Handel Nederland - Marokko | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Marokko

15-12-2020

Nederland en Marokko zijn goede handelspartners. We exporteren ongeveer evenveel goederen naar Marokko als naar landen als Vietnam, Slovenië of Thailand. Van de Noord-Afrikaanse landen exporteren we alleen meer naar Egypte. De laatste jaren neemt de handel gestaag toe, zowel de import als de export. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Marokko.

Wilt u meer weten over Marokko, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Marokko.

Of ziet u zakelijke kansen op de Marokkaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Marokko

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Marokko

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 1,1 miljard2019
Totale invoer€ 580 miljoen2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 481 miljoen (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Marokko in de databank Statline van het CBS.

  Effect coronacrisis op handel met Marokko

  Hoeveel effect de coronacrisis heeft op de handel tussen Nederland en Marokko is nog lastig te zeggen. U kunt de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 vergelijken met die van 2019 en 2018. Zo kunt u een idee krijgen van de effecten van corona op de handel.

  Effect op de Marokkaanse economie

  Marokko wordt hard geraakt door de crisis. Omdat de crisis ook belangrijke handelspartners van Marokko raakt (zoals Spanje, Frankrijk en Duitsland), heeft dat gevolgen voor de Marokkaanse export. Dat geldt vooral voor natuurlijke fosfaten en afgeleide producten. Ook de toerismesector is hard geraakt.

  Volgens de World Economic Outlook van het IMF (editie april 2021) is het bbp van Marokko in 2020 gekrompen met 7%. In de hele Maghrebregio is er sprake van een krimp van gemiddeld 8,8%. Voor 2021 verwacht het IMF voor Marokko een groei van 4,5% en voor 2022 3,9%. De groei in de hele Maghreb voor 2021 wordt wel een stuk hoger geschat: 14,7%.

  De African Economic Outlook 2020 supplement (pdf) bevat vanaf pagina 88 meer informatie over de situatie in Marokko (rapport van juli 2020).

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Marokko

  Export vanuit Nederland naar Marokko

  ProductgroepBedragJaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 143 miljoen2019
  Vis, schaal- en weekdieren€ 87 miljoen2019
  Zuivelproducten en eieren€ 59 miljoen2019


  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Marokko.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2020. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste invoerproducten uit Marokko

   Invoer vanuit Marokko naar Nederland

   ProductgroepBedragJaartal
   Groenten en fruit€ 187 miljoen2019
   Vis, schaal- en weekdieren€ 168 miljoen2019
   Kleding en toebehoren€ 57 miljoen2019


   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Marokko door Nederland.

   Voorlopige invoercijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2020. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Marokko. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

     Handels- en investeringscijfers Marokko

     Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

     Handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

      Meer informatie

      Bent u tevreden over deze pagina?

      Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
      Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
      De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.