Service menu right

Do's-and-don'ts in Maleisië

Maleisië is een multicultureel land. De sociale etiquette wordt er bepaald door Maleisische, Chinese, Indiase en westerse gebruiken. Familie en religie zijn belangrijk.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Taal

Maleis is de officiële taal, dit wordt doorgaans 'Bahasa' of 'Bahasa Melayu' genoemd. Ook wordt er Tamil, Mandarijns, Hokkien en Kantonees gesproken. Hoogopgeleide mensen spreken Engels en dit is doorgaans de handelstaal.

Zakelijke bijeenkomsten

Wees stipt op tijd, maar verwacht dit niet van uw zakenpartner. Maleisiërs gaan relaxter om met tijd en deadlines. Bij uw eerste afspraak voeren Maleisiërs geen verregaande besprekingen, wees geduldig.

Wees niet verbaasd als uw Maleisische gesprekspartner vragen stelt die u als persoonlijk beschouwt.

Communicatie

Spreek personen aan met hun titel en achternaam. Maleisische moslims gebruiken de naam van hun vader en voegen die aan hun achternaam toe samen met het bijvoegsel 'bin' (zoon van) of 'binti' (dochter van). Geef geen al te stevige handdruk.

Gebruik uw rechterhand om dingen aan te nemen of door te geven, de linkerhand wordt als onrein beschouwd. Met de vinger wijzen wordt als onbeleefd beschouwd, wijzen gaat met de duim.

Hiërarchie

De Maleisische bedrijfscultuur is hiërarchisch. Een werkgever wordt met groot respect behandeld. Ook oudere werknemers hebben een groot aanzien. Een ondergeschikte uit nooit kritiek op zijn meerdere. Een medewerker wacht tot hij opdracht krijgt van de baas.

Eten en drinken

Zakendoen en eten gaan hier hand in hand. Na een belangrijke zakenbespreking volgt meestal een lunch of een diner.

Maleisiërs zijn moslim en drinken geen alcohol en eten geen varkensvlees. Uit eten gaan is belangrijk in Maleisië. Het grootste deel van de bevolking kookt zelden thuis, buiten de deur eten is goedkoper. Maleisisch eten is halal. Rijst of mie vormt de basis van elk gerecht.

Relatiegeschenken

Maleisiërs geven en ontvangen graag (relatie)geschenken. Het is een uiting van vriendschap en symboliseert de hoop op succesvolle zakelijke contacten in de toekomst. Geschenken dienen ook als blijk van waardering voor bewezen diensten. Vermijd dure cadeaus.

De overheid is erg alert op het feit dat relatiegeschenken een bron van corruptie en omkoperij kunnen zijn. Geef dus geen geschenken aan overheidspersoneel. Verpak het geschenk in goud en rood en vermijd wit, zwart en donkerblauw.

Zakelijke gebruiken

Bij het zakendoen is het belangrijk om beroepstitels (professor, doctor) en eretitels te gebruiken. Als u de eretitel kent, spreek de persoon er dan mee aan zonder zijn voor- of achternaam te vermelden. Verhef nooit uw stem tijdens onderhandelingen en ga niet in op tekortkomingen.

Zeg geen 'nee' maar 'ik zal het proberen'. Laat u niet negatief uit, dit is gezichtsverlies. Las een pauze in als u een vraag wilt beantwoorden; dit is een teken dat u grondig over een antwoord nadenkt. Ga er niet vanuit dat een ondertekende overeenkomst definitief is. Vaak worden besprekingen na het ondertekenen van een overeenkomst voortgezet.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.