Zakelijke kansen in Litouwen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Litouwen

09-12-2020

Litouwen biedt veel zakelijke kansen in de offshorewindsector. Ook op andere gebieden zijn er mogelijkheden. In welke veelbelovende sector wilt u aan de slag?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Op deze pagina vindt u enkele kansrijke sectoren in Litouwen. Staat uw sector er niet bij, of wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen gratis voor u de Litouwse markt verkennen. Ook kunnen zij u in contact brengen met mogelijke zakenpartners. Lees meer over ons persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Kansen in windenergie

Litouwen grenst aan de Baltische Zee, die veel mogelijkheden biedt voor de offshorewindsector. Volgens de Europese brancheorganisatie WindEurope is voor deze regio 83 gigawatt aan offshore windvermogen gepland in 2050. Litouwen ziet windenergie bovendien als een goed middel om de nationale duurzaamheidsdoelen te halen. De Litouwse windsector biedt zakelijke kansen op het gebied van:

 • ontwikkeling, bouw- en onderhoud van windparken;
 • consultancy;
 • financiering;
 • offshore installatie en transport;
 • engineering;
 • haveninfrastructuur en logistiek;
 • training en opleiding.

Kansen in de spoorsector: Rail Baltica

De Baltische landen voeren een groot project uit om hun spoorwegen beter aan te laten sluiten op het Europese spoorwegnetwerk. Het project loopt tot en met 2025 en levert verschillende kansen op voor Nederlandse ondernemers, ook in Litouwen. Denk hierbij aan:

 • spoorbouw;
 • software voor spoorinfrastructuur;
 • belastingadvies voor spoorinfrastructuur;
 • marktstudies voor spoorinfrastructuur.

U vindt de aanbestedingen voor dit project in Litouwen op de officiƫle website van Rail Baltica en door te zoeken op de aanbestedingenwebsite van de EU.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Rapporten over Litouwse sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Op internationaalondernemen.nl plaatsen het buitenlandnetwerk en particuliere partijen relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. De beschikbaarheid hiervan wisselt.

Samen met de Nederlandse ambassade en landbouwraad publiceren wij zelf ook rapporten over kansrijke sectoren in Litouwen. Op dit moment zijn er helaas geen actuele rapporten beschikbaar.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.