Service menu right

Handel Nederland - Kroatië

Sinds de toetreding van Kroatië tot de EU is onze handelsrelatie met het land sterk verbeterd. In 2013 exporteerden we € 404 miljoen, in 2018 ligt de totale export op € 714 miljoen. Ook voeren we meer producten in uit Kroatië dan 5 jaar geleden: € 114 miljoen in 2013, tegenover € 190 miljoen in 2018. De import en export laten tegenovergestelde trends zien. Waar de export al vijf jaar op rij groeide, piekte de import in 2016. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië.

Wilt u meer weten over het land Kroatië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Kroatië.

Ziet u zakelijke kansen op de Kroatische markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Kroatië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Kroatië

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 714 miljoen2018
Totale invoer€ 190 miljoen2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 525 miljoen (+)2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste exportproducten naar Kroatië

Top 3 uitvoerproducten naar Kroatië

ProductgroepBedragJaartal
Medicinale en farmaceutische producten€ 64 miljoen2018
Toestellen voor telecommunicatie€ 60 miljoen2018
Vlees en vleesproducten€ 58 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Kroatië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Kroatië.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Kroatië over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Kroatië

Top 3 invoerproducten uit Kroatië

ProductgroepBedragJaartal
Schoeisel€ 24 miljoen2018
Medicinale en farmaceutische producten€ 23 miljoen2018
Elektrische apparaten€ 22 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Kroatië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Kroatië door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Kroatië over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Kroatië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Overzicht handel- en investeringscijfers

Bekijk ook het rapport Handels- en investeringscijfers Kroatië - Nederland (pdf) (mei 2018), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Kroatische economie