Veelgestelde vragen over het coronavirus in Mexico | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Mexico

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en zakendoen met Mexico. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over het coronavirus in Mexico voor u verzameld.

Laatste update: 17 maart, 10:53 uur

 • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Mexico.
 • Bent u van plan om zaken te doen in Mexico? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Coronamaatregelen in Mexico

Welke maatregelen zijn er genomen in Mexico?

Alles over het coronavirus in Mexico vindt u op de Spaanstalige Mexicaanse coronawebsite. Wet- en regelgeving over corona vindt u op de website van de Diario Oficial de la Federación (de Mexicaanse Staatscourant). De Mexicaanse overheid stelde de volgende maatregelen in:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Niet-essentiële activiteiten gaan niet door (uitgezonderd gezondheidszorg, veiligheidssector, basisvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit, supermarkten, transport en agri & food).
 • Veel scholen, winkels, parken en toeristische attracties zijn dicht.

De veranderingen gaan snel. Blijf daarom op de hoogte. Controleer bijvoorbeeld regelmatig het reisadvies voor Mexico op Nederland Wereldwijd.

Gelden er aparte maatregelen per staat?

In Mexico geldt een 'stoplichtsysteem'. De Mexicaanse overheid houdt een kaart bij van dit systeem, waarbij de maatregelen per staat kunnen verschillen. De kleuren betekenen het volgende:

 • Rood: hoog risico. Hierbij zijn alleen essentiële activiteiten toegestaan, zoals boodschappen doen.
 • Oranje: 50% bezetting van de openbare ruimte en bedrijven is toegestaan. Culturele activiteiten (zoals kerkdiensten) en supermarkten mogen 25% van hun capaciteit gebruiken. Sport en vrijetijdsevenementen zijn verboden.
 • Geel: laag risico, maar u moet nog steeds opletten. De meeste bedrijven en scholen zijn open, maar wel met 'social distancing'-maatregelen.
 • Groen: de situatie is normaal.

Elke Mexicaanse staat heeft eigen hulpnummers. Bekijk de Spaanstalige informatie op coronavirus.gob.mx.

Wat is de situatie in Mexico-Stad?

Bekijk de actuele coronasituatie in Mexico-Stad op de website van de overheid van Mexico-Stad. U vindt hier ook alle decreten van de overheid van Mexico-Stad. De meest recente decreten staan onderaan.

Hulp in Mexico

Bent u ondernemer en heeft u vragen over uw zakelijke situatie in Mexico? Dan kunt u terecht bij de economische afdeling van de ambassade in Mexico-Stad.

Verspreiding coronavirus in Mexico

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over de verspreiding van het coronavirus in Mexico?

De Mexicaanse overheid biedt actuele informatie over het coronavirus aan in het Spaans. De stand van zaken over de verspreiding van het coronavirus in Mexico vindt u op coronavirus.gob.mx.

Meer data over het coronavirus in Mexico vindt u op deze website van de Mexicaanse overheid. U kunt ook de updates van het federale gezondheidssecretariaat downloaden.

Reizen, evenementen en zakelijke afspraken

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar Mexico?

Alleen essentiële reizen zijn toegestaan. Een speciale reden moet uw komst rechtvaardigen, zoals dringende privé-omstandigheden. Ook kan het zijn dat uw expertise onmisbaar is, bijvoorbeeld bij de installatie van een product. Dit wordt per geval beoordeeld.

Zorg dat u de benodigde documenten bij u hebt tijdens uw reis. U moet een uitnodigingsbrief bij u hebben van uw zakenpartner(s) in Mexico. Deze moet duidelijk uitleggen wat het doel is van uw zakelijke reis. Regel dit dus op tijd met uw zakenpartner. Ook moet u papieren hebben van de plaatsen waar u overnacht. Bekijk ook het reisadvies voor Mexico op Nederland Wereldwijd.

U hoeft niet in quarantaine als u aankomt in Mexico. De Mexicaanse Migratiedienst controleert wel strenger op documenten en reisdoel.

Kan ik of mijn personeel nog reizen binnen Mexico en naar zakelijke meetings gaan?

Alleen essentiële reizen zijn toegestaan. De meeste zakelijke afspraken vinden nu digitaal plaats. Ook zijn hotels, restaurants en dergelijke in zwaar getroffen gebieden gesloten.

Kan mijn Mexicaanse handelspartner vanuit Mexico nog reizen naar Nederland?

In januari 2021 gold er tijdelijk een inreisverbod. Die inreisbeperkingen zijn er niet meer. Het vliegverkeer Mexico en een aantal Europese landen is hervat. Na een verblijf in Mexico gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine.

Is er een negatieve coronatest nodig bij reizen naar Nederland?

Lees alles over de negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring voor reizigers van buiten de EU/Schengen op Rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook een lijst met 'veilige' landen waarvoor u geen negatieve coronatest nodig heeft.

Wat gebeurt er met RVO-evenementen die op de planning staan?

RVO-evenementen vinden nu meestal online plaats. Bekijk onze informatie over de internationale virtuele evenementen.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is geraakt door de gevolgen van het coronavirus?

Overheidssteun Nederland

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen van het kabinet om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe wij u kunnen ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Overheidssteun Mexico

Er is geen federale overheidssteun voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis.

Begin april 2020 werd een herstartplan gepresenteerd. Daarbij kondigde de Mexicaanse overheid een kredietprogramma aan om familiebedrijven en andere kleine bedrijven tegemoet te komen. Ook Mexicaanse ontwikkelingsbanken kondigden een programma aan voor steun bij het herstarten van bedrijven.

Meer informatie over economische steunmaatregelen vindt u op de website van de Mexicaanse overheid (Spaanstalig).

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Mexico

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en Mexico?

Het is lastig de gevolgen van COVID-19 voor handel en investeringen tussen Nederland en Mexico in te schatten. Veel bedrijven worden naar verwachting getroffen door de economische krimp. Aan de andere kant doen bepaalde sectoren het juist goed, zoals de gezondheidssector, agro & food, e-commerce en digitale technologie.

De volgende rapporten bieden inzicht in de gevolgen:

Vragen over de economische situatie kunt u ook stellen aan de economische afdeling van de ambassade in Mexico-Stad via mex-ea@minbuza.nl.

Ik werk in de agro & food sector en heb informatie nodig over export naar Mexico. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Mexico-Stad, via mex-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Zoekt u meer context over de lokale landbouwsituatie? Lees het rapport van de landbouwattaché in Mexico over de impact van COVID-19 op de landbouwsector in Mexico. Let op: dit rapport is van mei 2020. De ontwikkelingen gaan snel, dus bekijk ook de laatste nieuwsberichten op Agroberichten.

Invoer/uitvoer uit Mexico, productie en leveringen

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor goederenvervoer tussen Nederland en Mexico?

Goederenvervoer kan doorgaan, maar er kunnen capaciteitsproblemen ontstaan. Houd dus rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten. Er zijn geen verscherpte douaneprocedures voor goederen. Bekijk ook de coronacheck van exporteursorganisatie evofenedex.

Bekijk onze pagina voor meer informatie over exportregels in Mexico.

Wat kunnen de contractuele gevolgen zijn van vertragingen bij leveringen vanuit Mexico?

Dat hangt af van de contracten die bedrijven zelf hebben opgesteld. Lees deze goed door. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met RVO. Wij denken graag met u mee.

Mijn bedrijf handelt in dieren/dierlijke producten en planten/plantaardige producten. Gaan hiervoor strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Er zijn geen extra maatregelen aangekondigd voor veterinaire en fytosanitaire certificaten. Houd rekening met een langere wachttijd voor ingestuurde aanvraagformulieren.

Bekijk onze pagina Producteisen Mexico voor meer informatie over onder andere fytosanitaire certificaten.

Meer weten?

Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in Mexico aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via ons contactformulier of per telefoon: 088 042 42 42.

Ook kunt u terecht bij de ambassade in Mexico-Stad. Kijk op onze website voor de telefoonnummers en e-mailadressen.

 • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus en zakendoen, dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK.
 • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
 • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.