Do's-and-don'ts Litouwen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Do's-and-don'ts Litouwen

Bij het zakendoen in Litouwen moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Zakelijke omgangsvormen in Litouwen

Spreek Engels

In het zakenleven is Engels de gebruikelijke taal. Kennis van Duits, Pools of Russisch is nuttig bij het zakendoen. Begin in gesprekken niet over cultuur, politiek of de Tweede Wereldoorlog. Oogcontact is erg belangrijk bij het aanspreken van een zakenpartner. Een handdruk bij de begroeting is gebruikelijk.

Maak werk van een zakenpartner

Maak werk van een zakenpartner, bezoek Litouwen regelmatig en neem telefonisch contact op. Maak afspraken 2 tot 3 weken van tevoren en bevestig deze op de dag van aankomst en/of op de dag voor de afspraak. En kom op tijd. Overhandig bij eenmalige of incidentele bezoeken altijd een visitekaartje in het Engels. Maak Litouwse kaartjes als u het land geregeld bezoekt.

Respecteer de hiƫrarchie

Het is niet gebruikelijk om zakenpartners met een hogere functie direct aan te spreken. Schep niet op tijdens besprekingen, maar wees ook niet te bescheiden. Litouwers waarderen het als hun zakenpartner een universitaire graad heeft of een hoge positie in een bedrijf. Er wordt belang gehecht aan formele kleding. Maar bij technologiebedrijven is formele kleding wat minder belangrijk.

Proost niet met wijn of bier

Proosten gebeurt doorgaans met sterke drank en niet met wijn of bier. Wacht tot de gastheer de eerste toast heeft uitgebracht. Typisch Litouwse gerechten zijn onder andere cepelinai (aardappelknoedels gevuld met gehakt, kaas of groente), bandelai (rolletjes van kool gevuld met vlees) en blynai (aardappelpannenkoeken).

Geef geen dure relatiegeschenken

Bij de eerste ontmoeting verwachten Litouwers geen relatiegeschenk; daarna stellen ze attenties op prijs. Wees terughoudend in het geven van grote geschenken. Dit wordt gezien als een poging tot omkopen.

Kom niet te snel met oplossingen

Kom niet te snel met oplossingen op vragen van een zakenpartner, maar vraag om meer bedenktijd. Laat geen teleurstelling blijken over de bureaucratie, het verloop van een bijeenkomst of een gemiste deadline. De zakenpartner vertraagt dan mogelijk het sluiten van een deal.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.