Do's-and-don'ts Myanmar | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Do's-and-don'ts Myanmar

Bij het zakendoen in Myanmar moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-dont's, tips en tricks.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Myanmar

Wissel visitekaartjes uit

Myanmarezen gebruiken vaak visitekaartjes tijdens de begroeting. Gebruik de rechterhand, ondersteund door de linkerhand, bij het aanbieden en in ontvangst nemen. Stop bij ontvangst het kaartje niet direct in een zak, maar lees dat en leg het daarna op tafel. Schrijf er niet op.

Wees geduldig

Myanmarese ondernemers hechten waarde aan het opbouwen van een goede relatie. Kom dan ook niet direct ter zake. Wacht af totdat de gesprekspartner hierover begint. Myanmarese zakenmensen overleggen graag met meerdere personen voordat ze een besluit nemen. Tekenen van ongeduld vinden ze respectloos. Ook met tussenpersonen is het belangrijk eerst activiteiten te ondernemen om elkaar beter te leren kennen.

Draag zakelijke kleding

Draag zakelijke kleding. De kledingstijl in Myanmar is doorgaans conservatiever dan in het Westen.

Kom niet te laat

Het ontvangen van een uitnodiging voor een diner kan een aanwijzing zijn dat een zakenpartner de relatie naar een hoger niveau tilt. Zakenlunches en -diners vinden doorgaans plaats in een restaurant. De gastheer is eerder aanwezig dan zijn gasten. Wees op tijd, te laat komen vindt men onbeleefd. Het drinken van alcohol en het roken van sigaretten is gebruikelijk voor mannen, maar niet voor vrouwen. De tafelschikking is meestal gebaseerd op hiƫrarchie.

Begroet niet uitbundig

Op iemands schouder kloppen, een arm om iemand heen leggen of iemand aanraken tijdens het lachen is niet aan te raden. Elkaar de hand schudden is gebruikelijk bij zakendoen. Bij vrouwen is een kleine buiging gebruikelijker. Spreek mensen in Myanmar aan met hun volledige naam en titel. Vraag altijd hoe het met de familie gaat.

Geef niet zomaar een geschenk

Geef alleen een geschenk aan een langdurige of goede bekende zakenrelatie of als de persoon in de loop der jaren een belangrijk contact is geweest. Bied overheidsfunctionarissen of belangrijke personen eventueel een geschenk aan als zij de eregasten zijn bij een bijzonder evenement. Gastsprekers ontvangen doorgaans ook een geschenk. Besteed tijd en aandacht aan het kiezen van de juiste geschenken.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.