Service menu right

Veelgestelde vragen over het COVID-19 virus in Mexico

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en zakendoen met Mexico. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over het coronavirus in Mexico voor u verzameld.

Gepubliceerd: 25 juni 2020, 09:00

Nederland heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op Rijksoverheid.nl vindt u een speciale pagina over het coronavirus. Daar vindt u links naar veelgestelde vragen over COVID-19, waaronder de veelgestelde vragen voor werkgevers en ondernemers. U vindt er ook het laatste nieuws en informatie over hoe Nederland het coronavirus aanpakt.

Bekijk ook onze website voor meer informatie over zakendoen in Mexico.

Veelgestelde vragen

Maatregelen rond coronavirus in Mexico

Welke maatregelen zijn er genomen in Mexico?

De verspreiding van COVID-19 in Mexico kwam later op gang dan in Europa en er zijn iedere dag nog steeds veel besmettingen. De situatie wat betreft COVID-19 in Mexico vindt u op de (Spaanstalige) Mexicaanse coronawebsite. Vanaf eind maart stelde de Mexicaanse overheid de volgende maatregelen in:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Niet-essentiële activiteiten gaan niet door. Uitgezonderd zijn onder meer de volgende sectoren: gezondheidszorg, veiligheidsector, basisvoorzieningen (zoals gas, water en elektriciteit), supermarkten, transport en agri&food.
  • Veel scholen, winkels, parken en toeristische attracties zijn dicht.

De aankondiging van de maatregelen (Spaanstalig) vindt u op de website van de Mexicaanse overheid.

Maatregelen per staat: stoplichtsysteem

In Mexico geldt een zogenaamd 'stoplichtsysteem'. De kleuren rood, oranje, geel en groen geven aan op welk moment activiteiten weer kunnen worden opgestart. De kleur kan per staat verschillen, afhankelijk van de COVID-19-besmettingsgraad. Deze kaart vindt u op de (Spaanstalige) website van de Mexicaanse overheid. De kaart verandert regelmatig, dus controleer of dit de actuele versie is.

De verschillende kleuren betekenen het volgende:

  • Rood geeft een hoog risico aan. Hierbij zijn alleen essentiële activiteiten toegestaan, zoals boodschappen doen.
  • Oranje houdt in dat 50% bezetting van de openbare ruimte en bedrijven is toegestaan. 25% van de capaciteit van culturele activiteiten (zoals kerken) en supermarkten, mag worden gebruikt. Sport en ontspanningsevenementen zijn hier verboden.
  • Geel betekent een laag risico, maar u moet nog steeds opletten. De meeste bedrijven en scholen zijn hier bijvoorbeeld weer geopend, maar wel met 'social distancing'-maatregelen.
  • Groen betekent dat de situatie terug is naar normaal.

Reizen, handelsmissies en zakelijke afspraken in Mexico

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar Mexico?

Alleen essentiële reizen zijn toegestaan. Een speciale reden moet uw komst rechtvaardigen, zoals dringende privé-omstandigheden. Ook kan het zijn dat uw expertise onmisbaar is, bijvoorbeeld bij de installatie van een product. Dit wordt per geval beoordeeld.

Zorg dat u de benodigde documenten bij u hebt tijdens uw reis. U moet een uitnodigingsbrief bij u hebben van uw zakenpartner(s) in Mexico. Hierin moet duidelijk wordt uitgelegd wat het doel is van uw zakelijke reis. Regel dit dus tijdig met uw zakenpartner. Ook moet u papieren hebben van de plaatsen van uw overnachtingen. Kijk ook op Nederland Wereldwijd voor het reisadvies voor Mexico en de veelgestelde vragen over het reisadvies naar aanleiding van het coronavirus.

Kan ik of mijn personeel nog reizen binnen Mexico en naar zakelijke meetings gaan?

Alleen essentiële reizen zijn toegestaan. De meeste zakelijke afspraken vinden nu digitaal plaats. Ook zijn hotels, restaurants en dergelijke in zwaar getroffen gebieden gesloten.

Wat gebeurt er met evenementen die op de planning staan?

Alle fysieke RVO-evenementen voor de komende tijd, zijn tot nader order uitgesteld; wel vinden er webinars plaats. Bekijk de RVO-website voor de status van andere internationale evenementen.

Ondersteuning en maatregelen voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

Overheidssteun Nederland

Het kabinet introduceert verschillende economische maatregelen om ondernemers te steunen. Bekijk het pakket met economische maatregelen op Rijksoverheid.nl.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Overheidssteun Mexico

Er is geen federale overheidssteun voor bedrijven die getroffen zijn door de COVID-19-crisis.

Begin april werd een herstartplan gepresenteerd. Daarbij kondigde de Mexicaanse overheid een kredietprogramma aan om familiebedrijven en andere kleine bedrijven tegemoet te komen. Ook Mexicaanse ontwikkelingsbanken kondigden een programma aan voor steun bij het herstarten van bedrijven. Meer informatie over economische steunmaatregelen vindt u op de website van de Mexicaanse overheid (Spaanstalig).

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Mexico

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en Mexico?

Er zijn nog geen definitieve conclusies te trekken over de gevolgen van COVID-19 voor handel en investeringen tussen Nederland en Mexico. In het eerste kwartaal van 2020 was er nog sprake van een stijging van de wederzijdse handel, en werd Nederland genoemd als 4e bron van buitenlandse investeringen in Mexico.

Veel bedrijven zullen naar verwachting getroffen worden door de verwachte economische krimp. Aan de andere kant doen bepaalde sectoren het juist goed, zoals de gezondheidssector, agro&food, e-commerce en digitale technologie.

Vragen over de economische situatie kunt u stellen aan de economische afdeling van de ambassade in Mexico-Stad via mex-ea@minbuza.nl.

Ik werk in de agro&food sector en heb informatie nodig over export naar Mexico. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Mexico-Stad, via mex-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Lees ook het rapport van de landbouwattaché in Mexico over de impact van COVID-19 op de landbouwsector in Mexico.

Invoer/uitvoer uit Mexico, productie en leveringen

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor goederenvervoer tussen Nederland en Mexico?

Goederenvervoer kan doorgaan, maar er kunnen capaciteitsproblemen ontstaan. Ongeveer 50% van de luchtvracht gaat via passagiersvluchten. Veel van deze vluchten zijn uitgevallen, zowel intercontinentaal als binnenlands. Zowel KLM als Aeromexico vliegt een aantal keer per week met een rechtstreekse vlucht van AMS naar MEX. KLM verhoogt vanaf augustus het aantal vluchten naar 7 keer per week.

Houd dus rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten. Verscherpte douaneprocedures voor goederen zijn nog niet aan de orde. Bekijk ook de Q&A van exporteursorganisatie Evofenedex. Bekijk onze pagina voor meer informatie over exportregels in Mexico.

Wat kunnen de contractuele gevolgen zijn van vertragingen bij leveringen vanuit Mexico?

Dat hangt af van de contracten die bedrijven zelf hebben opgesteld. Lees deze goed door. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met RVO. Wij denken graag met u mee.

Mijn bedrijf handelt in dieren/dierlijke producten en planten/plantaardige producten. Gaan hiervoor strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Er zijn geen aanvullende maatregelen aangekondigd voor veterinaire en fytosanitaire certificaten. Houd rekening met een langere wachttijd voor ingestuurde aanvraagformulieren.

Op de website van de NVWA vindt u de huidige handelsbeperkende maatregelen op het gebied van dierlijke producten. Bekijk ook onze pagina Producteisen Mexico voor meer informatie over onder meer fytosanitaire certificaten.

Verspreiding coronavirus in Mexico

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over de verspreiding van COVID-19 in Mexico?

De stand van zaken wat betreft de verspreiding van het coronavirus in Mexico wordt bijgehouden op deze Mexicaanse overheidswebsite.

Meer weten?

Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in Mexico aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via klantcontact@rvo.nl of telefonisch: 088 042 42 42.

Ook kunt u terecht bij de ambassade in Mexico-Stad. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.