Handel Nederland - Kroatië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Kroatië

17-02-2021

De handel tussen Nederland en Kroatië laat sinds 2016 een stijgende lijn zien. Hierin speelt vooral de Nederlandse export naar Kroatië een rol. De waarde hiervan steeg van € 551 miljoen in 2016 naar € 769 miljoen in 2019. Meer weten? Hieronder vindt u de cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië.

Wilt u meer weten over het land Kroatië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Kroatië.

Ziet u zakelijke kansen op de Kroatische markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Kroatië

In de databank Statline van het CBS vindt u de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Kroatië

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 769 miljoen2019
Totale invoer€ 262 miljoen2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 507 miljoen (+)2019

Effect coronacrisis op handel met Kroatië

Bent u benieuwd naar de invloed van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Kroatië? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 met die van 2019 in Statline van het CBS. Selecteer de perioden die u wilt zien. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Kroatische economie

Verschillende organisaties publiceren rapporten over de invloed van de coronacrisis op de economie, waaronder die van Kroatië. Zij actualiseren deze regelmatig. Bekijk de ontwikkelingen en vooruitzichten:

Belangrijkste exportproducten naar Kroatië

Top 3 uitvoerproducten naar Kroatië

ProductgroepBedragJaartal
Vlees en vleesproducten€ 78 miljoen2019
Medicinale en farmaceutische producten€ 65 miljoen2019
Toestellen voor telecommunicatie€ 63 miljoen2019


De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Bekijk in de Statline-databank van het CBS alle exportproducten naar Kroatië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers voor Kroatië. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS heeft deze gegevens ingeschat. Het bureau kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Belangrijkste importproducten uit Kroatië

Top 3 invoerproducten uit Kroatië

ProductgroepBedragJaartal
Schoeisel€ 60 miljoen2019
Elektrische apparaten, n.a.g.€ 32 miljoen2019
Medicinale en farmaceutische producten€ 25 miljoen2019


De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk in de Statline-databank van het CBS alle invoer uit Kroatië door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers voor Kroatië. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS heeft deze gegevens ingeschat. Het bureau kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Kroatië en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd er bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handels- en investeringscijfers

Bekijk ook ons onderstaande rapport. Het geeft een overzicht van de import en export. Ook biedt het cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het SOLVIT.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.