Service menu right

Do's-and-don'ts in Myanmar

Ieder land kent gedragsregels voor tijdens het zakendoen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels en tips wanneer u zakendoet in Myanmar.

De Myanmarese samenleving is van oudsher gebaseerd op orde, respect voor ouderen, respect voor het boeddhisme en voor boeddhistische monniken. De bevolking verwacht dat buitenlanders zich aanpassen aan de normen en waarden van het land.

Begroet respectvol

Spreek mensen in Myanmar aan met hun volledige naam en titel. Houd daarbij rekening met de vele eretitels. Elkaar de hand schudden is gebruikelijk bij zakendoen. Bij vrouwen is een kleine buiging gebruikelijker. Op iemands schouder kloppen, een arm om iemand heen leggen of iemand aanraken tijdens het lachen is niet aan te raden.

Myanmarezen gebruiken vaak visitekaartjes tijdens de begroeting. Gebruik uw rechterhand, ondersteund door uw linkerhand, bij het aanbieden en in ontvangst nemen. Doe bij ontvangst het kaartje niet direct in uw zak, maar lees het en plaats het daarna op tafel. Schrijf er niet op.

Wees geduldig

Myanmarese ondernemers hechten waarde aan het opbouwen van een goede relatie. Kom dan ook niet direct ter zake. Wacht af totdat uw gesprekspartner hierover begint. Myanmarese zakenmensen overleggen graag met meerdere personen voordat ze een besluit nemen. Tekenen van ongeduld vinden ze respectloos.

Kleed u zakelijk

Draag zakelijke kleding. De kledingstijl in Myanmar is doorgaans conservatiever dan in het westen.

Kom op tijd

Het ontvangen van een uitnodiging voor een diner kan een indicatie zijn dat uw gastheer de zakelijke relatie naar een hoger niveau tilt. Zakenlunches en -diners vinden doorgaans plaats in een restaurant. De gastheer is eerder aanwezig dan zijn gasten. Wees op tijd, te laat komen vindt men onbeleefd. Het drinken van alcohol en het roken van sigaretten is gebruikelijk voor mannen, maar niet voor vrouwen. De tafelschikking is meestal gebaseerd op hiërarchie.

Kies het juiste geschenk

Besteed tijd en aandacht aan het kiezen van de juiste geschenken. Geef alleen een geschenk als u de ontvanger lang en goed kent of als de persoon in de loop der jaren een belangrijk contact voor u is geweest. U kunt overheidsfunctionarissen of belangrijke personen geschenken aanbieden als zij de eregasten zijn bij een bijzonder evenement. Gastsprekers ontvangen doorgaans ook een geschenk.

Wees respectvol

Myanmarezen werken veel met met tussenpersonen. Behandel deze personen met respect. Ook met hen is het belangrijk eerst activiteiten te ondernemen om elkaar beter te leren kennen. De zakenrelatie is volledig gebaseerd op vertrouwen.

Informeer naar de familie

Vraag altijd hoe het met de familie gaat. Overigens zien veel mensen het bedrijf ook als familie met de baas als een vaderfiguur. Bij veel mensen lopen zaken en privé dwars door elkaar heen.