Service menu right

Zakelijke kansen in Kroatië

Kroatië biedt veel zakelijke kansen in sectoren als water- en afvalmanagement, landbouw en energie. De behoefte aan een inhaalslag op verschillende gebieden creëert veel ruimte voor groei. In welke veelbelovende sector liggen uw kansen?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Kroatische markt.

Water- en afvalwatermanagement

Kroatië heeft een flinke inhaalslag te maken als het gaat om water- en afvalwatermanagement, zeker als het land de duurzame doelstellingen van de EU voor 2021 wil halen. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in:

 • openbare watervoorziening;
 • waterkwaliteitsmanagement;
 • verbetering van faciliteiten voor de behandeling van afvalwater;
 • strategie voor drinkwater bestemd voor de eilanden;
 • implementatie van technologieën voor irrigatie en tegen overstromingen.

Benieuwd of de kennis van uw bedrijf aansluit op de behoefte van de Kroatische watermanagementsector? De Nederlandse ambassade in Zagreb heeft een marktscan laten uitvoeren om dit in kaart te brengen. Neem contact op met ons als u het rapport wilt ontvangen. Ook kunnen wij u verder helpen met persoonlijk advies.

Het rapport Holland Circular Hotspot: opportunities in seven Central Eastern European countries biedt ook interessante achtergrondinformatie over onder meer de circulaire watersector in Centraal Oost-Europa, waaronder Kroatië.

Landbouw

Kroatië wil haar plattelandsgebieden economisch beter ontwikkelen, om zo armoede te bestrijden en bewoners volwaardig mee te laten doen in de samenleving. Hiervoor kan het land het 'Rural Development Programme' van de EU gebruiken. Dit levert kansen op in de landbouw voor Nederlandse ondernemers met kennis van:

 • duurzame en milieuvriendelijke productieprocessen
 • vergroting van het concurrentievermogen door innovatie
 • dierwelzijn
 • risicomanagement
 • efficiënt gebruik van hulpbronnen

Verder importeert Kroatië nog altijd veel landbouw- en voedselproducten. Ook hierin liggen kansen.

Wilt u zakendoen in de Kroatische landbouwsector? Wij kunnen u helpen bij het leggen van zakelijke contacten en het oriënteren op de markt. Neem contact op met ons voor persoonlijk advies.

Energie

Kroatië biedt veel mogelijkheden voor duurzame energie. De aandacht ligt onder meer bij energie-efficiëntie en het opschalen van hernieuwbare energiebronnen. Kroatië kan hierbij putten uit EU-fondsen. Op het moment wordt er vooral energie opgewekt met waterkracht. Energiebronnen zoals wind, zon en biomassa worden relatief weinig gebruikt en kunnen nog volop (door)ontwikkeld worden. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden in de Kroatische energiesector? Onze adviseurs helpen u graag verder met de juiste informatie en contacten. Neem contact op met ons voor een persoonlijk adviesgesprek.

IT & Smart cities

De toepassing van 'smart cities' breidt zich steeds meer uit in Kroatië. Denk hierbij aan gratis stadswifi of het automatisch meten van verkeersovertredingen. Steden zoals Dubrovnik, Zagreb en Split willen zich op dit gebied graag verder ontwikkelen. Dit biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Zo is er behoefte aan goed opgeleide arbeiders en bekwame bedrijven om de ICT-projecten uit te voeren. Maar ook investeringen zijn nodig. In het Engelstalige overzicht Background information on Smart City initiatives in Croatia (pdf) vindt u meer informatie over deze kansen.

Heeft u serieuze interesse in deze sector? RVO.nl kan u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van de juiste zakenpartners. Neem contact op met ons voor een persoonlijk advies.

Toerisme

Het toerisme is een van de grootste en veelbelovendste sectoren in Kroatië, die flink bijdraagt aan het bruto binnenlands product (bbp). Het land wil deze sector nog verder versterken, wat veel mogelijkheden biedt voor Nederlandse ondernemers. Er liggen onder meer kansen op het gebied van:

 • Bouw van (luxe) hotels;
 • Renovatie van bestaande hotels en vakantiewoningen;
 • ICT-oplossingen voor de toerismesector;
 • Marketing voor de toerismesector.

Het Engelstalige rapport Pearls of Croatia (pdf) biedt meer informatie over deze kansen. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van de Kroatische toerismesector? Wij kunnen u op weg helpen met marktinformatie en het vinden van zakenpartners. Neem contact op met ons voor een persoonlijk advies.

Aanbestedingen in Kroatië

Staat uw bedrijf ingeschreven in de EU? Dan mag u meedingen naar openbare aanbestedingen in andere EU-landen, dus ook in Kroatië. Welke regels er gelden is afhankelijk van de grootte van een aanbesteding.

Voor aanbestedingen boven het zogenaamde 'drempelbedrag' gelden een aantal Europese minimumeisen. Meer informatie over de drempelbedragen en Europese regels is te vinden op de webpagina van Uw Europa over aanbestedingsregels en -procedures. Voor aanbestedingen onder het drempelbedrag gelden alleen nationale regels.

Aanbestedingen van de Kroatische overheid

De Kroatische overheid publiceert aanbestedingen via het portaal Electronic Public Procurement Classifieds. Om tenderdocumenten te downloaden moet u zich registreren. Hiervoor is een Engelstalige handleiding beschikbaar.

Aanbestedingen van internationale organisaties

Verder komen er ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hierover meer op de pagina Hulp bij financiering.

Meedingen naar aanbestedingen in Kroatië

Nederlandse en Kroatische bedrijven hebben in principe evenveel kans bij een nationale of lokale aanbesteding. In de praktijk worden opdrachten echter vaak gegund aan Kroatische bedrijven. Het loont daarom om een Kroatische vestiging op te richten of samen te werken met een Kroatische partner.

Heeft u interesse om mee te dingen naar aanbestedingen in Kroatië? Onze adviseurs kunnen u ondersteunen. Neem hiervoor contact met ons op.

Meer informatie

De RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in Kroatië. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. Als er informatie beschikbaar is kunt u hier selecteren op Kroatië en de sector waarin u geïnteresseerd bent.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.