website die onlangs door de Keniase overheid is opgezet. Nederlandse investeerders die geïnteresseerd zijn in handel met Kenia kunnen hier achtergrondinformatie vinden. Bijvoorbeeld:

  • handelsprocedures
  • wet- en regelgeving
  • handelsstatistieken

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Kenia zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.