Service menu right

Exportregels Kenia

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Kenia exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Keniaanse markt.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Om uw product te exporteren, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo moet uw product voldoen aan bepaalde Keniaanse eisen en moet u de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in Kenia. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie over deze onderwerpen.

Let op: hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan u moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-experts. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten in Kenia helpen we u om van uw export naar Kenia een succes te maken.

Market Access Database: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen;
  • registratie van de exportproducten;
  • benodigde exportdocumenten;
  • vergunningen;
  • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Market Access Database.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op de MADB. Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Kenia? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-experts. Zij helpen u graag verder.

Handelsrelatie EU - Kenia

Kenia valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten geïmporteerd kunnen worden in de EU. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database. Vul eerst uw HS-code in.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Keniaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Kenia laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Kenia geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Kenia:

Uw producten exporteren naar Kenia

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Meer weten over certificaat van oorsprong of wilt u er een aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de Kamer van Koophandel via telefoon of chat.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Kenia

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Keniaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De Market Access Database licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst uw HS-code in). Denk onder andere aan:

  • handelsfactuur
  • Declaration of Dutiable Value
  • vrachtdocument
  • paklijst

Geen ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Kenia is niet aangesloten bij de ATA-conventie (ATA Carnet). Tijdelijke invoer moet u ter plaatse regelen.

U geeft de goederen bij de Keniaanse douane aan. Tegen betaling van een borg of bankgarantie, ter hoogte van de invoerrechten en bijkomende heffingen, voert u de goederen tijdelijk in. Een geaccrediteerde Keniaanse bank moet de bankgarantie goedkeuren.

Bij wederuitvoer moet u de goederen ook weer afmelden bij de douane. Terugbetaling van de borg vindt plaats na bewijs van wederuitvoer. U kunt ook een expediteur inschakelen om de invoeraangifte te doen. Een overzicht van expediteurs vindt u bij Fenex.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Kijk hiervoor bij Producteisen in Kenia.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Diverse goederen zijn verboden om in te voeren. Hiervoor kunt u kijken op de Market Access Database. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Kenia mag exporteren (vul eerst uw HS-code in). Kijk ook op de website van Kenya Bureau of Standards onder 'Banned products'.

Meer informatie

Info Trade Kenya

De website Info Trade Kenya van het Keniaanse ministerie van Handel geeft veel informatie over de regels rondom import in Kenia. Zoals over de documenten die vereist zijn, clearence and pre-clearence procedures en de Keniaanse wetgeving op het gebied van import en export.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.