Bedrijf starten in Marokko | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Bedrijf starten in Marokko

09-04-2021

Wilt u een bedrijf starten in Marokko? Of misschien een partnerschap aangaan met een Marokkaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-experts kunnen u ook helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of zij helpen u bij het vinden van zakenpartners in Marokko. Onze regio-experts geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Marokko

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het starten van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen
 • registreren van onroerend goed
 • bescherming van investeerders
 • betalen van belastingen
 • handhaven van contracten

Onder aan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: Welke procedure moet ik doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Marokko staat 53 (ranking 2020). Marokko scoort goed op de punten bouwvergunningen aanvragen en belastingen betalen. Marokko scoort minder goed als het gaat om het verkrijgen van krediet.

Rapport Doing Business in Morocco

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing business in Morocco 2020 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen en verantwoord ondernemen in Marokko op RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De meest voorkomende bedrijfsvormen in Marokko zijn:

 • de Société Anonyme (S.A., naamloze vennootschap)
 • de Société à Responsabilité Limitée (S.A.R.L., besloten vennootschap).

Andere bedrijfsvormen zijn de Société en Nom Collectif, de Société en Commandité Simple, de Société en Commandité par Actions en de Société en Participation (joint venture). L’Office Marocain de la Propriété Industrielle et Commerciale (OMPIC), onderdeel van het ministerie van Handel, gaat op zijn website nader in op alle voorkomende bedrijfsvormen.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder, fiscaal aantrekkelijk zijn.

Marokko kent een aantal vrijhandelszones, zoals in de steden Tanger, Dahkla en Kenitra. U kunt in deze zones goederen bewerken zonder dat deze officieel in Marokko worden in- of uitgevoerd. Dat scheelt invoerrechten en andere belastingen.

Kijk op de website van het ministerie van Industrie en Handel voor een interactieve kaart van de 'zones industrielles'.

Marsa Maroc (havenbedrijf) en L'Office National des Aéroports (ONDA) ontwikkelen en managen de vrijhandelszones. Ook assisteren zij investeerders die zich in een zone willen vestigen bij de aanvraagprocedure.

Andere voordelen voor buitenlandse ondernemingen

De Marokkaanse regering wil graag buitenlandse investeerders aantrekken voor meer werkgelegenheid en technologieoverdracht. De investeringswet maakt het voor buitenlandse ondernemingen aantrekkelijk om in Marokko te investeren.

Buitenlandse ondernemingen die in Marokko investeren kunnen in aanmerking komen voor:

 • verlaagde invoerrechten voor investeringsgoederen;
 • reductie/tijdelijke vrijstelling van vennootschapsbelasting;
 • overmaken van deviezen naar het buitenland zonder goedkeuring vooraf;
 • repatriëring van winsten.

Iedere regio kan nog extra voordelen bieden. Dat is afhankelijk van de sector waarin het bedrijf actief is.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Marokko. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Marokkaanse overheid

De Marokkaanse overheidssite Invest in Morocco biedt een stappenplan waar een investeerder in Marokko aan moet denken bij het betreden van de Marokkaanse markt. De website somt ook op de homepage op in welke 11 sectoren de meeste kansen liggen in Marokko. Let op: dit zijn wel kansen volgens de Marokkaanse overheid.

De Centres Régionaux d’Investissement (CRI) ondersteunen bij het opzetten van een bedrijf en het verkrijgen van de benodigde papieren en vergunningen. Er zijn 15 centra verspreid over Marokko.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Marokko zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.