Do's-and-don'ts in Libanon

Persoonlijk contact en wederzijds vertrouwen zijn nodig om zaken te doen in Libanon. Hierbij een aantal tips.

Taal

De voertaal bij afspraken is meestal Frans, Arabisch of Engels. Als u een afspraak maakt, is het handig te vragen welke taal er gesproken wordt. Dan kunt u een vertaler inhuren, als dat nodig is.

Relatiegeschenken

Cadeautjes zijn een onderdeel van de Libanese cultuur. Als u bij mensen bent uitgenodigd, dan is het normaal om bloemen mee te nemen. Reik de geschenken liever niet uit met de linkerhand.

Begroetingen

Een begroeting is in Libanon een interessante combinatie van Franse en Arabische tradities. Met een warme, verwelkomende glimlach wordt uw hand geschud en daarbij wordt 'Marhaba' (hallo) gezegd. Het is belangrijk tijd te nemen voor sociale beleefdheden. Vraag bijvoorbeeld naar de familie en gezondheid van uw gesprekspartner. Erg religieuze moslims schudden misschien geen handen met iemand van het andere geslacht. Dan volstaat een hoofdknik.

Afspraken

Libanezen stellen het op prijs als u op tijd komt bij zakelijke afspraken. De afspraak begint meestal met thee of koffie. Het is belangrijk om dan een beetje te keuvelen, om zo een vertrouwensband te ontwikkelen. Onderbrekingen zijn niet ongewoon tijdens Libanese afspraken.

Onderhandelingen

Het is belangrijk te beseffen dat in Libanon persoonlijke relaties boven zakelijke kunnen gaan. Beslissingen op werkniveau kunnen uit zakelijk oogpunt misschien onlogisch lijken, maar vanuit persoonlijke perspectief wel logisch zijn (bijvoorbeeld door een bepaalde religieuze verbondenheid).

Titels en visitekaartjes

Als iemand wordt geïntroduceerd met een titel, dan is het gebruikelijk dat u die titel gebruikt als u hem of haar groet. Het wordt als een mooi gebaar gezien als de visitekaartjes aan een kant in het Frans of Arabisch zijn vertaald, maar het is niet heel erg belangrijk. U kunt uw kaartje het beste met 2 handen of met uw rechterhand geven.

Kleding

Libanezen zijn gericht op uiterlijk en hebben een westerse smaak. Op kantoor is een pak normaal voor mannen, en een jurk voor vrouwen.

Service menu right