Handel Nederland - Kenia | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Kenia

05-11-2020

We handelen veel met Kenia. Het land is wel onze belangrijkste exportpartner in Oost-Afrika. Voor de Keniaanse export zijn wij maar liefst het 4e exportland (cijfers TradeMap, 2017). We importeren veel groenten, fruit, koffie, thee en ruwe dierlijke en plantaardige producten. We exporteren zelf minder naar Kenia. Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Kenia.

Wilt u meer weten over Kenia, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Kenia.

Ziet u zakelijke kansen op de Keniaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

  Handelscijfers Nederland - Kenia

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Kenia

  Soort informatieBedragJaartal
  Totale uitvoer€ 289 miljoen2019
  Totale invoer€ 481 miljoen2019
  Handelsbalans (positief/negatief)€ 192 miljoen (-)2019


  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Kenia in de databank Statline van het CBS.

   Effect coronacrisis op handel met Kenia

   Hoeveel effect de coronacrisis heeft op de handel tussen Nederland en Kenia is nog lastig te zeggen. Houd de website van het CBS in de gaten. Zodra het bureau de voorlopige import- en exportcijfers over het 2e kwartaal van 2020 publiceert, kunt u deze vergelijken met die van 2019 door de juiste perioden aan te vinken. Zo krijgt u een idee van de effecten van corona op de handel.

   Effect op de Keniaanse economie

   De crisis raakt de Keniaanse economie hard. De schokken die hierdoor ontstaan in vraag en aanbod treffen belangrijke sectoren in Kenia: toerisme, landbouw en industrie. Exporten en importen zullen dalen, denkt de African Development Bank. De bank verwacht een economische groei van 1%, terwijl voor dit jaar (zonder corona) nog een groei van ruim 6% was verwacht.

   Meer weten? Lees dan het rapport met voorspellingen voor de Keniaanse economie op het African Economic Outlook 2020 supplement (pdf) vanaf pagina 79.

   Belangrijkste uitvoerproducten naar Kenia

   Export van Nederland naar Kenia

   ProductgroepBedragJaartal
   Ander vervoermaterieel€ 65 miljoen2019
   Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 53 miljoen2019
   Medicinale en farmaceutische producten€ 14 miljoen2019


   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Kenia bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Kenia.

   Voorlopige exportcijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2020. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Belangrijkste invoerproducten uit Kenia

    Invoer van Kenia naar Nederland

    ProductgroepBedragJaartal
    Andere ruwe dierlijke en plantaardige producten€ 369 miljoen2019
    Groenten en fruit€ 88 miljoen2019
    Vis, schaal- en weekdieren€ 7 miljoen2019


    Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Kenia bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Kenia door Nederland.

    Voorlopige invoercijfers

    Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2020. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

     Handelsinformatie via TradeMap

     Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

     Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

     TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Kenia. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

      Handels- en investeringscijfers Kenia

      Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

      Handelsbelemmeringen

      Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

       Meer informatie

       Bent u tevreden over deze pagina?

       Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
       Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
       De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.