Do's-and-don'ts in Koeweit

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van Koeweit.

Taal

Hoewel Arabisch de officiële taal is, wordt in Koeweit vaak Engels gebruikt en gesproken. Zakenmensen in Koeweit kunnen meestal vloeiend Engels spreken, omdat zij veelal een opleiding hebben gevolgd op een Engelse privéschool, of op een Amerikaanse school of universiteit.

Zakelijke bijeenkomsten

Schud bij aankomst de handen en spreek elkaar aan met titel en achternaam. In het algemeen wordt verwacht dat afspraken stipt worden nagekomen. Omgekeerd geldt dat niet logischerwijs voor de gesprekspartners. Plan daarom niet teveel afspraken op een dag. Na de begroeting kunnen visitekaartjes uitgewisseld worden. U doet er goed aan om een visitekaartje aan te bieden wat zowel in het Engels als in het Arabisch is gedrukt.

Communicatie

Koeweiti doen liever zaken met iemand met wie ze een persoonlijke band hebben. Neem daarom de tijd om uw gesprekspartner te leren kennen. Hij zal dat ook bij u doen. Ongeduldigheid wordt als kritiek op hun cultuur gezien. Vermijd tijdens gesprekken onderwerpen als politiek, religie en seks.

Hiërarchie

In Koeweit is de samenleving sterk hiërarchisch en komen beslissingen van de top. Veel ondernemingen zijn gestructureerd rond het gezin.

Eten en drinken

Het kan dat uw Koeweitse zakenpartner u uitgenodigd voor een diner. Accepteer dit aanbod, aangezien afwijzen onbeleefd is. Mocht u door uw zakenpartner thuis worden uitgenodigd, trek dan uw schoenen uit bij binnenkomst (tenzij uw gastheer zelf schoenen draagt).
Let erop dat mensen in Koeweit alleen hun rechterhand gebruiken tijdens het eten. Als de gastheer van tafel opstaat betekent dit dat het diner is afgelopen.

Relatiegeschenken

Als u thuis wordt uitgenodigd door uw zakenpartner neem dan een klein presentje mee, bijvoorbeeld een souvenir uit Nederland. Wees voorzichtig met het geven van alchohol, tenzij u zeker weet dat uw zakenpartner drinkt.
Cadeaus worden in principe niet geopend wanneer ze worden ontvangen.

Zakelijke gebruiken

De meerderheid van de bevolking is moslim. Het is raadzaam hiermee rekening te houden en respect te tonen voor de lokale normen en gebruiken.

Service menu right