Service menu right

Handel Nederland - Litouwen

Van de Baltische staten handelen we het meest met Litouwen. Met ruim € 2 miljard is het handelsvolume tussen Nederland en Litouwen bijna twee keer zo groot als dat met Estland (€ 1,1 miljard). Vooral de export is de laatste 5 jaar hard gestegen. Vergeleken met 2013 ligt de uitvoer van goederen naar Litouwen in 2018 44% hoger (€ 796 miljoen tegen € 1,1 miljard). De invoer piekte in 2014, daalde weer even in 2015, maar stijgt inmiddels weer voor het derde jaar op rij. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Litouwen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Wilt u meer weten over het land, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Litouwen.

Ziet u zakelijke kansen op de Litouwse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Litouwen

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Litouwen

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 1,1 miljard2018
Totale invoer€ 922 miljoen2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 220 miljoen (+)2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en  Litouwen in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste exportproducten naar Litouwen

Top 3 uitvoerproducten naar Litouwen

ProductgroepBedragJaartal
Voertuigen voor wegvervoer€ 157 miljoen2018
Kunststof in primaire vormen€ 146 miljoen2018
Groente en en fruit€ 65 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Litouwen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Litouwen.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Litouwen over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Litouwen

Top 3 invoerproducten uit Litouwen

ProductgroepBedragJaartal
Andere chemische producten€ 95 miljoen2018
Meubelen en toebehoren€ 76 miljoen2018
Voertuigen voor wegvervoer€ 74 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Litouwen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Litouwen door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Litouwen over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS gebruikt Trademap het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Litouwen. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handel- en investeringscijfers

Het rapport hieronder geeft u een overzicht van de import en export tussen Nederland en Litouwen. Ook vindt u in het rapport cijfers over de directe buitenlandse investeringen in Litouwen.

Meld handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.