Handel Nederland - Litouwen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Litouwen

15-02-2021

Van de Baltische staten handelen we het meest met Litouwen. Het handelsvolume tussen Nederland en Litouwen is ruim € 2 miljard, ongeveer 2 keer zo groot als het handelsvolume met Estland of Letland. Zowel de export als de import stegen tussen 2016 en 2019 hard. Meer weten? Hieronder vindt u de cijfers over de handel tussen Nederland en Litouwen.

Wilt u meer weten over het land, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Litouwen.

Ziet u zakelijke kansen op de Litouwse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Litouwen

In de databank Statline van het CBS vindt u de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Litouwen. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Litouwen

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 1,2 miljard2019
Totale invoer€ 1 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 189 miljoen (+)2019

 

Effect coronacrisis op handel met Litouwen

Bent u benieuwd naar het effect van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Litouwen? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 met die van 2019. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Litouwse economie

Vergeleken met andere landen heeft Litouwen de coronacrisis in 2020 redelijk goed doorstaan. De Europese Commissie (EC) meldt dat de Litouwse economie in 2020 met 0,9% kromp. Dat is een stuk minder dan de krimp van buurlanden Letland (3,5%) en Estland (2,9%).

Ook Letland stelde in 2020 beperkende maatregelen in om corona tegen te gaan, waardoor de binnenlandse vraag daalde. Maar de netto export compenseerde die daling. Fabrieken bleven ondanks de maatregelen goed draaien. Daarnaast beschermde overheidssteun banen en inkomens. Voor 2021 verwacht de EC dat de Litouwse economie groeit met 2,2%.

Meer weten?

Deze rapporten blikken vooruit op de ontwikkelingen in de Litouwse economie:

Belangrijkste exportproducten naar Litouwen

Top 3 uitvoerproducten naar Litouwen

ProductgroepBedragJaartal
Voertuigen voor wegvervoer€ 179 miljoen2019
Kunststof in primaire vormen€ 118 miljoen2019
Groente en fruit€ 73 miljoen2019


De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Litouwen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Litouwen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Litouwen over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS heeft deze gegevens ingeschat. Het bureau kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Belangrijkste importproducten uit Litouwen

Top 3 invoerproducten uit Litouwen

ProductgroepBedragJaartal
Meubelen en toebehoren€ 102 miljoen2019
Andere chemische producten€ 101 miljoen2019
Voertuigen voor wegvervoer€ 82 miljoen2019


De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Litouwen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Litouwen door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Litouwen over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS heeft deze gegevens ingeschat. Het bureau kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Litouwen en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handel- en investeringscijfers

Het rapport hieronder geeft u een overzicht van de import en export tussen Nederland en Litouwen. Ook vindt u in het rapport cijfers over de directe buitenlandse investeringen in Litouwen.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het SOLVIT.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.