Service menu right

Zakelijke kansen in Maleisië

Maleisië is een opkomende economie dankzij de export van elektrische apparatuur en elektronica, palmolie en gas. Het land zet steeds meer in op duurzame energie. De locatie van Maleisië biedt veel kansen voor het opwekken van zonne-energie. Daarnaast zijn er, mede vanwege de palmolie-industrie, grote hoeveelheden biomassa beschikbaar.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Wist u dat onze regio-experts gratis voor u een buitenlandse markt kunnen verkennen? En dat zij u ook in contact kunnen brengen met potentiële zakenpartners? Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

De bouw, agro, logistiek, ICT, water en gezondheidszorg zijn andere kansrijke sectoren van Maleisië.

Marktrapporten met kansrijke sectoren

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Kansen in de gezondheidheidszorg van Maleisië

De Maleisische overheid investeert de komende jaren volop in de gezondheidszorg. De overheid richt zich vooral op kwetsbare groepen en op inwoners in de meer afgelegen gebieden. Ook wil Maleisië zich handhaven als aantrekkelijke plek voor medisch toerisme. Om te zorgen voor een duurzame ontwikkeling van de gezondheidszorg, is Maleisië afhankelijk van buitenlandse producten en kennis. De kansen die dit oplevert voor Nederlandse bedrijven, staan beschreven in het rapport Opportunities for the Dutch Life Sciences & Health sector in Malaysia (pdf) uit 2019.

Projecten van de EU

De EU-Malaysia Chamber of Commerce & Industry (EUMCCI) co-financiert projecten (SEBSEAM-M) om het mkb in Maleisië te ondersteunen en de handel tussen Maleisië en Europa te bevorderen. Dit project bevordert de directe handel tussen Maleisië en Europa. De focus ligt vooral op de volgende topsectoren:

  • transport en infrastructuur
  • energie, milieu en afvalverwerking
  • agro
  • diensten

De Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur werkt met de Malaysian Dutch Business Council (MDBC) samen om Nederlandse bedrijven te ondersteunen in dit project. Het NBSO-netwerk biedt informatie aan Nederlandse bedrijven en helpt bij het zoeken naar zakenpartners.

Ook de Malaysian Investment Development Authority en het Ministry of International Trade and Industry geven informatie over tenders en actuele zaken.

Innovaties

Maleisië ligt in het hart van Zuidoost-Azië: een belangrijke regio voor handel, investeringen en in toenemende mate ook wetenschappelijke samenwerking. Voor vragen over zakelijke kansen op het gebied van innovatie kunt u contact opnemen met het IA-netwerk in Singapore.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.